Search This Blog

Wednesday, July 22, 2020

Ελπιδοφόρος: ''Κάποιοι μένουν στην ιστορία γιατί κατακτούν με το σπαθί μνημεία, άλλοι γιατί τα χτίζουν''

Σε μια δυναμική και ηχηρή παρέμβαση για τα εθνικά μας θέματα, προχώρησε την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος στο πλαίσιο του κηρύγματός του στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ της Νέας Υόρκης, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για την επικράτηση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στη μαρτυρική Κύπρο και πέρασαν στην αιώνια ζωή χωρίς να δουν την εκπλήρωση όλων αυτών για τα οποία αγωνίστηκαν.

Στην 46η θλιβερή επέτειο της εισβολής του Αττίλα, ο Ελπιδοφόρος καταδίκασε την αδιαλλαξία που επιδεικνύει χρόνια τώρα η Τουρκία για το Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας ότι το Κυπριακό αφορά όχι μόνο στον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά σε ολόκληρο τον Ελληνισμό σε όλη την οικουμένη.
«Ακόμη και οι πέτρες της Κύπρου θα σηκωθούν και θα φωνάξουν για αυτή την αδικία που έγινε, για το τόσο αίμα που χύθηκε και άδικα, για τον τόσο πόνο τόσων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, τους τάφους των πατέρων τους, τις εκκλησίες τους, τα σπίτια τους, ζωντανούς και νεκρούς» υπογράμμισε.
«Η Τουρκία, συνέχισε, διακατέχεται από την νοοτροπία του κατακτητή. Πιστεύει στο σπαθί του κατακτητή, ομνύει διαχρονικά στο δίκαιο του κατακτητή και αυτή ακριβώς η προσέγγιση την οδήγησε στην εισβολή στο ανεξάρτητο γειτονικό κράτος της Κύπρου, του οποίου το βόρειο τμήμα κατέχει παράνομα μέχρι και σήμερα. Η ίδια προσέγγιση την οδήγησε στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, διότι κάποιοι λαοί αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία γιατί κατέλαβαν με το σπαθί κάποια μνημεία και κάποιοι άλλοι αφήνουν ένα τελείως διαφορετικό αποτύπωμα γιατί χτίζουν μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού και δημιουργούν πολιτισμό, και δεν καταλαμβάνουν άλλα μνημεία που έχτισαν άλλοι με το δίκαιο του σπαθιού».
«Δεν είναι δυνατόν, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, να σιωπήσουμε μπροστά στην αδικία, δεν είναι δυνατόν να μένουμε βουβοί όταν βλέπουμε την ιστορία των εθνών να γράφεται με αίμα. Το άδικο θα μας πνίξει, αλλά δεν θα μας σκοτώσει και δεν θα μας κλείσει το στόμα γιατί άλλα έθνη γράφουν τις σελίδες της ιστορίας τους με το δικό τους αίμα και άλλα με το αίμα των άλλων».
Όπως σημείωναν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, ο Ελπιδοφόρος έδειξε με το κήρυγμά του απόλυτα αποφασισμένος να μη μασάει τα λόγια του, ούτε να ακολουθεί εξισορροπιστικές λογικές, αλλά, αντίθετα, να προτάσσει στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όλα τα εθνικά ζητήματα και να στέλνει ηχηρά μηνύματα για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει σε βάρος του γένους μας και του πολιτισμού μας.

