Search This Blog

Tuesday, June 13, 2017

"Κληρικολαϊκή", η δημοκρατικότερη σύναξη κλήρου και λαού.!!!


Ύστερα από κάποιες δύσκολες -και αναπάντεχες- προσωπικές στιγμές που …έπρεπε να περάσουμε και με τη βοήθεια του Θεού (ποιού Θεού; ίσως  ρωτήσει …κάποιος) να ξεπεράσουμε, νά’μαστε και πάλι εδώ για να ασχοληθούμε με κάποια θέματα που έμειναν πίσω, όπως θα διαπιστώσετε μερικοί…
Και πρώτα απ’ όλα θα
ασχοληθούμε για λίγο με το πρόσφατο «κληρικολαϊκό» συνέδριο που διοργάνωσε η Μητρόπολη και που είναι η ανώτατη αλλά και η …δημοκρατικότερη σύναξη κλήρου και λαού που κάθε δυο χρόνια αποφασίζει «δημοκρατικά» τα της διοίκησης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Καναδά.! Μάλιστα, μη βιάζεστε να μειδιάσετε ή και να διαμαρτυρηθείτε, διότι αυτά είναι λόγια του μητροπολίτη και όχι δικά μας… Ισχυρίζεται λοιπόν ο κ. Σωτήριος ότι ΔΕΝ υπάρχει δημοκρατικότερη σύναξη και κατ’ επέκταση διοίκηση της Εκκλησίας μας στον Καναδά και πως πολύ κακώς 1-2 Κοινότητες απέχουν από τη δημοκρατική αυτή λειτουργία, καταλήγοντας αμέσως στο συμπέρασμα ότι οι κοινότητες αυτές ΔΕΝ λειτουργούν δημοκρατικά.!!!
Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά πόση δημοκρατία επικρατεί στους κόλπους της Μητρόπολης και ιδιαίτερα στο μυαλό του μητροπολίτη Σωτήριου, ψάξαμε και βρήκαμε τα μέλη τα οποία απαρτίζουν το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και τον τρόπο με τον οποίο «εκλέγονται» από το σύνολο των μελών που συμμετέχουν στην κληρικολαϊκή συνέλευση. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω τα μέλη του Συμβουλίου, όπως ακριβώς παρουσιάζονται από την …Ιερά Μητρόπολη και φέρτε στη μνήμη σας τη λέξη «δημοκρατία» και αν διαπιστώσετε κάποια σχέση να μας την πείτε...

«Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο αποτελείται από έντεκα λαϊκούς, τους οποίους εκλέγει η κληρικολαϊκή συνέλευση, εννέα ιερείς, τους οποίους εκλέγει ο σύνδεσμος των ιερέων, δέκα λαϊκούς, τους οποίους διορίζει ο Μητροπολίτης Σωτήριος και με επίτιμα μέλη τους προέδρους των πανκαναδικών ελληνικών οργανισμών στον Καναδά και τους διευθυντές όλων των υπηρεσιών της Ι.Μητρόπολης Τορόντο.»

Αυτό θα πει  «δημοκρατία» κύριοι.! Έντεκα λαϊκοί και εννέα κληρικοί Ε κ λ ε γ μ έ ν ο ι …δημοκρατικά και δέκα λαϊκοί διορισμένοι από τον μητροπολίτη.! Έχουμε δηλαδή 20 εκλεγμένους και ..μόλις 10 διορισμένους.! Δηλαδή τα 2/3 είναι οι …εκλεκτοί του λαού και κουμαντάρουν δημοκρατικά την Μητρόπολη και τα της Εκκλησίας.! Αυτό δείχνει ότι έχουμε έναν μητροπολίτη Σωτήριο αδύναμο, που προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να πετύχει το …ακατόρθωτο, αφού έχει μπροστά του έναν «τοίχο» από 20 εκλεγμένους οι οποίοι ΔΕΝ του επιτρέπουν καμία απόφαση που να μην είναι βασισμένη στους Θείους Κανόνες και την πίστη…
Το ότι μπορεί κάποιοι, προφανώς οι περισσότεροι, να μας πείτε ότι κάνουμε λίγη πλάκα, ίσως να μην έχετε και πολύ άδικο, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μας, αλλά οι θέσεις του Σωτήριου είναι της πλάκας και ως εκ τούτου …νίπτομεν τας χείρας μας… Και για να μη σας κουράσουμε άλλο, θα επανέλθουμε με νεότερη ανάρτηση για τα επίτιμα μέλη του Μητροπολιτικού, αφού έχουν κι’ αυτά το …ενδιαφέρον τους.!

