Search This Blog

Saturday, June 17, 2017

Στο ερευνητικό του κέντρο, στο Μαϊάμι, «επέστρεψε» ο Δρ. Γεώργιος Παπανικολάου



ΤΑΜΠΑ. Ο Δρ. Γεώργιος Παπανικολάου, ο ομογενής ιατρός που επινόησε τη γνωστή σ’ όλο τον κόσμο μέθοδό του για τον εντοπισμό του καρκίνου της μήτρας με την οποία σώθηκαν και συνεχίζουν να σώζονται εκατομμύρια γυναίκες, «επέστρεψε» στον ίδιο τόπο στο Μαϊάμι, όπου δημιούργησε και διεύθυνε ερευνητικό εργαστήριο για την καταπολέμηση του καρκίνου, λίγο πριν πεθάνει το 1962.
«Επέστρεψε», χάρη στην πρωτοβουλία του Μιχάλη Σέρβου, παλαιού παράγοντα της ομογένειας της Φλόριδα, προέδρου τώρα του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής, το οποίο
ανέλαβε την κατασκευή και τοποθέτηση του αγάλματος του δρ. Παπανικολάου στην είσοδο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν πριν λίγες μέρες, παρουσία της γενικής προξένου της Ελλάδος στην Τάμπα, Αδαμαντίας Κλώτσα, παραγόντων του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και πολλών ομογενών.
Στην πλάκα που βρίσκεται στη βάση του αγάλματος, με ονόματα δωρητών, ο κ. Σέρβος σημειώνει ότι ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας γεννήθηκε το 1883 στην Κύμη της Εύβοιας και πέθανε το 1962 στο Μαϊάμι και ότι είναι από τους πρωτοπόρους ερευνητές στην Κυτταρολογία, ο πατέρας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας και ο εφευρέτης του Παπ-Τεστ. Σημειώνει, επίσης, τη ρήση του πατέρα του Ιατρικής, Ιπποκράτη, “κάλλιον προλαμβάνειν, παρά θεραπεύειν”, την οποία εφάρμοσαν ο δρ. Παπανικολάου και η σύζυγός του, Ανδρομάχη.

Ο κ. Σέρβος έδωσε στη δημοσιότητα τα εξής ονόματα δωρητών: Ελένη Αναστασόπουλου, Ελευθερία Μπούμπαρη, Πόλα Ντάμης, Βελουθίτσα Δρυμόνη, Μαρία Κέτσιου, Ευαγγελία Κολιτσόπουλου, Σούζαν Ματαράγκα, Μαρίνα Μάζα, Φέη Παυλόπουλου, Λεμονιά Πουμάκη, Θεοδώρα Σέρβου και Σύλβια Σταματόγλου.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος έγινε στον υπαίθριο χώρο, αλλά πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση μέσα στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου με ομιλίες παραγόντων.
Ο κ. Σέρβος, κατά την ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στη σωτήρια ανακάλυψη από τον δρ. Παπανικολάου, του Παπ-Τεστ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο κέντρο ερευνών για τον καρκίνο Sylvester Comprehensive Cancer Center για την αποδοχή της δωρεάς. Ευχαρίστησε, επίσης, το προσωπικό του Κέντρου αυτού για τη βοήθειά του, καθώς και όλους τους δωρητές.
Τόνισε, ακόμα, ότι η θέση του αγάλματος έχει νόημα, με την ελπίδα ότι οι έρευνες του δρ. Παπανικολάου θα συνεχιστούν στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Είπε, επίσης ότι το Ιδρυμα Ελληνισμού έχει απευθύνει αίτημα στην Ουνέσκο να ανακηρυχθεί η 13η Μαϊου, -ημέρα γεννήσεως του δρ. Παπανικολάου,- Παγκόσμια Ημέρα του Παπ-Τεστ.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής, Μιχάλης Σέρβος, που είχε την πρωτοβουλία για το άγαλμα του δρ. Γεώργιου Παπανικολάου, ενώ μιλά κατά την τελετή στο Μαϊάμι. 
 Του Σταύρου Μαρμαρινού.

Παράγοντες, όπως η γενική πρόξενος, Αδαμαντία Κλώτσα, ο Μιχάλης Σέρβος και άλλοι, μπροστά στο άγαλμα του γιατρού Παπανικολάου..

No comments:

Post a Comment