Search This Blog

Tuesday, September 17, 2013

Σαν χθες, πριν 6 χρόνια: 
η μοιραία μέρα για την Ελλάδα

Πριν από 6 χρόνια, 16 Σεπτεμβρίου 2007, η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή κέρδιζε τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Τι είχε προηγηθεί;

Τον Ιούνιο του 2007, η συντηρητική Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια και βγάζει την Ελλάδα από τη διαδικασία ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος, αποδεχόμενη στατιστικά στοιχεία για τα οποία η Eurostat έβαζε συνέχεια αστερίσκους.

Μετά από αυτό, και ενώ η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη με τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των δομημένων ομολόγων, ο Καραμανλής βρίσκει ευκαιρία και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές. Το τι είπε στο διάγγελμα της 17ης Αυγούστου 2007, έχει πραγματικά περάσει στην ιστορία:

«Στην περίοδο που πέρασε, κάναμε μαζί μεγάλες προσπάθειες…Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, στο Δημόσιο Τομέα, στην Παιδεία. Κάναμε κανόνα τη διαφάνεια. Δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε τίποτε…Η Χώρα απέκτησε υγιή δημόσια οικονομικά. Η Χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία οδηγήθηκε εξ αιτίας της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του χθες. Πετύχαμε τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, κάτω από το όριο που απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, οι μεγαλύτεροι οίκοι της παγκόσμιας οικονομίας, αναγνωρίζουν τα βήματα προόδου που έχουμε κάνει και πιστοποιούν τη σταθερή πορεία της Ελλάδας προς το καλύτερο αύριο που δικαιούμαστε…Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού ανάπτυξης, ενός προϋπολογισμού ευθύνης, ενός προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης. Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας. Απαιτείται για την απόφαση αυτή ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Τι ακολούθησε;

Ακολούθησε το πλήρες προεκλογικό ξεχαρβάλωμα της κρατικής μηχανής την ώρα που η Ελλάδα βυθιζόταν στις φλόγες. Επιστρατεύτηκαν «στρατηγοί άνεμοι», «ασύμμετρες απειλές», «ξένοι πράκτορες» και «οι πασόκοι βάζουν τις φωτιές» για να δικαιολογηθεί το έγκλημα. Επιστρατεύτηκαν αφειδώς μοιραζόμενα τριχίλιαρα. Επιστρατεύτηκε και ο Μπαρόζο σε βόλτες με ελικόπτερο πάνω από τα αποκαΐδια για να στηρίξει τον φίλο του τον Κώστα, μήπως και πάθαινε κανα χουνέρι στις εκλογές.

Η ημέρα των εκλογών επισφράγισε την κάθοδο της Ελλάδας στην κόλαση. Γιατί αμέσως μετά ξεκίνησε η πιο καταστροφική διετία στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού, από τη δικτατορία και μετά. Η διάλυση των πάντων. Η εκτόξευση των ελλειμμάτων. Η γιγάντωση του χρέους. Η υπονόμευση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Ο «προϋπολογισμός ευθύνης» του 2008, για τον οποίο προκηρύχθηκαν εκλογές το 2007, υπήρξε ο χειρότερα εκτελεσμένος προϋπολογισμός – μέχρι τον επόμενο. Του 2009. Στα τέλη του 2009 η Ελλάδα είχε 300 δισ. χρέος (από 170 το 2004), 36 δισ. έλλειμμα, 3,2% ύφεση, 14% έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ανύπαρκτη αξιοπιστία στην Ευρώπη και διαλυμένο κράτος από το ρουσφέτι.

Έφυγαν και άφησαν πίσω τους συντρίμμια στην κυριολεξία. Μία χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, χωρίς κανένα εργαλείο, χωρίς καμία δομή για να μπορέσει σταματήσει την τελική πτώση.

Τελευταία κυριολεκτικά στιγμή βρέθηκε ένα δίχτυ ασφαλείας. Τις συνέπειες όμως της διετίας 2007-2009 τις πληρώνουμε ακόμη.

Το τραγικό είναι ότι οι εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο απυρόβλητο. Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πυροσβέστες. Αυτοί που έφτιαξαν από το πουθενά το δίχτυ που σταμάτησε τον όλεθρο.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment