Search This Blog

Thursday, August 12, 2021

Ενα μικρό ...πόνημα για ...λίγους.! Οι πολύ θρησκευόμενοι ΔΕΝ χρειάζεται να ...εκτεθούν με την ό,ποια άποψή τους

 Το πολύ το Κύριε ελέησον, το βαριέται κι’ ο Θεός…

Με την ευκαιρία των …χιλιάδων απανωτών γιορτών  της Εκκλησίας μας, τον τελευταίο καιρό, ήρθε στο μυαλό μας (αυτό που έχει απομείνει), μια παμπάλαια λαϊκή ρήση που λέει ότι: «Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι’ ο Θεός».! Πόσο λάθος μπορεί να κάνει ο σοφός λαός μας, λέγοντας αυτό το τόσο προχωρημένο ρητό, το οποίο επικράτησε και  …κυριαρχεί  για  αιώνες, τώρα; 

Είναι δυνατόν, μια τόσο πετυχημένη και αποδεκτή από μια μεγάλη πλειοψηφία, διανοούμενων και μη, ρήση, να μη βρει κάποιους αντιρρησίες που να την πολεμήσουν και μάλιστα ούτε καν μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας;

Σκεφτήκατε ποτέ σας, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανικές εκκλησίες-ναοί έχουν χτιστεί πάνω στη Γη, αφιερωμένες στον τριαδικό Θεό και τους Αγίους που τον υπηρέτησαν; …Μετρήσατε ποτέ σας πόσοι κληρικοί όλων των βαθμών υπηρετούν κάθε στιγμή, προσευχόμενοι στον Θεό και τους αγίους του, υπέρ υγείας και ευημερίας των πιστών χριστιανών;

Είναι δυνατόν, ένας Πανάγαθος, Φιλάνθρωπος και Ελεήμων Θεός, να ζητάει από τον πιστό λαό Του, να Του ανεγείρει  χιλιάδες Ιερούς Ναούς ως κατοικία Του και ταυτόχρονα να …απαιτεί από εκατομμύρια ιερείς και επισκόπους, να Τον λιβανίζουν νυχθημερόν, ψάλλοντας το «Κύριε Ελέησον» , δίχως να …βαριέται; Πόσα Κυρελέησον και Πατεριμά μπορεί να αντέξει κάποιος, έστω αν είναι και Θεός; Για δείτε λίγο καλύτερα το θέμα αυτό οι ηγέτες της Χριστιανοσύνης και απαλλάξτε Τον λίγο από τις χιλιάδες καθημερινές θεατρικές φιέστες που παίζονται μέσα στους ιερούς χώρους, από ατάλαντους τις περισσότερες φορές κληρικούς-ηθοποιούς.!

Μήπως ευθύνονται, έστω και λίγο, οι διοικούντες την χριστιανική εκκλησία για το ότι παροτρύνουν ή, έστω, ενθαρρύνουν το πλήρωμα της Εκκλησίας, στην συνεχή ανοικοδόμηση ναών, παρεκκλησιών και μοναστηριών, σαν να μην είναι αρκετοί οι χιλιάδες, μέχρι τώρα, οίκοι του πάνω στη Γη;  

Μήπως είναι αυτός ακριβώς ο λόγος , που ο Θεός δεν ασχολείται  ή ασχολείται πολύ λίγο, με τα σοβαρά προβλήματα του ποιμνίου Του; Μήπως είναι, αυτός ακριβώς ο λόγος που επιτρέπει τις συχνές πυρκαγιές σε εκκλησίες και μοναστήρια, ώστε να μας στείλει το μήνυμα για να σταματήσουμε τον πολλαπλασιασμό τους και βοηθώντας Τον να απαλύνει τα τόσα άλλα προβλήματα του Χριστεπώνυμου πληρώματός Του;

Τι λέτε, να το δοκιμάσουμε για λίγο διάστημα, μπας και …δουλέψει; Αν,, πάλι, ΔΕΝ του αρέσει, όλο και κάποιος δικός μας άγιος θα βρεθθεί να μας το  «σφυρίξει» έγκαιρα ώστε να αλλάξουμε αμέσως τη θέση μας…

