Search This Blog

Monday, November 3, 2014

Τα έργα τέχνης κρίνονται από την Ιδέα που υπηρετούν .

Από τον γλύπτη Ηλία Σαρακασίδη λάβαμε και ευχαρίστως δημοσιεύουμε απάντηση στα διάφορα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας σε βάρος του αγάλματος του Μεγ. Αλεξάνδρου που στήθηκε στην πλατεία Ντάνφορθ και Λόγκαν.
Διαβάστε το:
 
Τα έργα τέχνης κρίνονται από την Ιδέα που υπηρετούν . Ούτε από το μέγεθος , ούτε από το βάρος τους .
Τον Μέγα Αλέξανδρο τον Φωτοδότη που κοσμεί την ομώνυμη πλατεία στο Τορόντο τον δημιούργησα σε φυσικό μέγεθος 180 cm ( μεγαλύτερο από το πραγματικό ύψος του Αλέξανδρου που ήταν 160 cm περίπου ) .
Η κεφαλή του είναι ακριβές αντίγραφο της κεφαλής του Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως , έργο του Λύσιππου που ήταν και ο μοναδικός γλύπτης στον οποίο ο Αλέξανδρος επέτρεπε την κατασκευή προτομών και αγαλμάτων.
Είμαι περήφανος Έλλην – Μακεδών . Μελέτησα και τιμώ τον Μέγα Αλέξανδρο τον μοναδικό στρατηλάτη που τον αγάπησαν οι λαοί που κατέκτησε. Κατακτητές υπήρξαν πολλοί. Αλέξανδρος όμως μόνο ένας !
Γιατί εκτός από την γη τους , κατακτούσε και τις καρδιές τους. Στό πέρασμά του δημιουργούσε νέες πόλεις μετέφερε πολιτισμό , μεταλαμπάδευε τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού πνεύματος .
Αυτή την πλευρά του Αλέξανδρου ήθελα να προβάλω . Τον Αλέξανδρο που φώτιζε στο πέρασμα του , τον Φωτοδότη Αλέξανδρο.
Δεν έχει την άγρια μιλιταριστική όψη του Κόναν του Βάρβαρου , αλλά το πρόσωπο του νέου , έφηβου σχεδόν Αλέξανδρου , που στα είκοσι του χρόνια , αρχηγός όλων των Ελλήνων , κατέκτησε τον τότε γνωστό κόσμο. Δεν πρόλαβε να γεράσει , πέθανε το 323 π.Χ. και ήταν μόλις 33 ετών. Αυτό που βλέπει κανείς στο άγαλμα είναι το πραγματικό πρόσωπο του Αλέξανδρου φτιαγμένο από τον Λύσιππο . Θα ήταν ασέβεια να παραβλέψω την επιθυμία του Αλέξανδρου και να κατασκευάσω αυθαίρετα ένα άλλο πρόσωπο.
Είμαι περήφανος για αυτό το έργο μου ( μελετημένο και στην παραμικρή του λεπτομέρεια ) και ευχαριστώ τoν Οργανισμό του Greek Town Toronto για την εμπιστοσύνη του να μου αναθέσει το εν λόγω έργο.

ΗΛΙΑΣ ΣΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ

2 comments:

  1. Twra...pws na syntaftishs to megaleio tou Stratilath Mega-Alegandrou me auth thn ASTEIA FYGOURA pou
    stithike stun plateia prosfata....DEN GINETAI........

    ReplyDelete
  2. Εμείς τώρα τι να (σας) πούμε κ. Αρίωνα; Ο άνθρωπος που το φιλοτέχνησε είχε ένα κάποιο σκεπτικό κατά νου του, εσείς έχετε (;) το δικό σας... Τώρα αν, ας πούμε, είστε λίγο (;) άσχετος με το αντικείμενο, τι να κάνουμε; Ελπίζω πως την επόμενη φορά που ο κ. Σαρακασίδης θα σκεφτεί να φτιάξει κάτι σχετικό να ζητήσει τη γνώμη σας... Του το συμβουλεύω.!

    ReplyDelete