Search This Blog

Wednesday, March 3, 2021

Άρθρο του Γιάννη Κακαγιάννη από την εφημερίδα "Ελληνικός Τύπος"

 


Πολλά και διάφορα τα σχόλια, κυρίως στα social media, για τη πρόθεση της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο να ερευνήσει την αγορά πώλησης ενός εκ των κτιρίων της.

Σαν κεραυνός έπεσε στη παροικία η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΚΤ πριν 2 εβδομάδες περίπου, που πραγματικά δημιούργησε «σεισμό» στην Ελληνική παροικία του Τορόντο.

Οι περισσότεροι που σχολιάζουν αναφέρονται στην ανάγκη να «σώσουμε τις εκκλησίες». Πολύ λίγοι αναφέρονται στην ανάγκη να «σώσουμε τη Κοινότητα». 

Θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ στη δεύτερη άποψη. Κατά την άποψη μου, η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο δεν είναι μόνο οι 4 εκκλησίες. Για 112 χρόνια, η ΕΚΤ είναι όλα εκείνα τα προγράμματα που έχουν γαλουχήσει χιλιάδες Ελληνόπουλα της παροικίας, στα χορευτικά της, στο θέατρο, στα σχολεία της. ΕΚΤ είναι τα προγράμματα Πολιτισμού με εκατοντάδες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Ελληνική Κοινότητα Τορόντο είναι όλοι οι αγώνες που έχουν δοθεί, υπό την αιγίδα της, για το Σκοπιανό, για το Κυπριακό, για την προώθηση κάθε ελληνικού ιδεώδους στη Καναδική κοινωνία και για τη Δημοκρατία. ΕΚΤ είναι οι χιλιάδες ομογενείς που έχουν βοηθηθεί και εξυπηρετηθεί από τις Κοινωνικές υπηρεσίες της. ΕΚΤ είναι οι εκατοντάδες και δυστυχώς σήμερα, δεκάδες εθνικοτοπικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες που υπό την αιγίδα της οργάνωσαν εκδηλώσεις προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσουν τον Ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά ιδεώδη στις γενιές που ακολουθούν. Φυσικά, όλα τα παραπάνω ολοκληρώνονται από τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από τις 4 εκκλησίες που έχει υπό την ιδιοκτησία της.

Αν κάποιος αναλύσει τους οικονομικούς απολογισμούς της ΕΚΤ από τους ορκωτούς λογιστές, θα διαπιστώσει πως οι εκκλησίες συνολικά συγκεντρώνουν λιγότερο από το 50% των συνολικών εσόδων της ΕΚΤ. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα συμπληρώνουν το υπόλοιπο ποσοστό των εσόδων. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το ρόλο και τη σημασία των εκκλησιών ως προς το συγκεντρωτικά έσοδα. Οι εκκλησίες αποφέρουν και είναι η «μαγιά» των εσόδων της ΕΚΤ. Αυτά είναι τα νούμερα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα. Πολλοί είναι αυτοί που «κηρύττουν» όπου βρεθούν, πως δεν υπάρχει «διαφάνεια» στην ΕΚΤ. Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο είναι ο μοναδικός οργανισμός στη παροικία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, ΟΛΟΥΣ τους οικονομικούς απολογισμούς. Είναι ο μόνος οργανισμός επίσης όπου κάποιος, που δεν είναι μέλος της, να μπορεί να διαβάσει τους οικονομικούς απολογισμούς. Σε αντίθεση με την Αρχιεπισκοπή Καναδά όπου πραγματικά ισχύει ο «Μεσαίωνας».

Οπότε είναι μύθος ο ισχυρισμός περί «διαφάνειας». Μπορεί κάποιο μέλος να διαφωνήσει με τους χειρισμούς και τους τρόπους που διαχειρίζεται η εκάστοτε διοίκηση τα θέματα και την επικοινωνία της Κοινότητας προς τα μέλη της στη παροικία. Και αυτή ακριβώς είναι η διαφορά του οργανισμού της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Ένας δημοκρατικός οργανισμός που το κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να ελέγξει, να αντιπροτείνει και στο τέλος δημοκρατικά λαμβάνονται οι αποφάσεις είτε στο ΔΣ ή στη Γενική Συνέλευση, όταν χρειαστεί. Ευνόητο είναι και δεν θέλω να μπω σε αναλυτική σύγκριση για το πως λειτουργεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή. Εκεί ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός μας.. «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει..». 