16 comments:

  1. Σιγά μην σχίσει το καλσόν ο Τούρκος υπήκοος που μας τον προβάλεις για πατριώτη , κυρ. πατριώτη Αντίποδα .
    Ο Τούρκος υπουργός που τον συνεχάρη σαν Τούρκο όταν εκλέχθηκε στην θέση αυτή, το ξέχασες;;;

    ReplyDelete
  2. Αυτόν έστειλαν, αυτός είναι πλέον ο ηγέτης της Εκκλησίας μας στις ΗΠΑ και παρ' ότι Τούρκος υπήκοος, τολμάει και τους τα ρίχνει, περισσότερο από όσο θα έπρεπε.! Εσύ, όμως, που δεν είσαι Τούρκος, γιατί φοβάσαι να πεις κάτι με το όνομά σου, έστω κι' αν ΔΕΝ έχει μεγάλη σημασία; Ακόμα και ο δικός μας ο Σωτήριος, που ΔΕΝ είναι Τούρκος υπήκοος, γιατί ΔΕΝ λέει κάτι; Είναι μήπως απασχολημένος με το καθάρισμα των Λαβίδων ή αλλάζει... "Καλσόν";

    ReplyDelete
  3. Ξύπνα κ. Αντίποδα. Ο ηγέτης της Εκκλησίας μας είναι ο ΧΡΙΣΤΟΣ και όχι ο άλλος. Ο Ελπιδοφόρος είναι προκαθήμενος της εταιρείας στις ΗΠΑ και υπάλληλος του Φαναρίου. Ξέχασες ότι αυτοί που τον «έστειλαν» μας λέγαν ότι οι Έλληνες πέρναγαν ωραία στα 400 χρόνια της σκλαβιάς από τον Οθωμανό και εμείς οι «άπλυτοι» διαταράξαμε την αρμονικοί συμβίωση μαζί τους;;;;; Και ο δικός σου ο Μητροπολίτης «άπλυτους» δεν αποκάλεσε τους προγόνους μας στην εγκύκλιό του την 25 Μαρτίου;;;;; Έψαξες να βρεις δηλώσεις και ενέργειες του δικού σου στις ΗΠΑ ἠ κάνεις πλάκα γράφοντας ωσάν ανεγκέφαλος με νοημοσύνη οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας;;; To ίντερνετ στο σπίτι σου γιατί το έχεις;;;; δεν ψάχνεις όλες τις πηγές να ενημερωθείς πιο βαθιά για το ποιόν του καθενός που πας και συντάσσεσε πίσω του. Στην ίδια ομάδα παίζουν και οι δύο τους, παρέα είναι και τσοπάνηδες της ίδιας συνομοταξίας πιστών. Και πρόσφατα με την θεία Κοινωνία εντάχθηκες και εσύ μαζί τους καημένε μου….

    ReplyDelete
  4. Καλά να ξυπνήσει ο Αντίποδας. Αλλά και σύ 1.18 θέλεις να κάνεις τον ξύπνιο /έξυπνο και ότι είσαι μέσα στα πράγματα?

    Ασε τίς μπουρδολογίες . Αυτά τα ξέρουμε. Ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας.
    Εδώ μιλάμε για ένα πρόσωπο το οποίο είναι υπεύθυνο για τα διοικητικά της Εκκλησίας στην Αμερική .Ο Ελπιδοφόρος παρ' ότι είναι Τούρκος υπήκοος είχε το θάρρος να μιλήσει.

    Ολοι θυμόμαστε τον Ιάκωβο. Ηταν ηγέτης . Μέσα σε όλα . Και σαν ηγέτης μπορεί να πήρε κάποιες λαθεμένες αποφάσεις . Μόνο αυτοί που δεν κάνουν τίποτα , και κάθονται στην πολυθρόνα τους κρίνοντας όλους τους άλλους, δεν κάνουν λάθη.

    Εσύ συνέχιζε να παίζεις με το μυαλό σου. Και δώσε μας γνώσεις. Χρειαζόμαστε τα φώτα σου. Να μας φωτίσεις.!!

    Και εαν είσαι στην ομάδα των " καθαρών" χριστιανών που όλο φωνάζουν , Συγχαρητήρια .!!

