Search This Blog

Friday, August 28, 2015

Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ...



Η Φώφη Γεννηματα είχε την ευκαιρία ως Πρόεδρος να προσανατολίσει το ΠΑΣΟΚ σε διαφορετικό ορίζοντα απο εκείνον του μόνιμου εταίρου της Δεξιάς όπως τον παρέλαβε απο τον Βενιζέλο.
Την έχασε είτε γιατί δεν αντιλαμβάνεται τις διαφορές στις πολιτικές είτε γιατί δεν μπορεί να παίξει κάτι άλλο πέραν του ρόλου του διεκπεραιωτή επιθυμιών της δημογεροντίας που την τοποθέτησε στη θέση που βρίσκεται.
Σε κάθε περίπτωση η ευκαιρία να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην ανασυγκρότηση της ευρύτερης
δημοκρατικής παράταξης χάθηκε με δική της ευθύνη.

Ο Τσίπρας μετά το τέλος του παραμυθιού και την οδυνηρή προσγείωση στην πραγματικότητα είχε την ευκαιρία, στο μέτρο μάλιστα που το mea culpa του ήταν ειλικρινές, να επιχειρήσει σοβαρή πολιτική και όχι επικοινωνιακή στροφή με στόχο την συσπείρωση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
Αυτό βεβαίως θα ανάγκαζε τον ίδιο και το κόμμα του να ξαναδεί και να αναγνωρίσει το μέγεθος του λάθους σε ότι αφορά τη στάση τους απέναντι σε όσες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες απο προηγούμενες κυβερνησεις.

Πολύ περισσότερο για την περίοδο 2009-11 αφού τα προτάγματα που σήμερα προσπαθεί να βάλει ως νέο πολιτικό πλαίσιο είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που είχε και εν πολλοίς υλοποίησε, όσο πρόλαβε, πριν 5 χρόνια η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ο Τσίπρας έχασε την ευκαιρία γιατί η αναγνώριση του πολιτικού λάθους του ήταν μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα και άτολμη μπροστά στο φόβο της απώλειας δυνάμεων απο τα "αριστερά".

Στην πολιτική οι ευκαιρίες και οι συγκυρίες για μεγάλες ανατροπές και αναδιατάξεις είναι λίγες. Όταν τις χάνεις συνήθως χάνεσαι σε μια διαχείριση προδιαγεγραμμένη απο άλλους πριν απο σένα για σένα...

No comments:

Post a Comment