Εκτός του ότι πρέπει να δούμε και το ζήτημα της έλλειψης ιερέων για την στελέχωση των ενοριών, οι οποίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν, (στο 30% υπολογίζονται), πέρα από την έντονα μεγάλη φυγή κληρικών που παρατηρείται τα λίγα τελευταία χρόνια, προς άλλες Αρχιεπισκοπές… Φαντάζεστε να μην λειτουργούσε στον Καναδά η «πατριαρχικκή» τρομάρα της …Ακαδημία από την οποία στα 30 σχεδόν χρόνια …δράση της, αποφοίτησαν και χειροτονήθηκαν ως κληρικοί,  25 σχεδόν  …πνευματικοί πατέρες; Και όχι τίποτα άλλο αλλά ο Σωτήριος προσπαθεί να πείσει τον λαό της Μισσισσάγκα για να ξανακτίσουν την Αγ. Βαρβάρα.!!! Λέτε και ΔΕΝ έχει πού να μείνει η …καημένη και θέλει να της βρούν μια κάποια στέγη κι’ ας είναι κλειστές οι περισσότερες από αυτές.!

Να γιατί ο λαός μας λέει το σοφό «το πολύ το Κύριε Ελέησον το βαριέται κι΄ο Θεός», αλλά πού να ακούσουν κάποια θρησκόληπτοι υποκριτές – Φαρισαίοι, οι οποίοι παρουσιάζονται ως επισκοπικότεροι των επισκόπων; Αυτά για τώρα και βλέπουμε .!

1 comment:

  1. Μπορεί αυτό το κείμενο/άρθρο να έχει κάποιες υπερβολές αλλά ένας σκεπτόμενος άνθρωπος ίσως να προβληματισθεί πραγματικά με όσα αναφέρονται.
    Εχουμε πολλούς Ναούς που πραγματικά είναι όχι μόνο έργα τέχνης αλλά και χώροι προσευχής κάποιων ανθρώπων, που πραγματικά προσεύχονται. Καί προσεύχονται μέσα από την ενότητα της λογικής και της καρδίας των.
    Δεν λένε με το "κιλό " προσευχές . Ο Θεός διότι ο Θεός γνωρίζει εάν προσευχόμαστε πραγματικά ή απλά διαβάζουμε λέξεις γιά να κάνουμε "θόρυβο"!!

    Δεν πρέπει να μένουμε στα κτίσματα και σε πόσες Εκκλησίες/ Ενορίες ή Κοινότητες έχει η Αρχιεπισκοπή στόν Καναδά. Δεν πρέπει να μιλάμε για κτίσματα και ντουβάρια αλλά σε τί πνευματική κατάσταση βρισκόμαστε. Είναι σοβαρό ατόπημα να λέει ο Σωτήριος πόσες Ενορίες /Κοινότητες υπήρξαν όταν έγινε Δεσπότης στό Καναδά, και πόσες είναι τώρα.

    Δεν μπορεί να κάνουν ακολουθίες και να διαβάζουν ατέλειωτες προσευχές χωρίς να υπάρχει προσωπική μετάνοια.

    Χρειάζεται κάποια αναγέννηση στην Εκκλησία η οποία έχει κολλήσει στον τύπο. Για να υπάρχει όμως αναγέννηση και να βγεί η Εκκλησία από την περίοδο αυτή της κατάθλιψης , χρειάζεται να γίνει αλλαγή από μέσα. Οι παπάδες να γίνουν αυθεντικοί, και με τον εαυτό τους αλλά και με τούς πιστούς. Oι δε άλλοι, οι ευσεβιστές και φωνακλάδες ας κοιτάξουν τις αδυναμίες τους αντί να κρίνουν συνέχεια. τούς άλλους. Αλλά με " βαρεμένους" δεν μπορείς να συνεννοηθείς.

    Δυστυχώς ζούμε σε μιά δύσκολη εποχή όπου ο εγωισμός έχει γίνει τρόπος ζωής και δέν γνωρίζουμε, πότε μιλά ο Θεός καί πότε ο εαυτός μας.
    Η Εκκλησία στη σημερινή εποχή μπορεί να είναι κτιριακά ανεπτυγμένη, αλλά είναι πνευματικά αδυνατισμένη.
    Δέν χρειάζεται λοιπόν η Εκκλησία να φτάνει στό σημείο να μιλά σήμερα στον λαό με μηχανισμούς άμυνας και να αδιαφορεί να μιλά με μηχανισμούς κατήχησης και αυθεντικής επικοινωνίας.

    J.T.

    ReplyDelete