Search This Blog

Tuesday, June 2, 2020

Η αντεπίθεση των «ψεκασμένων»...


 Όσο περνά ο καιρός και θα απομακρύνονται οι μνήμες της πανδημίας, τόσο θα αυξάνονται οι φωνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θα αμφισβητούν τόσο την επικινδυνότητα του κορονοϊού όσο και τις πολιτικές καραντίνας που ακολούθησαν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις του πολιτισμένου κόσμου. Και όσες δεν διείδαν εγκαίρως την επιθετικότητα τού συγκεκριμένου ιού και πλήρωσαν βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές και δεν απέφυγαν την οικονομική ύφεση.

Πάνω στην αμφισβήτηση της επικινδυνότητας του κορονοϊού, πάνω στην δήθεν υπερεκτίμηση των συνεπειών του, οικοδομείται το αφήγημα του ψεκασμένου—αντισυστημικού λόγου. Υποστηρίζουν πως δεν προκαλεί περισσότερους θανάτους από άλλους ιούς, αγνοώντας, πάνω στην ανοησία τους, την εκθετική μορφή της εξάπλωσης του.
Μάλιστα, οι απανταχού της Γης ψεκασμένοι, ανατρέχουν στα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματιών των
ΗΠΑ το πρώτο τετράμηνο του 2020, για να αποδείξουν πως τελικά ο κορονοϊός ήταν μια συνωμοσία προκειμένου να αυξήσουν αυτοί τον πλούτο τους. Ασχέτως, αν κάποιοι από τους αναφερόμενους τελικά υπέστησαν  σημαντικές ζημίες.
Αυτή η συνωμοσιολογική σκέψη θεωρεί το αποτέλεσμα ως αίτιο. Δηλαδή, πλήρης αντιστροφή της λειτουργίας του μυαλού ενός φυσιολογικού ανθρώπου.
Σαν να υποστηρίζουμε πως, επειδή οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ αύξησαν θεαματικά τις πωλήσεις τους το πρώτο τετράμηνο του 2020, συμμετείχαν και αυτές στο παιχνίδι της διόγκωσης των συνεπειών της πανδημίας.
Σε αυτό το γαϊτανάκι της ψεκασμένης—αντισυστημικής σκέψης δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η πατρίδα μας. Αιχμή των επιθέσεων των ψεκασμένων είναι ο κ.Τσιόδρας και η πολιτική που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση. Κύριοι φορείς αυτής της επίθεσης γνωστοί και προβεβλημένοι δημοσιογράφοι που ανάδειξαν και στήριξαν την αντιμνημονιακή ρητορεία των ετών 2010-2014.
Τώρα, για να βγουν από την αφάνεια που τους έριξε η μεταμνημονιακή κανονικότητα, ανακάλυψαν πως η γρίπη σκοτώνει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ανθρώπων με τον κορονοϊό. Άρα προς τι τα μέτρα; Ξαναγίνονται κήρυκες ενός σκοταδιστικού, λαϊκιστικού λόγου.
Από κοντά και κάποιοι καλλιτέχνες, οι γνωστοί μαϊντανοί, που επειδή έχουν κάποιο ταλέντο νομίζουν πως αυτομάτως έχουν αποκτήσει και επιστημονική άποψη επί παντός επιστητού.
Και «εικάζουν» πως ο κορονοϊός παρήχθη σε κάποιο εργαστήριο.
Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών είτε γιατί θέλγεται από την συνωμοσιολογική ερμηνεία είτε γιατί έτσι βρίσκει μια βολική δικαιολογία για την, ομολογουμένως, δύσκολη οικονομική κατάσταση του, είναι πρόθυμος να πιστέψει αυτές τις ανοησίες που διακινούν κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι των πρωινάδικων και όχι μόνον.
Βέβαια, στα καθ΄ημάς, η απόπειρα αποδόμησης του κ.Τσιόδρα έχει και έντονο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση. Από την στιγμή που ο εν λόγω επιστήμονας ήταν επιλογή του πρωθυπουργού, οποιαδήποτε κριτική προς αυτόν είναι ουσιαστικά κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο πως το λάβαρο αυτής της αντεπίθεσης των ψεκασμένων, το έχει σηκώσει η εφημερίδα της Δεξιάς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι φανερή η προσπάθεια να αποδοθεί η οικονομική κρίση είτε σε λανθασμένες εκτιμήσεις για την επικινδυνότητα του κορονοϊού είτε σε συνωμοσία κάποιων ανάλγητων και αχόρταγων «ισχυρών». 
Δυστυχώς, ανόητοι πάντα θα υπάρχουν και θα πιστεύουν οτιδήποτε διακινούν οι αντισυστημικοί—συνωμοσιολόγοι.
Εν έτει 2020 ο ορθολογισμός είναι προς κατάκτηση. Δεν είναι συλλογικό κεκτημένο. 
Σ. Μουμτζής


8 comments:

  1. ………………….πετυχημένο το δόλωμα την τρίτη φορά για την αλίευση σχολίων. Ο κ. Μουμτζής αποτελεί διαφορετική περίπτωση στο εν λόγο ἀρθρο του. Παλιό μέλος του ΚΚΕεσ-Ρἠγας Φεραίος αντιλήφθηκε κάποτε την πλάνη του στην αριστερά και εξήλθε των περισσοτέρων ψευδαισθήσεών του. (Θυμάται κανείς από ποία ιδεολογική παράταξη ξεκίνησε ο Γεώργιος Γεωργαλάς;) Έτσι λοιπόν εισέπραξε την εκτίμηση ὀσων Ελλήνων δεν ήταν ποτέ ούτε αριστεροί ούτε δεξιοί. Βέβαια τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να φτιάξει γέφυρες με την συστημική νεοφιλελεύθερη φερόμενη δεξιά, εξ ου και η συνεργασία του με το αμφιβόλου πατριωτισμού νεοφιλελεύθερο liberal.gr, του οποίου ο εκδότης ήταν κάποτε μαζί στο κόμμα……. Στο άρθρο τώρα συνοπτικά όπως και ο ίδιος συνοπτικά αφορίζει. Αυτὀς βρίσκεται σε πλάνη, όχι όλοι οι άλλοι που τους θεωρεί ψεκασμένους. «Εικάζουν» λέει, με τόνο υπονοούμενης λοιδορίας, «πως ο κορονοιός παρήχθη σε κάποιο εργαστήριο». Μωρέ τι μας λες. Διαπρεπείς γιατροί το έχουν πεί και κινέζοι ερευνητἐς εργαστηρίων το έχουν παραδεχθεί με μισόλογα αλλά δημοσίως. Δεν περιμέναμε να μας το επιβεβαιὠσει ο Τραμπ. Πώς αλλιώς θα προετοίμαζαν τον κόσμο πολύ πριν την έξαρση για την ανάγκη εμβολιασμών (και θα τα έχουν έτοιμα λένε σε λίγους μήνες χαχαχα). Πως θα ψήφιζαν νόμους στην Ελλάδα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς πληθυσμού από το 2019; Ενώ το ακαδημαϊκό αντικείμενό του είναι η ιστορική ανάλυση, δείχνει να έχει μαύρα μεσάνυχτα όταν προσπαθεί να ερμηνεύσει την τωρινή οικονομική κατάσταση, την κρισιμότητα της οποίας εμπαίζει. ‘Oποιος παρακολουθεί βιδωμένος στην καρέκλα ΣΚΑΙ και CNN ή δεν έχει επαφή με την αλήθεια για τον ΚΟΡΟΙΔΟΙΟ τέτοια πλανεμένα μπορεί και να γράφει, εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο. Γλείφει εργολαβικά τον ηθοποιό λοιμοξιολόγο - που ασκεί ὠς πρἀκτωρ το χόμπυ του ιεροψάλτη για να εξαπατά, προσφέροντας έτσι εκδούλευση στα αφεντικά (βλέπε συμμετοχή στην αγορά ληγμένων εμβολίων το 2009 – εκθείαση πολυπολιτισμικής μετάλλαξης της Ελλάδος με μετανάστες το 2017, ΜΚΟ κλπ). Αλλά συνήθως οι προερχόμενοι εκ της αριστεράς είναι μανούλες στις μεταλλάξεις ιδεολογιών και αξιών και δυστυχὠς τα κουσούρια δύσκολα απορρίπτονται.

    ReplyDelete
  2. Αν κρίνουμε από σας κύριε, σίγουρα "τα κουσούρια δύσκολα απορρίπτονται". Είναι δυνατόν να είστε σοβαρός και να απαντάτε ανώνυμα σε κείμενο επώνυμου συγγραφέα; Και μάλιστα να του καταμαρτυρείτε τόσα εις βάρος του ή έστω ...υπέρ του, χωρίς το όνομά σας; Τι κατάντια είναι αυτή μωρέ; Δεν ντρέπεστε λίγο; Ή γι' αυτό ακριβώς του επιτίθεστε ανώνυμα διότι ντρέπεστε να ομολογήσετε ότι ανήκετε στους ψεκασμένους του Τράγκα και των άλλων καλών παιδιών-απατεώνων; Κρίμα...