    ReplyDelete
  5. Και εσύ άνθρωπέ μου του 8:39 PM είσαι στο μισθολόγιο της αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής και μιλάς με αυτά τα λόγια; Ας μιλήσουμε εν συντομία με την κοινή λογική που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας για να δούμε ποιος λέει μπουρδολογίες. Κατ’ αρχήν δεν είμαι μέσα στα πράγματα, είμαι όμως μέσα στην εκκλησία. Ο Ελπιδοφόρος λέει παχιά λόγια μόνο σε ένα μικρό κήρυγμα ενώπιον ομοϊδεατών για να τους αποκοιμίσει. Στον Τσαβούσογλου όμως που τον επισκέφθηκε στις ΗΠΑ κάθισε σούζα και δεν βρήκε έστω και τραυλίζοντας το θάρρος να του πει τα οφειλόμενα. Έτσι παίζουν όλοι το παιχνίδι, χαϊδεύουν τα πατριωτικά αυτιά της μιας πλευράς για να τους ψαρέψουν το συναίσθημα και το πορτοφόλι, και δίνουν διαπιστευτήρια υποταγής στον αντιπρόσωπο του εφέντη από την Πόλη και δεν σου λένε κἀν ούτε τι συζητήσαν. Θάρρος το λες αυτό άνθρωπέ μου ἠ κοροϊδία; Για πές μου τι σημαίνει η υπευθυνότητα για τα διοικητικά τη εκκλησίας της Αμερικής; έχει κάποια σχέση με την πραγματική αποστολή της εκκλησίας του Χριστού όπως την μάθαμε ερχόμενοι από την πατρίδα; Θαυμάζεις τον Ιάκωβο σαν ηγέτη και μέσα σε όλα (εννοείς τις στοές της ελίτ φαντάζομαι) , αυτόν που αμφισβήτησε την Αγία Τριάδα; και το λες κάποιο λάθος; Τι νομίζεις ότι είναι ἐνας επίσκοπος, αυτοκράτορας ἠ αρχιστράτηγος, άμοιρε άνθρωπέ μου; Αυτός που εξαφάνισε την Ελληνική γλώσσα που σου δίδαξε η μάνα σου από την θεία λειτουργία; Και το λες λίγο αυτό; δημιούργησε προτεσταντικές κοινότητες τις ορθόδοξες και δεν σε πόνεσε; Είσαι άξιος της μοίρας σου λοιπόν. Όταν ειρωνικά αποκαλείς έναν πιστό ορθόδοξο «καθαρό χριστιανό», μου θυμίζεις εκείνους που ήταν παλιοσειρἐς στην θητεία μου στον Ελληνικό στρατό και κούναγαν το δάχτυλο στους νεοσύλλεκτους. Άνοιξε μερικά βιβλία από την Γραφή και μελέτα έστω και τώρα, και μετἀ έλα να ξανασυζητήσουμε για την πίστη που την θεωρείς μπουρδολογίες.

    ReplyDelete
  6. Η πίστη δεν είναι ιδέα για να συζητηθεί. Δεν είναι ιδεολόγημα για να εκφρασθεί. Δεν είναι αλγεβρική εξίσωση για να λυθεί.
    Και ο θεός δεν είναι αφηρημένη ιδέα που πρέπει να πιστέψεις ουτε τυπολατρεία που πρέπει να ακολουθήσειs ουτε ασθενές πρόσωπο που πρέπει να υπερασπίσεις.
    Η πίστη δεν είναι μπουρδολογίες. Λάθος κατάλαβες. Εσύ δίνεις την εντύπωση.

    Οσο για τους "καθαρούς χριστιανούς " που ανέφερα εννοώ όλους αυτούς που αποστασιοποιούνται από την Εκκλησία, και δημιουργούν μια ομάδα ζηλωτών και γίνονται φανατικοί και σκληροί , νομίζοντας ότι ζούν σωστά μέσα στο πνεύμα της Ορθοδοξίας, ενώ οι άλλοι, έχουν φύγει από τις γραμμές.

    Ολοι εμείς είμαστε αμαρτωλοί με πολλά πάθη μέσα μας, αλλά εσείς οι "υπερασπιστές" και φωνακλάδες, μην νομίζετε ότι είσθε "Holier than the others".

