Search This Blog

Friday, February 13, 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ...


ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ

 του κ. Μ. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

(Από τον ΜΑΚΕΔΝΟ ...κλέψαμε και δημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή του Μιχάλη Μουρατίδη προς μητροπολίτη  και παπάδες της Κοινότητας)

Χρόνια τώρα, 40 περίπου, είμαστε μάρτυρες ενός εμφύλιου ορθοδόξου σπαραγμού με ανυπολόγιστες πνευματικές και υλικές ζημίες. Από τη μία βρίσκεται η ιστορική Ελληνική Κοινότητα που αγωνίζεται για τη διατήρησή της και τη φυλετική συνέχεια και επιβίωση μας. Και από την άλλη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σωτήριος που και αυτός αγωνίζεται μεν, αλλά στην κατεύθυνση να πτωχεύσει και να διαλύσει την Κοινότητα.

Ακούσαμε πολλές φορές τον Σεβασμιώτατο να λέει ότι «αγαπάει» την Κοινότητα. Όμως πρακτικά
δεν το απέδειξε ποτέ. Κίνητρο του η υπέρμετρη φιλοδοξία που τον διακατέχει να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Ελληνισμού σε όλες τις μορφές του για να ζει το Δεσποτισμό σ’ όλο του το μεγαλείο.

Αυτά καταμαρτυρούν όλες οι παροικιακές εφημερίδες τα τελευταία 40 χρόνια (καλό θα είναι αν δοθεί χώρος να παρουσιάσω τους τίτλους των παροικιακών εφημερίδων, πώς σχολιάζουν το έργο, τα θέλω και το είναι του Επίσκοπου τότε και Μητροπολίτου κ. Σωτήριου σήμερα). Η τακτική αυτή είναι όμως που προκάλεσε και προκαλεί όλες τις αντεγκλήσεις, τις φιλονικίες και τα προβλήματα, με πρώτα «θύματα» της αλαζονικής αυτής τακτικής να είναι οι ιερείς που υπηρετούν τους ναούς που ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα. Γιατί αυτοί καλούνται, χωρίς να έχουν το δικαίωμα της άρνησης να υλοποιήσουν τα όποια φιλόδοξα σχέδια του. Γιατί αυτοί θα διαταχθούν να βγουν στην Ωραία Πύλη του Ναού για να εκφωνήσουν λόγους που θα επιφέρουν τη διχόνοια και πολλές φορές το μίσος. Ενώ αυτός από μακριά, αγνοώντας τα ψυχικά τραύματα που επιφέρουν τέτοιες ενέργειες, απολαμβάνει φαίνεται «ως Νέρων της εποχής μας» το ολοκαύτωμα των πνευματικών του τέκνων.

Έκανα την αναφορά αυτή πριν ασχοληθώ με την επιστολή διαμαρτυρίας των 4 ιερέων, διότι είμαι πεπεισμένος προσωπικά αλλά απ’ ότι «διέρρευσε» από εκκλησιαστικούς κύκλους η επιστολή γράφτηκε με εντολή του Μητροπολίτη κ. Σωτήριου και μάλιστα σε χρόνο απουσίας του από το Τορόντο, δια χειρός πατρός Φιλίππου…

Όπως να έχουν τα πράγματα, αισθάνθηκα βαθιά την ηθική υποχρέωση ως μέλος της ιστορικής μας κοινότητας και ως άνθρωπος που υπηρέτησε στη διοίκηση της, να σταθώ αλληλέγγυος προς αυτήν, υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τόσο τον πρόεδρο κ. Αντώνη Αρτεμάκη όσο και την κα Σκουτάκη που ανιδιοτελώς τρείς δεκαετίες τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παροικιακά δρώμενα με αξιοζήλευτο πάθος και αγάπη εθελοντισμού. Ξοδεύοντας από τις τσέπες τους εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια για την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Και μαζί με αυτούς όλες εκείνες τις Κυρίες που με Ελληνική Λεβεντιά δεν υπέκυψαν στις μεσαιωνικές ακρότητες και εκβιασμούς που υπέστησαν και προφορικά αλλά και με τα όσα αναγράφηκαν στην αχαρακτήριστη αυτή επιστολή.