3 comments:

  1. Και μετα σου λενε οτι μια φωτο λεει περισσοτερα απο 1000 λεξεις......
    Για προσεξτε αυτη εδω τι ακριβως λεει......
    "Μια ομαδα ατομων εγκλωβισμενων μεσα σε μια ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΠΡΕΣΑ αποκλεισμενων απ ολες τις
    πλευρες χωρις καμια εξοδο διαφυγης,ΧΩΡΙΣ ΘΕΛΗΣΗ,,,,ολοι τους αβουλοι και μοιραιοι προσμενοντρας ΟΧΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ αλλα τη φωτογραφια με τον αντιπροσωπο της υπερτατης εξωγηι
    νης δυναμης
    ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ.......

    ReplyDelete
  2. ΣΕ ποιες δύο κοινότητες αναφέρεται ο Μητροπολίτης; Διότι από ότι γνωρίζω το Τορόντο μόνον απείχε αφού η του Μόντρεαλ σύρθηκε από τον πρόεδρό της …άρχοντα Παγώνι να συμμετάσχει στο συνέδριο και μάλιστα ο ίδιος ως ομιλητής! Εκεί ξεπέφτει ο άνθρωπος όταν διψάει για δόξα και φωτογραφίες! Τρέχει πίσω από τον Σωτήριο προσπαθώντας να σωθεί!

    ReplyDelete
  3. Ψάχνω να βρω στο διαδύκτυο αναρτημένες τις εισηγήσεις-ομιλίες της κληρικολαικής –ιδιαιτέρως του κ. Παγώνη («Καλή διαχείριση Κοινοτήτων») και του κ. Κουτούγκου («Οικονομικά Κοινοτήτων και σωτηρία των ανθρώπων: Δεκάτη»). Η υποψία από τον τίτλο της δεύτερης είναι ότι μάλλον προσπαθούν να προπαγανδίσουν την Δυτικής-προτεσταντικής έμπνευσης υποχρέωση των πιστών να αποδίδουν ένα ποσοστό του εισοδήματός τους στην εκκλησία (λέγε Μητρόπολη Τορόντο). Δεν έτυχε ποτέ να διαβάσω πρακτικά κάποιας κληρικολαικής και δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν και τηρούνται τέτοια . Από ότι κρίνω, ο έξαρχος Καναδά και ο κύκλος των ανθρώπων που υπηρετούν τα συμφέροντά του δεν έχουν συμφέρον να δημοσιεύονται λεπτομερώς οι ομιλίες των συνελεύσεων ώστε να γνωρίζει το πλήρωμα της εκκλησίας περί του τι αποφασίζεται και σε ποία εκκλησιαστική-θεολογική βάση αυτά δικαιολογούνται.

    Στο δελτίο τύπου κείμενο της ανακοίνωσης της 18 Μαίου για την κληρικολαική, ολισθαίνει ξανά με απερισκεψία σε ειρωνείες εναντίον κάποιων, αόριστα, που τους χαρακτηρίζει «εθελοτυφλούντες» επειδή «αμφισβητούν την πρόοδο της οικογένειας της Ιεράς Μητρόπολης». Αποφαίνεται δε ότι οι εθελοτυφλούντες, επειδή «μιλούν με στόμφο και οργή» («ληρείν») εναντίον της Μητρόπολης, γι αυτό και «έμειναν και θα μένουν στο περιθώριο». Χρησιμοποιεί φράσεις δανεικές από την αρχαία Ελληνική επειδή δεν έχει την ικανότητα και την πίστη να αρθρώσει λόγο Χριστού και αγίων. Το «ου με πείσεις κάν με πείσης» που γράφει είναι παρμένο από τον «Πλοὐτο» του Αριστοφάνη. Ώ, τι ἐκπληξι του επεφύλαξε η ματαιόδοξη γραφίδα του….

    Όλοι πια τόσα χρόνια ξέρουμε για ποία «πρόοδο της Μητρόπολης» εννοεί: δηλ. το πουγκί με τα λεφτά και τα ακίνητα (που επί της ουσίας ανήκουν στην υψηλή κυριότητα του Πατριαρχείου του Φαναρίου). Η ύλη τους ενδιαφέρει και η ποδηγέτηση (χειραγώγηση) των ανθρώπων που την συντηρούν, όχι η πίστη.

    Π.Κ.

    ReplyDelete