Ας ανατρέξουμε όμως στο παρελθόν και να δούμε πως η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο και η σημερινή διοίκηση της έφτασαν στη σημερινή κατάσταση. 

Οι σημερινοί διοικούντες, οι διοικήσεις του Ν. Γεωργακόπουλου και Α. Αρτεμάκη, παρέλαβαν το 2010 ένα χρέος τους ύψους των 13 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια Κοινότητα που ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης και υπό την επιτήρηση της τράπεζας για δάνεια και απλήρωτους λογαριασμούς. 

Με υπέρογκες προσπάθειες κατέληξαν στο σημερινό χρέος των 3.2 εκατ. δολ. Στη τράπεζα και 1.2 εκατ. σε απλήρωτους λογαριασμούς. Η Κοινότητα αναγκάστηκε να «μικρύνει» και να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία για να μπορέσει να επιβιώσει.  

Παρόλα αυτά όμως, οι διοικούντες της ΕΚΤ,

·       εμπλούτισαν τα Πολιτιστικά προγράμματα

·       ίδρυσαν το τμήμα της Πρόνοιας που με διαφάνεια πλέον έχει καταθέσει πάνω από 700 χιλιάδες δολάρια στο ταμείο της Κοινότητας, βοηθώντας το έργο της αλλά παράλληλα με πολλές δράσεις φιλανθρωπίας στη παροικία.

·       Επένδυσαν το ποσό των 500 χιλ. δολαρίων για τα προγράμματα της Ελληνικής Παιδείας.

·       Ίδρυσαν το τμήμα Μνημόσυνων Τελετών ούτως ώστε ο Ελληνισμός να έχει συναισθηματικά καλύτερες υπηρεσίες και σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη παράδοση.

·       Δεν σταμάτησαν να επισκευάζουν και να ανακαινίζουν τα παλιά κτίρια του Οργανισμού.

Εκεί που φαινόταν «φως στο τούνελ» ήρθε η πανδημία του covid-19 και βρισκόμαστε στη σημερινή δύσκολη θέση.

Πολλοί πάλι, αναρωτιούνται γιατί φτάσαμε στο χρέος των 13 εκατομμυρίων παλιότερα. 

Κατά την άποψη μου, ξεκινήσαμε ένα τεράστιο έργο, το «όνειρο του Ελληνισμού» κόστους αρχικά 8 εκατ. δολαρίων που κατέληξε τελικά στα 14 εκατομμύρια, συγκεντρώνοντας από τον Ελληνισμό λιγότερα από $700 χιλ. δολ. και μια μεγάλη δωρεά από το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς (HHF) ύψους $750 χιλ. δολαρίων. Τα υπόλοιπα προέρχονταν από δάνεια και δωρεές του κράτους. Πριν από την έναρξη του κέντρου υπήρξε η καταστροφική πυρκαγιά στη Παναγία που ενώ θα μπορούσε να είχε ανασκευαστεί ο Ιερός Ναός με τα χρήματα της ασφάλειας, επιλέξαμε σαν παροικία να υπερβούμε το ποσό των 2 εκατ. δολ. επιπλέον γιά να αποκτήσουμε τον μεγαλύτερο τρούλο στη Β. Αμερική (τότε) και τη ριζική αλλαγή σχεδιασμού της εκκλησίας. 

Κάποιοι, αναφέρονται και κατηγορούν τους διοικούντες για κατάχρηση! Κατά τη γνώμη μου στην ΕΚΤ δεν έχει υπάρξει κατάχρηση χρημάτων από κανένα. Μπορούμε όμως να συζητήσουμε για λανθασμένες αποφάσεις και λανθασμένες προτεραιότητες. 

Στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ μπορείτε να διαβάσετε το Investigative report για τη τοποθεσία του Ellesmere (γνωστό και ως ρεπορτ Δάγωνα) που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΕΚΤ τον Μάιο του 2011. Η Γενική Συνέλευση τότε, αποφάσισε και εξέλεξε επιτροπή για να συγκεντρωθούν χρήματα για να γίνει forensic audit, αλλά ποτέ δεν υπήρξε εξέλιξη σ’ αυτό. 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι διοικούντες της Κοινότητας έπρεπε να αντιμετωπίσουν κι ένα χρόνιο πρόβλημα που λέγεται «Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος». Ο Αρχιεπίσκοπος, ποτέ δεν στάθηκε δίπλα στην ΕΚΤ, αντίθετα, στις δύσκολες στιγμές, «έσφιγγε» τη θηλειά στο λαιμό και περίμενε να «κατασπαράξει» το πτώμα της ΕΚΤ.

Έτσι και σήμερα! Προσφέρει 4 με 4.5 εκατ. δολ. Για να πάρει ουσιαστικά μια περιουσία τουλάχιστον 50 εκατ. δολ. Βέβαια, το παρουσιάζει πονηρά… Γράφει στην ανακοίνωση του.. «Η κάθε εκκλησία πρέπει να γίνει ξεχωριστή Κοινότητα και νομική οντότητα σύμφωνα με το Ομοιόμορφο Καταστατικό Κοινοτήτων, ώστε να υπάρχει καταμερισμός εργασίας.» 

Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως η ιδιοκτησία των 12 εκκλησιών που υποτίθεται πως είναι «Κοινότητες» ανήκουν σε κάθε εκκλησία και δεν ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή; Έχει διαβάσει κανείς αυτό το περιβόητο «Ομοιόμορφο Καταστατικό»; Αν δεν είναι περιουσία της Αρχιεπισκοπής, τότε γιατί ο Αρχιεπίσκοπος καυχιέται κάθε τόσο, πως η Αρχιεπισκοπή έχει περιουσία που ξεπερνά τα 200 εκ. δολάρια; 

Στην ατζέντα του κ. Σωτηρίου, εδώ και 50 χρόνια, είναι η διάλυση της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο! Αυτό προσπαθεί να πετύχει, και όποτε του δίνεται η ευκαιρία «σφίγγει» τη θηλειά δημιουργώντας διχασμό στη παροικία προσπαθώντας να επωφεληθεί τη γνωστή ρήση «διαίρει και βασίλευε». Γι’ αυτό το «κρυφό του πόθο» υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία στην αλληλογραφία και στα αρχεία της Κοινότητας. Σήμερα απλά παραθέτω ένα απόκομμα Καναδικού Τύπου από το 1980, όπου προτείνει το ίδιο που προτείνει σήμερα. Δυστυχώς, «είναι παλιά η καραμέλα..».

 Η προσβλητική προσφορά του Αρχιεπισκόπου προς τη Κοινότητα και την ιστορία του Ελληνισμού,  την οποία εξέφρασε μέσω των ΜΜΕ και social media, αποβλέπει στη διάλυση της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, την αποσύνδεση της σε 4 ενορίες «Κοινότητες» όπου μαζί με τις υπόλοιπες 12, ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος θα έχει τον απόλυτο έλεγχο και κυριαρχία σαν ένας νέος «Βυζαντινός αυτοκράτορας».

Μια ματιά σε κάποια άρθρα του «ύποπτου» Ομοιόμορφου καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, πιο κάτω,  μπορούν να μας δώσουν μια ιδέα για τις εξουσίες που προσφέρονται στον Αρχιεπίσκοπο, «ραμμένες»   στα μέτρα του.

Γι’ αυτό όλοι έχουμε χρέος να ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!

Πέρα από τα όποια επικοινωνιακά λάθη της σημερινής διοίκησης, δεν μπορεί να υπάρξει παροικία Τορόντο χωρίς την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΡΟΝΤΟ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΑΛΛΑ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ!