Άγιοι Πατέρες, Ο Χριστός με τα παραδείγματα της ζωής Του και της διδασκαλίας Του, έδωσε στον άνθρωπο την απόλυτη ελευθερία της επιλογής. Και δια του Ευαγγελίου Του, που πρέπει να είναι η πυξίδα και το απαραβίαστο «Σύνταγμα» των λειτουργών του, να διδάσκονται οι αρχές και οι αξίες της Ορθόδοξου Πίστης μας. Δυστυχώς, η ερμηνεία και η εφαρμογή του Ευαγγελίου από εσάς γίνεται με οικονομικά κριτήρια και συμφέροντα. Αλλιώς πώς μπορεί να εξηγηθεί η αχαρακτήριστη (μνημονιακή) απόφασή σας για τις κυρίες που επέλεξαν να προσφέρουν τις φιλανθρωπικές τους υπηρεσίες στο Νεοσύστατο οργανισμό «Πρόνοια», ότι δεν μπορούν να λαμβάνουν Θεία Κοινωνία και αντίδωρο διότι δήθεν καταπάτησαν τον όρκο τους.

Σας υπενθυμίζω Άγιοι Πατέρες, ότι καμιά κυρία δεν έδωσε «όρκο» για να χάσει την ελευθέρια της βούλησης της και τα ανθρώπινα δικαιώματά της. Οι κυρίες έδωσαν «όρκο» - υπόσχεση υποστηρίζω εγώ- ότι όσο χρονικό διάστημα θα είναι μέλη της όποιας Φιλόπτωχου θα την υπηρετούν σύμφωνα με το καταστατικό της. Και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι το έπραξαν στο ακέραιο συνειδητά και με συνέπεια. Τώρα ως ελεύθεροι άνθρωποι αποφάσισαν να εργασθούν σε έναν άλλο οργανισμό. Και ερωτώ. Ποιοι είστε εσείς και από πού αντλείτε το δικαίωμα να εκβιάζετε και να στερείτε το δικαίωμα της επιλογής τους, πού θα προσφέρουν τις όποιες υπηρεσίες τους, πολύ δε περισσότερο ποιοι είστε εσείς που απειλείτε και καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα Καναδών συμπολιτών μας;

Αν είναι κάποιος που θα πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του Δικαστηρίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αυτοί είστε εσείς. Και αν είναι κάποιοι που δεν πρέπει να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία, αυτοί είστε εσείς που μεταχειρίζεστε Μεσαιωνικά μέσα εκφοβισμού σπέρνοντας φόβο και μίσος. Αν είναι κάποιος που δεν πρέπει να λάβει τη Θεία Κοινωνία, αυτός είναι ο ιερέας που αρνήθηκε να κοινωνήσει το τετράχρονο αγοράκι που «αμάρτησε» διότι έβαλε στο αθώο στοματάκι του αντίδωρο. Ποιος Λοιπόν διώχνει τον κόσμο από τις εκκλησίες;… Οι εθελοντές ή εσείς;

Παρουσιάζετε τα χρηματικά ποσά που οι Φιλόπτωχες Αδελφότητες προσέφεραν με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρηθεί ότι τα χρήματα αυτά διατέθηκαν σε αλλότριους σκοπούς και όχι για τις ανάγκες των εκκλησιών. Για να έχετε τέτοια λεπτομερή γνώση αριθμών σε βάθος δεκαετίας θα πρέπει να έχουν τηρηθεί άψογα ενημερωμένα οικονομικά βιβλία. Δεν νομίζετε ότι θα ήταν πληρέστερη η ενημέρωσή σας αν θα είχατε αναφερθεί και σε πόσες άλλες κατευθύνσεις διατέθησαν χρηματικά ποσά με νόμιμες διαδικασίες, τι προβλεπόμενες από το καταστατικό, ώστε να εκτιμηθεί στο σύνολο το πραγματικά σπουδαίο έργο των Φιλόπτωχων Αδελφοτήτων; Ή μήπως μία τέτοια αναφορά θα εκθέσει κάποιους και την αποφύγατε;

Γράφετε ότι «για την προσφορά, την προσωπική και την χρηματική, εισπράξατε αντί αναγνωρίσεως και ευγνωμοσύνης, διωγμούς, αγνωμοσύνη, ψυχικά τραύματα και συκοφαντία στο έργο και στα πρόσωπά σας». Και αυτή είναι άλλη μια παράγραφο που με αναλήθειες προσπαθείτε αλόγιστα να αμαυρώσετε την προσωπικότητα αυτών που διοικούν την Κοινότητα. Και για να γίνω πιο κατανοητός Άγιοι Πατέρες, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι για την «προσωπική σας προσφορά» αν δεν κάνω λάθος αμείβεσθε από 60-70 χιλιάδες δολλάρια τον χρόνο! Έτσι δεν είναι;

