Search This Blog

Sunday, January 29, 2023

Ένα ενδιαφέρον άρθρο - σχόλιο του εκδότη κ. Χρ. Μανίκη στο ΒΗΜΑ του Μόντρεαλ

 




Επιτέλους, να ακούσουμε ή μάλον να διαβάσουμε και κάτι κριτικό για την Εκκλησία, ως προς την ...είσοδο της αγγληκής γλώσσας, στους ναούς, και κατ’ επέκταση της ...εξαφάνησης της Γλώσσας των Ευαγγελίων, από αυτούς.!!! ΑΝ είναι δυνατόν.! Και, φυσικά είναι, αφού είναι γραμμένο και ομολογημένο από έναν «εκπρόσωπο», ουσιαστικά κήρυκα, της Εκκλησίας, και της ορθόδοξης πίστης, τον κ. Χρήστο Μανίκη, εκδότη του Ελληνοκαναδικού Βήματος του Μόντρεαλ.

Πρίν από οποιοδήποτε σχόλιό μας ή σχόλια αναγνωστών μας, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε – σε όσους ΔΕΝ έτυχε να διαβάσουν, ακόμα το ΒΗΜΑ – το άτθρο σχόλιο του κ. Χρ. Μανίκη και μετά να ασχοληθούμε, κατά δύναμη ο κθ’ ένας, με τον σχολιασμό του και την παρουσίαση των ό,ποιων απόψεών, σύμφωνων ή αντίθετων, υπάρξουν...

Ιδού, λοιπόν, αυτούσιο,το άρθρο του κ. Μανίκη:

  

Υπεύθυνη και η εισβολή της Αγγλικής και στις Εκκλησίες μας

 

Επ’ ευκαρία! Και σαν σε παρένθεση. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες! Το «φαινόμενο Ποσειδονιώτες» με την σύγχρονη μορφή της «Αγγλοποίησης των πάντων» προ πολλού έχει ενσκήψει σε όλες τις πτυχές της Παροικίας μας, ενώ ολοφάνερα τείνει να ισοπεδώσει την Ελληνική γλώσσα και στην ίδια την Ελλάδα. Όμως ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ακόμα και μέσα στα σπίτια μας, τα παιδιά μας, πολύ περισσότερο τα εγγόνια μας, μεταξύ τους μιλούν Αγγλικά! Δυστυχώς ούτε και σε αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Όμως μπορούμε να αντισταθούμε μιλώντας τους μόνο Ελληνικά και απαιτώντας από αυτά να μας μιλούν μόνο Ελληνικά.

Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό το φαινόμενο.  Ευκολία; Ξενομανία; Ραγιαδισμός; Μιμητισμός; 

Δεν ξέρω ακόμα και γιατί βάλαμε τα Αγγλικά ακόμα και στις Εκκλησίες μας, ανοίγοντας έτσι την Κερκόπορτα  της πλήρους εξαφάνισης και από τις Εκκλησίες μας των Ελληνικών. Αντί να έχουμε μπροστά στους πιστούς, μόνο ως βοηθητικά κατάλληλα βιβλιαράκια και στις δύο γλώσσες, έχουμε κάτι βιβλιαράκια που είναι αδύνατον μέσω αυτών να παρακολουθήσουν την θεία Λειτουργία, ούτε και εκείνοι που μιλούν Ελληνικά, ούτε και εκείνοι που μιλούν Αγγλικά, ούτε ακόμα και εκείνοι που ξέρουν την σειρά της Θείας Λειτουργίας. Το μόνο που ίσως μπορούν να παρακολουθήσουν μερικοί είναι το «Πιστεύω…» και το «Πάτερ Ημών…»

Για να το πω πιο απλά. Αντί οι Ιεροί μας Ναοί να γίνουν τα φρούρια διατήρησης των Ελληνικών, ήταν εκ των πρώτων που έστρωσαν το χαλί της καθιέρωσης των  Αγγλικών.

Ετσι και οι δύο πυλώνες διατήρησης των Ελληνικών, δηλαδή οι Ιεροί μας Ναοί και οι Κοινότητες μας, έχουν προ πολλού προσφέρει «γην και ύδωρ» στον σύγχρονο μεγάλο βασιλιά που δεν είναι ούτε ο Ξέρξης ούτε ο Δαρείος, αλλά η χρήση των Αγγλικών και το πνεύμα της αφομοίωσης.

Και είχαν, γράφει ο Καβάφης: «συνήθειο προς το τέλος της γιορτής τα παλαιά τους έθιμα να διηγούνται» και να αρκούνται δηλαδή, ας πούμε στο βάψιμο των κόκκινων αυγών την Λαμπρή και της κοπής της Βασιλόπιτας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά….

 

7 comments:

  1. Προγραμματισμός αγαπητέ/ή Αντίποδα, πρόγραμμα δύο χιλιάδων και παραπάνω ετών πως θα σκοτωθεί ο Ελληνισμός. Η Οργανωμένη θρησκεία έκανε το παν για να ολοκληρωθεί το έργο. έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με αυτό το θέμα. Ακόμη και οι πολιτικοί μας έχουν σκοτώσει τον Ελληνισμό. Δέστε που κατάντησαν τη γλώσσα μας ανορθογραφία, πολυτονικό, μονοτονικό και πριν λίγο καιρό Έλληνες Κύπριοι ευρωβουλευτές πρότειναν να χρησιμοποιούμε το εγγλέζικο αλφάβητο. Να μην αναφερθώ πως τα σχολεία έγιναν εργοστάσια χωματένιων τούβλων. Πόσο μάλλον οι επίσημοι δολοφόνοι του μεγάλου Ελληνισμού.

