Search This Blog

Tuesday, January 24, 2017

Η συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου στο Τορόντο.



Παρουσίαση βιβλίων της στο Πολυμενάκειο...
 
 
Την περασμένη Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 στις 4:00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, μια άψογα, από πάσης πλευράς, οργανωμένη λογοτεχνική παρουσίαση, του έργου της Ελληνίδας συγγραφέως  Ελένης Κεκροπούλου, από την Αθήνα, όπου ζει και δρα σήμερα, αλλά, όμως, γέννημα και θρέμμα της πόλης των Τρικάλων. Μέσα σε μια αρκετά γεμάτη αίθουσα του «Πολυμενάκειου» Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, έγινε η παρουσίαση τριών από τα βιβλία της συγγραφέως, από μέλη της Λέσχης Ελληνικού Βιβλίου Τορόντο. Την παρουσίαση της εκδήλωσης  κατηύθυνε ο κ. Μάκης Ανδρικόπουλος  αρθρογράφος της
εφημερίδας «Ελληνικός Τύπος» της πόλης μας. Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αντώνης Αρτεμάκης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς το κοινό και καλωσόρισε την επισκέπτρια κ. Ελένη Κεκροπούλου στην πόλη μας, στην όποια ευχήθηκε «να φτάσει όχι μόνο όσο πιο ψηλά μπορεί, αλλά και εκεί που δεν μπορεί». Τα έργα της συγγραφέως Ελένης Κεκροπούλου που παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο, ήταν:
«Η Αγγέλικα η Μαντενούτα», «Σκέψου Εμένα όταν Πονάς» και «Το Σημάδι του Κάιν».
Παρουσιαστές αυτών των βιβλίων ήτα, αντιστοίχως: Η Ουρανία Κορέντος, η Μαγδαληνή Αγραφιώτη και η Ειρήνη Στούμπου. Και οι τρεις κυρίες είναι μέλη της Λέσχης Ελληνικού Βιβλίου στο Τορόντο. Κομμάτια από τα έργα αναγνώστηκαν στο κοινό μαζί με μια γενική περίληψη των βιβλίων που δεν παραλείφτηκε από τους παρουσιαστές. Κατά την παρουσίαση των έργων της συγγραφέως, μουσικά κομμάτια από πιάνο και φλάουτο -που εκτελέστηκαν από την Σοφία Σμυρνιουδάκη και Ουρανία Μπάμπαση- συνόδεψαν τις αναγνώσεις των κειμένων, καθώς και την εισαγωγή της παρουσίασης, πράγμα που έδωσε μια εορταστική και θερμή χροιά στο χειμωνιάτικο, αυτό, φιλολογικό απόγευμα στην πόλη μας.
Επίσης, σειρά ερωτήσεων υποβλήθηκαν προς την προσκεκλημένη συγγραφέα, αλλά μόνο από τους παρουσιαστές των έργων της, αφού δεν δόθηκε η ευκαιρία στο ακροατήριο να υποβάλει τις δικές του ερωτήσεις. Αυτό, μπορεί να ήταν, για μερικούς, μια παράληψη, -πιστεύω όχι εσκεμμένη- αλλά σωστή κατά τη γνώμη μας, γνωρίζοντας ότι μερικοί παίρνουν το λόγο όχι για να ρωτήσουν αλλά περισσότερο για να δείξουν τις «γνώσεις» τους και μαζί τις …ρητορικές τους ικανότητες.! Για την συγγραφέα κ. Ελένη Κεκροπούλου και το έργο της, αναφέρθηκε περιεκτικά ο τραγουδιστής- συγγραφέας Αντώνης Μιχαηλίδης, ενώ στη συνέχεια, εκλήθη η ίδια να μας μιλήσει για την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή της, καθώς και για τις σπουδές της.
Μας αποκάλυψε το αναγνωστικό πάθος που την διακατέχει από μικρή ηλικία και την πίστη της στην καλλιέργεια και την μόρφωση, καθότι πάντα διάβαζε κάθε είδους βιβλία. Μας φανέρωσε τον ερευνητικό και ανιχνευτικό της οίστρο που την ακολουθεί στη ζωή της από τα παιδικά της χρόνια, στα Τρίκαλα και που αυτό τελικά την οδήγησε στη συγγραφική της καριέρα, και στο θαυμαστό δρόμο της μεταφράστριας και εκδότριας που σήμερα επιτυχώς διανύει. Η κ. Κεκροπούλου διάβαζε από μικρή πολλά βιβλία και ακολούθησε το όνειρό της που ήταν να γίνει συγγραφέας. Ασχολήθηκε με την σύγχρονη Ελληνική ιστορία της Ελλάδος για αρκετό καιρό, γράφοντας μυθιστορήματα γύρω από την Ελληνική Ιστορία γιατί πιστεύει ότι η ιστορία βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του αναγνώστη. Η συγγραφέας Κεκροπούλου, όπως  ανέφερε, με τα ιστορικά θέματα που διαλέγει, επαναφέρει στο φως την αλήθεια για ό,τι χρειάζεται να μελετηθεί και αξίζει την διόρθωση. Για εκείνη, η ιστορία είναι μια ανεξάντλητη πηγή. Για παράδειγμα, στο έργο της «Αγγέλικα η Μαντενούτα», παρουσιάζεται η ιστορία της μητέρας του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, όπως ακριβώς τα γεγονότα συνέβησαν την εποχή εκείνη. Η συγγραφέας έκανε την ερευνά της επάνω στο θέμα και μελέτησε όσα αρχεία αφορούν αυτή την υπόθεση. Τα αρχεία βρίσκονται στην Βενετία, και εκείνη μελετώντας τα, έφερε στο φως την πραγματική αλήθεια εκείνου του παιδιού που κακοποιήθηκε από τον πλούσιο κόντη. Η κοπέλα εκείνη ήταν η μητέρα του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία να διαβαστεί από όλους σας αυτό το θαυμάσιο βιβλίο. Η κ. Ελένη Κεκροπούλου ομιλεί πέντε γλώσσες και αυτό την βοήθησε να στραφεί και προς τις μεταφράσεις. Μια από τις καλύτερες μεταφράσεις της, είναι και η «Υπατία η Αλεξανδρινή». Η κ. Ελένη Κεκροπούλου, όπως την γνωρίσαμε, είναι ένας θαυμάσιος, ευγενικός και υπομονετικός άνθρωπος. Είναι ένα θετικό άτομο, που μπορεί να δώσει πολλά στον πλησίον του. Είναι μια μέλισσα που εργάζεται αδιάκοπα να ικανοποιήσει όλους τους τομείς της ζωής της, την οικογένειά της (μητέρα τριών παιδιών), τις εργασιακές και επαγγελματικές της υποχρεώσεις, την προσωπική της ζωή και φυσικά τον Λάκωνα σύζυγό της. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση τόσο για μας τους μεγάλους όσο και για τις νεότερες γενιές.
Συγχαρητήρια στην Ελληνική Κοινότητα και στους διοργανωτές!





















Μετά την παρουσίαση της εκδήλωσης, οι διοργανωτές παρέθεσαν γεύμα, μετά μουσικής, στην συγγραφέα, στο γνωστό εστιατόριο ΠΑΛΛΑΣ, απ’ όπου  και οι παρακάτω φωτογραφίες.



















No comments:

Post a Comment