Εκτός από όλα τ’ άλλα…. που είναι ένας δεύτερος μισθός, σύμφωνα με την εκτίμηση συνταξιούχου πλέον ιερέα. Επιβάλλετε ακόμα να ρωτήσω, προκειμένου να φανεί το μέγεθος της αγνωμοσύνης των Διοικήσεων της Κοινότητας, αν είναι αλήθεια ότι παίρνετε μεγάλο μέρος του μισθού σας ως «οδοιπορικά» ώστε να πληρώνετε λιγότερους φόρους στο κράτος; Αν αυτό είναι αληθές και συμβαίνει, τι έχετε να πείτε; Είναι παραβίαση εντολών και όρκων;

Τώρα ας έλθουμε στη «χρηματική σας πρόσφορα». Αλήθεια Άγιοι Πατέρες έχετε κάνει δωρεές και αυτοί οι αχάριστοι και αγνώμονες κοινοτικοί παράγοντες δεν σας το έχουν αναγνωρίσει; Ενθυμείσθε ποια ήταν η προσφορά σας στην προσπάθεια της Κοινότητας όταν κάηκαν οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και της Παναγίας; Μη βιαστείτε να απαντήσετε γιατί υπάρχουν και πρακτικά και φωτογραφίες και κασέτες ραδιοφωνικών εκπομπών και κατάλογοι των επιτροπών δουλειάς που μαρτυρούν την απουσία σας.

Θα ήταν αφύσικο αν όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχαν στιγμές έντασης και διαπληκτισμών. Το αποδέχομαι. Όμως, όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και την ιστορική πορεία τους, γνωρίζουν ότι αφετηρία των όποιων προβλημάτων είναι πάντα οι ανορθόδοξες βάναυσες οικονομικές απαιτήσεις του Μητροπολίτη κ. Σωτήριου. Όμοιες με εκείνες που επικρατούσαν επί Τουρκοκρατίας. Αυτές οι πρακτικές του, έφεραν αντιμέτωπους και σε ένταση τους ιερείς με τα εκάστοτε συμβούλια. Γιατί ήταν υποχρεωμένοι να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. Προκαλώ τους υπογράφοντες ιερείς να αναφερθούν έστω και σε μια περίπτωση που κάποια Διοίκηση της Κοινότητας στάθηκε εμπόδιο στην εκτέλεση των Πνευματικών τους καθηκόντων. Με όνομα όμως και επώνυμο, όχι αόριστα και με υπεκφυγές. Αλλιώς αυτοί θα πρέπει να χαρακτηρισθούν αγνώμονες και συκοφάντες, κύριε διευθυντά. Ας μελετήσουν την επιστολή που εξαναγκάσθηκαν να υπογράψουν. Σίγουρα θα διαπιστώσουν ότι «βγάζει νερό από πολλές μεριές». Ας βγάλουν για λίγο το «κολάρο που τους πνίγει» (έκφραση ιερέα), ας γίνουν για λίγο ελεύθεροι άνθρωποι και ας θυμηθούν τον όρκο τους προ τον Ύψιστον, όταν αποφάσισαν να γίνουν λειτουργοί του λόγου Του.

Είμαι σίγουρος ότι με τον μόνο που θα πρέπει να είναι οργισμένοι είναι ο προϊστάμενός τους που τους επιβάλλει να ενεργούν παρά τη Θέλησή τους. Εκεί πρέπει να αναζητήσουν και τα αίτια των ψυχικών τους τραυμάτων, αν υπάρχουν. Θα πρέπει να καταλάβουν τέλος πάντων, ο Μητροπολίτης και οι ιερείς, ότι το Χριστεπώνυμον Ποίμνιον της Παροικίας μας δεν είναι «πρόβατα βόσκοντα» σε κάποιο λιβάδι ή στις παρυφές κάποιου βουνού. Είναι άνθρωποι με προσωπικότητα και με γνώση των όσων γίνονται και γιατί γίνονται. Μην τους υποτιμάτε γιατί αυτοί είναι που σας στηρίζουν στη διάρκεια της Ποιμαντορία σας. Και αυτοί οι ίδιοι είναι που στηρίζουν για έναν αιώνα τώρα το Θεσμό της Κοινότητας που εδώ και 40 χρόνια ο Μητροπολίτης μας αγωνίζεται να διαλύσει. Αυτοί είναι που δημιούργησαν την Κοινότητα, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα ευαγή ιδρύματα, τους συλλόγους για τη διατήρηση του Ελληνισμού.

Κλείνοντας, γνωρίζω ότι η επιστολή μου αυτή θα δημιουργήσει ποικίλες συζητήσεις. Ομολογώ ότι δεν την έγραψα προκειμένου να προσβάλλω απολύτως κανέναν. Γράφτηκε διότι κακοποιήθηκε για μια φορά ακόμα η αλήθεια και ακούσθηκαν εκβιαστικοί λόγοι εκφοβισμού στους χώρους των Ναών μας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Μιχάλης Μουρατίδης

No comments:

Post a Comment