    ReplyDelete
  2. Το θέμα της γλώσσης δεν είναι τόσο εύκολο να λυθεί. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να βοηθήσουν στη λύση αυτού του προβλήματος και ως εκ τούτου καλό θα ήτο να αποφεύγουμε τις εύκολες κρίσεις .

    Εκείνο πού βλέπω για αρκετό καιρό είναι , ότι όλοι είμαστε συνήγοροι του εαυτού μας και των δικών μας και πάντοτε κατήγοροι των άλλων.
    Μπορεί και αυτό να είναι μία "θεραπεία".για κάποιους!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και για πολλούς πισωγλέντιδες μιας ηλικίας δεν είναι εύκολο το κατέβασμα των ρούχων των, αλλά το προσπαθούν όσο είναι δυνατό. Κάντε λοιπόν την πρόσπάθει και βλέπουμε για το αποτέλεσμα. Τώρα εσύ κατάλαβες ότι πρόπει να είσαι ένας από τους υπεύθυνους για την κατάντια της Γλώσσας μας να βγει στην ουσία από τις εκκλησίες!! Σωστά κατάλαβα; Γιατί διαφορετικά να είσαι υπερασπιστής των ενόχων; Πώς ξέρεις εσύ τη δυσκολία που υπάρχει για διόρθωση;

      Delete
  3. Όχι αγαπητέ 12.20 ΑΜ, δεν είναι και δεν υπάρχει καμιά "θεραπεία" στη λύση του θέματος της γλώσσας. ¨ Ότι έγινε έγινε. Η ζημιά έγινε. Οι "παράγοντες" που νομίζεις ότι μπορεί να βοηθήσουν στη λύση, είναι ενάντια της λύσης και ενάντια του Ελληνισμού και αν ψάξεις θα βρείς πως αυτοί οι ίδιοι παράγοντες είναι οι δολοφόνοι του Κολοσσιαίου Ελληνισμού και τελευταίως και της γλώσσας του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συνφωνώ απόλυτα μαζί σου αγαπητέ. Η ζημιά έγινε διότι ο Σωτήριος δεν εύρισκε ελληνοφωνους ιερείς, ένεκα της κακής του συμπεριφοράς αν δεν του κάτσουν και μάζευε αλόεθνους που γνώριζαν μόνο αγγλικά! Ναι αυτός φταίει για όλα τα κακά και μεις τράχουμε από κοντά του για έναν καλό λόγο!! Άντε να χαθούμε όλοι από προσ΄ψπου θεού, οι μαλ....ς

      Delete
  4. Αγαπητέ «Αντίποδα», πραγματικά εκπλαγήκαμε και κάποιοι εδώ στο Μόντρεαν, διαβάζοντας το σχόλιο του κ. Μανίκη, διότι ο Χρίστος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κριτικές, και ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στον Καναδά. Εκείνο που μας έκανετην περισσότερη εντύπωση είναι το ότι απέφυγε, με μαεστρία ή σαν το διάολο το λιβάνι, να αναφερθεί έστω και με υπονοούμενα, στους υπεύθυνους της αποβολής της γλώσσας μας από τους ψαλμούς της εκκλησίας! Αυτές είναι οι πραγματικές έξυπνες συμπεριφορές, με τις οπο΄λιες δεν μπορείς να τον πιάσεις ένοχο σε τίποτα. Καμία απολλυτως αναφορά στους ιερείς των εκκλησιών και περισσότερο στον Αρχιεπίσκοπο Σωτήριο, ο οποίος και ουσιαστικά έχει την κύρια ευθύνη για την κατάντια της γλώσσας μας. Διότι Αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος, αφού επί των δικών του ημερών, πάνω από σαράντα χρόνια τώρα. Βέβαια ως προς το Μόντρεαλ, της ευθύνη έχουν και τα διάφορα Δ. Συμβούλια που πέρασαν από την Κοινότητα και τις άλλες εκκλησίες, οι οποίοι δεν αντιστάθηκαν όσο έπρεπε μην και χαλάσουν τις σχέσεις τους με τον Σωτήριο. Πολλυ σοφά απέφυγε να γράψει κάτι εναντίον όλων αυτών, αλλά τουλάχιστον για όσους από μας καταλαβαίνουμε πέντε πράγματα ήταν καλό που ασχολήθηκε έστω και έτσι, δείχνοντας ότι γνωρίζει αλλά δεν θέλει ή δεν μπορεί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ απόλυτα με τη γνώμη σας κύριοι εκ Μοντρεάλης, και επίσης συμφωνώ με τον κ. Μανίκη που δεν αναφέρθηκε στους πρωταίτιους της εισόδου της αγγληκής στις Θ. Λειτουργίες. Διότι ότι και να πει κάποιος στον Σωτήριο και τους υφισταμένους του, μόνον ζημιά μπορεί να έχει, αφού δεν ντρέποντε αυτοί για ότι κάνουν. Καμαρώνουν ακόμα και όταν τον παίρνουν χωρις ίχνος δεύτερης σκέψης. Συμφωνώ και μαζί σου που το αναδημοσίευσες και έμαθαν και κάποιοι εκεί στο Τορόντο και αλλού, που σε παρακολουθούν.ότι και να ξέρει κάποιος, καλό είναι έστω και αν δεν μπορεί να κάνει κάτι!! ευχαριστώ..

      Delete