Γραφτείτε μέλη στην ΕΚΤ για να έχετε λόγο και δικαίωμα στη συμμετοχή. Και γιατί όχι, αν κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να ΄φέρουν καλύτερα αποτελέσματα από τους διοικούντες, να εμπλακούν στα διοικητικά της ΕΚΤ. Η ιστορία μας διδάσκει πως οι πόρτες της Κοινότητας είναι ανοιχτές.

Εξάλλου πέρα από τις ανακοινώσεις ή προθέσεις ή προτάσεις της διοίκησης για πιθανή αντιπαροχή, ΤΙΠΟΤΑ δεν πουλιέται ή αποφασίζεται, εάν δεν το εγκρίνει η Γενική Συνέλευση. Τελεία και παύλα. Οπότε όποιος θέλει να έχει λόγο, ας επισκεφτεί την ιστοσελίδα ή ας τηλεφωνήσει τα γραφεία της ΕΚΤ και να γραφεί μέλος ή να ανανεώσει. 

Όταν ήμουν πολύ νέος, στη πρώτη μου συμμετοχή στις εκλογές της ΕΚΤ (1988), θυμάμαι ένα σλόγκαν που επικρατούσε μεταξύ των Κοινοτικών συνδυασμών της εποχής εκείνης. Οι πιο παλιοί το θυμούνται.

«ΤΟ ΧΡΕΟΣ.. και το ΧΡΕΟΣ!»

Ο έλεγχος στο να μη ξεφύγει το οικονομικό χρέος, αλλά και το ΧΡΕΟΣ που έχουμε στις γενιές που έρχονται και στο τι θα τους κληροδοτήσουμε.

Μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ, η Ελληνική Κοινότητα θα μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει εκκλησιαστικά προγράμματα, προγράμματα Παιδείας, προγράμματα Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών. 

Αλλιώς, είμαστε άξιοι της μοίρα μας!

 

 

 

11 comments:

  1. “Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο είναι ο μοναδικός οργανισμός στη παροικία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, ΟΛΟΥΣ τους οικονομικούς απολογισμούς.”

    Ναι και πρέπει να είσαι λογιστής να τα καταλάβεις. Για αυτό το λόγο είναι άχρηστα και για αυτό το λόγο τα δημοσιεύουν. Ποιον κοροϊδεύετε ρε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και συ είσαι ΒΛΑΚΑΣ αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Πες μας τη διεύθυνσή σου να σου στείλουμε στο γραφείο σου ή στο σπίτι σου έναν αρμόδιο λογιστή να σου εξηγήσει τις απορίες σου, ρε μεγάλε.! Αλλά τι λέω, εσύ ακόμα και το γαμημένο το όνομά σου φοβάσαι να πεις μωρέ... Άντε τώρα, μαζέψου στην ...αγία Έδρα να σου το παίξουν, να το ευχαριστηθείτε όλοι σας και μετά βλέπουμε, παλιολεχρίτη...

      Delete
    2. @ 11:12 PM κανενας δεν δινει τρουπια δεκαρα για την κωλογαμημενη γνωμη σου.