    Να μάθουμε όλοι εμείς οι αδιαφοροι και οι αδύνατοι στην πίστη αλλά και σείς "οι καθαροί ή μοναστηριακοί ' 'η αλλο...οτιδήποτε , ότι ο ππνευματικός άνθρωπος δεν μιλαέι με θράσος.
    Δεν ελάγχει, αλλά αγκαλιάζει. Δεν επιχειρηματολογεί, αλλά αγαπά. Και όταν ανοίγει το στόμα του μιλά με ταπείνωση και όταν σιωπά αναπέμπει ελπίδα.

    Λοιπόν όλοι μας έχουμε τα χάλια μας. Εσέίς δε περισσότερο, γιατί χωρίς να το λέτε, θέλετε να διακρίνεσθε για την διαφορά που έχετε από τους άλλους, -ολους εμάς _ σε θέματα πίστεως.

    Καλλίτερα αμαρτωλός παρά φαρισαίος.!! Τελος εδώ.

    ReplyDelete
  7. 8:25 PM. Τα έχεις μάλλον μπερδεμένα και σχολιάζεις λάθος ανάρτηση και παίρνεις και το ύφος λοχία διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενα και τα υπονοούμενα. Η δική σου γενική και αόριστη πίστη είναι ιδέα και μπορεί να συζητηθεί. Και η δική μου συγκεκριμένη πίστη επίσης μπορεί να συζητηθεί. Με διάβασες να γράψω ότι ο Θεός είναι αφηρημένη ιδέα; έλα στα συγκαλά σου. Όσο για τους δήθεν «ζηλωτές που γίνονται φανατικοί και σκληροί» που τους είδες καλέ μου ότι είναι έτσι; Σε ενοχλεί που υπάρχουν άνθρωποι που δεν παλαντζάρουν στις απόψεις τους αλλά είναι σταθεροί; σε τι σε ενόχλησαν εσένα πχ. προσωπικά; που σε ζημίωσαν; ήρθαν να σου πάρουν με «φανατισμό και σκληρότητα» κάτι από την περιουσία σου ἠ σου παρενόχλησαν τα μέρη της οικογένειάς σου; Τα ΜΑΤ στην Ελλάδα με απαίτηση του δικού σου αρχιποιμένα του Βαρθολομαίου εκδιὠκουν αυτἐς τις ημέρες με την ΒΙΑ τους τους μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου και αρπάζουν την περιουσία του μοναστηριού. Θυμάσαι πριν αρκετά χρόνια στις Καρυές την μικρή μπουλντόζα του Αλβανού εργολάβου που εκμίσθωσε η αστυνομία με τι μανία κοπανούσε την εξὠπορτα στο κονάκι της Μονής για να την γκρεμίσει και να ορμήσουν μέσα τα πιόνια του φανατικού σου Φαναριὠτη; Άφησε για τους αφελείς ανθρώπους την αγαπολογία σου και τις αγκαλιές. Μίλα με τον Πάπα και τους πεντηκοστιανούς για αυτά εάν ταιριάζεις. Είναι φαρισαϊσμοί. Εκτός από εκείνα που λες, ο Χριστός δίδαξε και δικαιοσύνη και έλεγχο και αυστηρότητα και σε ενημέρωσε ότι θα ξαναέλθει για την τελική κρίση. ΑΥΤΟ να σε απασχολεί περισσότερο στην ζωή. Αν εσύ θέλεις να επαναστατήσεις εναντίον του, έχεις το αυτεξούσιο αλλά μην ζητάς τα ρέστα από άλλους συνανθρώπους σου. Κάποιοι φίλοι από το Ουἰνδσορ μου είπαν πριν μέρες ότι εκεί κάτω ο δικός σου άγιος Μητροπολίτης κατάφερε πέρυσι και πούλησε την παλιά εκκλησία της κοινότητας και την αγὀρασαν άνθρωποι που τους είπαν ότι την θέλουν για τζαμί (τέμενος), και το έκαναν έτσι όπως είπαν. Τώρα εξηγείται γιατί δεν έβγαλε τσιμουδιά ο δικός σου άγιος για την ίδια περίπτωση της Αγίας Σοφίας. Δεν σε είδα να το πεις στον ευαίσθητο φίλο σου Αντίποδα να πάει εκεί κάτω να κάνει φωτογραφικό ρεπορτάζ και να μας πει την άποψή του. Μόνο τον φαρισαίο Ελπιδοφόρο ξέρει να διαφημίζει. Και για να μην σε κουράζω άλλο, άσε της σοφιστείες με τα νοήματα των λέξεων για αμαρτωλούς και φαρισαίους. Ο φαρισαίος είναι ΚΑΙ αμαρτωλός, δηλαδή ο υποκριτής είναι και αμαρτωλός. Και μην διαστρεβλώνεις το θάρρος αποκαλώντας το Θράσος.