      Delete
  2. Η αλήθεια είναι κ. αντίποδας οτι ο 11:12 μμ , μπορεί κι εσύ ο ίδιος να είσαι, ασχολείται πολύ με τον αυνανισμό. Το ξερό στο ‘χω ξανά πει πως το μπλογκ σου έχει καταντήσει λέσχη ομοφυλοφιλίας. Μέχρι και η «εβδομάδα» γράφει πως ο αντίποδας είναι ο «πους της» της παροικίας! Νομίζω ότι σου αξίζει καλύτερη φήμη. Αυτά για τώρα και τα ξανά λέμε.
    Ουρινελλα Χ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η καμήλα δεν βλέπει την καμπούρα της…. Εσύ βρε γουρινέλα, ψάχνεις όλη μέρα μπας και διαβάσεις κάπου να μιλάν για μαλακία – μέχρι και την …επίσημη ονομασία της, τον αυνανισμό, έμαθες για να μπορείς να στέκεσαι στα πράματα… Όσο για τη λέσχη, μη νοιάζεσαι, ΔΕΝ θα σας πάρουμε μέλη, καθ’ ότι αυτή την οποία διατηρείτε και συντηρείτε στην ….αγία Έδρα, είναι αχτύπητη.! Και για να ομολογήσω και μια αλήθεια μου, πολύ με ενόχλησε η αναφορά της «εβδομάδας» και της αξιόλογης και σοβαρής συντακτικής της επιτροπής, σε ένα τόσο σοβαρό προσωπικό μου θέμα, αλλά τι να κάνω.! Δεν μπορώ να τα βάλω μαζί τους, διότι μπορεί να κατηγορηθώ ότι προσπαθώ να κλέψω παγκάρι εκκλησίας… Τι μπορώ, ας πούμε, να πω για σένα, αφού γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι είσαι κουσουριάρικο υποκείμενο; Αν σε ενοχλούσε η κατάντια σου, ΔΕΝ θα …κυκλοφορούσες γράφοντας τόσες και τέτοιες μαλακίες. Απλά οι άλλοι δεν θέλεις να το ξέρουν ώστε να έχεις καλη φήμη… Απόξω κούκλα κι’ από μέσα πανούκλα, που λέτε κι’ εσείς οι γραμματιζούμενοι… Άντε τα ξαναλέμε, αφου από βλάκα και κουσουριάρη μαθαίνεις πολλά πράματα… Μόνο σε παρακαλώ, τώρα που γνωριστήκαμε, μη μου βγάλεις κι’ άλλα άπλυτα στη φόρα, σύμφωνοι;

      Delete
  3. Μια απλή λύση είναι να βρεθούν 5,000 άτομα που να προσφέρουν $1,000 ο καθένας στην ΕΚΤ. Το χρέος θα καλυφθεί και τα άτομα αυτά μπορούν να αναγνωριστούν ως τιμητικά μέλη εφ’ όρου ζωής και τα παιδιά τους να φοιτούν στα Ελληνικά σχολεία δωρεάν. Δηλαδή κάτι παρόμοιο μ’αυτό που έκανε η Κυπριακή Κοινότητα Τορόντο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ ...ενδιαφέρουσα η πρότασή σου κυρ 7:39.! Θα πρέπει να ξόδεψες πολλές ώρες για να την σκεφτείς.! Όμως είναι σαν να κλέβεις εκκλησία, ρε παιδί μου.! Να διαθέσουν ένα ολόκληρο χιλιάρικο για το χρέος της Κοινότητας και να εισπράξουν πίσω 10-15 χρόνια συνδρομές, αξίας 2-3 χιλιάδων δολαρίων και ας πούμε τα δίδακτρα 2 παιδιών, επί 4-5 χρόνια, δηλαδή 1.5-2.0000 χιλιάδων δολαρίων, οι ...δωρητές αυτοί θα ...καταστραφούν οικονομικά.!! Δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κάποιος γονέας ένα τέτοιο, ασύμφορο ντιλ.! Ούτε τους τόκους των 1.000 δεν θα πάρουν πίσω...

      Delete
    2. 8:45 η ειρωνία να λείπει. Για βάλε το δικό σου το μυαλό να σκεφτεί μήπως και κατεβάσει ένα πιο φαεινό deal.

      Delete
    3. Εσύ τώρα γιατί θύμωσες; Γιατί μυγιάστηκες και πού είδες την ειρωνεία; Αναφέρθηκε πουθενά το όνομά σου; Εκτός και αν είσαι νούμερο, και μάλιστα το 7.39!

      Delete
    4. Κάπως έτσι είναι. Αφού όλοι μας εδώ σχολιάζουμε ανώνυμα τότε ναι όντως έχουμε καταντήσει «ΝΟΥΜΕΡΑ».

      Delete
  4. Πες του τα Κατουρινελλα μου..... Πες του τα...!!!
    Κάποτε θα σ’κουσει......!!!!!

    ReplyDelete