    ReplyDelete
  8. Δεν σταματάτε και οι δυό σας.
    Μας τα πρήξατε .
    Και οι δυό σας δήθεν θρησκευόμενοι, με απωθημένα.

    ReplyDelete
  9. 8.08, επειδή εσύ είσαι ένα τίποτα
    σε πρηξανε οι άλλοι,μπρε ουστ καραγκιοζη

    ReplyDelete
  10. Pε αφήστε τα ξεκατινιάσματα.
    Οι θρησκευόμενοι και οι μή θρησκευόμενοι, οι αδιάφοροι και το Μοναστήρι Εσφιγμένου και άλλα πολλά. Ολοι έτοιμοι για φασαρία . Κανένας σοβαρός με ισορροπίες εσωτερικές υπάρχει?

    Μου φαίνεται αυτή η ιστοσελίδα παίρνει περισσότερο μορφή "κατηχητικού" με τους βαρεμένους θρησκευτικά να "φτύνουν" και τους άλλους να σχολιάζουν με ειρωνία.
    Αντε παλαβιάρηδες !

    ReplyDelete
  11. Ενώ εσu 9.14, αιτούμενος σοβαρότητα και εσωτερικές ισορροπίες-ωπα ρε σπορτη-στο πολυ ανετο και υπερανω,..ένεκα η σοβαροτης-περιλουεις τούς άλλους καταλλήλως.Πως το λένε αυτό στο χωριό μου;α ναι και με τον χορωφυλακς και με τον αστυφυλαξ
    ή,άλλως πώς,και γιουβέτσι και ...κομανεντσι

    ReplyDelete
  12. Μου φαίνεται περίεργο. Σταματήσατε βλέπω. Αντε αρχίστε τις αντιρρήσεις και τα μαλώματα. Να μάθουμε και εμείς από σένα , που κάνεις το θρησκευόμενο .

    ReplyDelete
  13. Βρε ειρωνα θεομπαιχτη καραγκιοζακογλου τι να μάθεις βρε στριμμένο και σαπιο υποκείμενο..εισουν εξαπεανεκαθεν ανεπιδεκτος μαθήσεως,λόγω υπερβολικής εξυπνάδας βρε βλακεντιε

    ReplyDelete
  14. Ο Αντἰποδας ελέγχει ποιἀ από τα κέρματα που ρίχνουμε θα παίξουν στο τζουγκ-μποξ

    ReplyDelete
  15. Θα σας άρεσε να αφήνει ανεξέλεκτες όλες τις μαλακίες σας κ. 7:06, αλλα βλέπεις εμείς δεν του κάναμε κάτι κακό. Λίγο προστασία από τον αντίποδα την έχουμε ανάγκη.

    ReplyDelete
  16. Αυτό ρε 3:10 είναι βρισιά ή μόνο έτσι έμαθες να μιλάς; Θαυμάζω πάντως το θάρρροσου.

    ReplyDelete