    ReplyDelete
  3. Αγαπητέ, το άρθρο του κ. Μουμτζή αναρτήθηκε από το liberal.gr και δεν επιτρέπει στις σελίδες του την απευθείας αντίκρουση με την κατάθεση σχολίων στα επιμέρους άρθρα. Το liberal όπως και δεκάδες άλλα ιστολόγια ασκούν επαγγελματικά την εργασία της διαμόρφωσης κοινής γνώμης και δεν θέλουν αντίλογο, ούτε θέλουν να απασχολούν μισθωτούς υπαλλήλους για να εγκρίνουν και να διαχειρίζονται σχόλια αναγνωστών. Άρα, τι σας νοιάζει που κάποιος άσημος όπως εγώ σχολίασα με την ελευθερία της έκφρασης γνώμης ως να ευρισκόμουν σε διάλογο στο καφενείο; έχετε μετοχές στην εμπορική επιχείρηση του liberal ἠ είστε κουμπάρος του αρθρογράφου; Κατάπιατε αμασητἰ τον χαρακτηρισμό των «ψεκασμἐνων» με τον οποίο κατηγόρησε τον μισό πλανήτη και σας ενόχλησε το όνομά μου που λείπει; Συνέλθετε σας παρακαλώ. Δεύτερον. όταν στο ιστολόγιό σας θα αφαιρέσετε την δυνατότητα στους αναγνώστες να γράφουν σχόλια με την ιδιότητα του ανωνύμου, (στο μέλλον αυτό θα γίνει και κυβερνητικός νόμος) ε τότε θα εκλείψουν παντελώς και τα σχόλια μου και θα έχετε ηρεμία. Τρἰτον. Με καλοσύνη σας λέγω να ΜΗΝ αναρτάτε σχόλια αναγνωστών σας που σας επιτίθενται με βωμολοχίες (και ΝΑ δημοσιεύετε ότι κάνατε αφαίρεση τέτοιων σχολίων για να διαπαιδαγωγούνται οι αγενείς) ούτως ώστε να ΜΗΝ πέφτετε χαμηλά στο ίδιο επίπεδο με τις απαντήσεις που κατόπιν δίνεται σέ τέτοιους. Και τέλος, εάν κάποτε συμβεί, Ο ΜΗ ΓΕΝΕΙΤΟ, ο επιχώριος Μητροπολίτης να σας σύρει στο δικαστήριο –και είμαι βέβαιος προκαταβολικά ότι εσείς θα έχετε δίκιο και αυτός θα τελεί εν αδίκω – σας διαβεβαιώ ότι, εφόσον δημοσιοποιήσετε έκκληση και γενικά στοιχεία, θα πάρω το αεροπλάνο και θα τρέξω εκεί να παραστώ στο δικαστήριο από την πλευρά σας ὠς μάρτυς υπερασπίσεως, ΕΠΩΝΥΜΩΣ.

    ReplyDelete
  4. "Ο ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ" είναι το σωστό. διόρθωση του ορθογραφικού μου λάθους....................

    ReplyDelete
  5. Το ότι ΔΕΝ σας επιτρέπουν να σχολιάσετε είναι καθαρά
    δική τους απόφαση και πιθανότατα, σωστή.
    Διότι αν κρίνουμε από την επιμονή σας να σχολιάζεται ανώνυμα, απόψεις επώνυμου, καταχρώμενος την ό, ποια ευγένεια μας, προφανώς δικαιώνονται για την πολιτική τους. Ύστερα, μήπως σε κάποιον «άσημο»
    ΔΕΝ θα πρέπει να του δίνεται βήμα ώστε να εκφράζει
    τις ό, ποιες κοτσάνες του και μάλιστα ανώνυμα; Και αν υποθέσουμε ότι ΔΕΝ λέτε κοτσάνες, γιατί δεν υπογράφετε την ό,ποια γνώμη σας ώστε να γνωρίζουμε ποιος εγκέφαλος μας …φωτίζει, ή μας διαφωτίζει, με τις «γνώσεις» του; Μα πιστεύετε πραγματικά ότι είστε κάτι σοβαρό κύριε;
    Και γιατί δεν λέτε στο καφενείο της γειτονιάς τις απόψεις σας, αλλά μας προσβάλετε αποκαλώντας μας καφενείο; Στο καφενείο θα δουν ποιος είστε «κ» ενώ εδώ …κοτούλα με φουστίτσα…
    Τέλος, επειδή η αγένειά σας δεν έχει τελειωμό, θα πω μόνο τούτο: Η ελευθερία έκφρασης γνώμης προϋποθέτει ίσους κανόνες μεταξύ των «συνομιλιτών» ενώ εσείς κάτω από τη φουστίτσα όπως προείπαμε… Πόσες και ποιες μετοχές
    διαθέτουμε είναι δηλωμένες στην Εφορεία, όπως και η κουμπαριά στην Ενορία του χωριού. Το ότι είστε συνήγορος του μισού πλανήτη μας αφήνει αδιάφορους αφού εσείς παραμένετε ένας αγενέστατος τενεκές…(γανωμένος ή μη δεν έχει σημασία)
    Και για να μην είμαστε το ίδιο, θα ήταν παράλειψη αν,
    με την ευκαιρία, ΔΕΝ σας …ευχαριστούσαμε για την
    αφορμή που μας δώσατε να κανουμε ένα σύντομο μάθημα
    σε κάποιους, πιθανούς, όμοιους σας, αγενέστατους και ανεπίδεκτους
    μαθήσεως, αν και όπου υπάρχουν…
    Ευτυχώς τα είπαμε (όχι όλα, βέβαια) και …συνήλθαμε.!

    ReplyDelete
  6. όταν θα έχετε τον ανδρισμό να αναρτήσετε το ευπρέπες σχόλιο που κόψατε λόγω αδυναμίας των επιχειρημάτων σας, τότε θα αναθεωρήσετε αυτἀ που γρἀψατε (δηλ. από την πόλη έρχομαι και στην κορφἠ κανἐλλα....)

    ReplyDelete
  7. Αντε πάρε φόρα και ρίξε μια ...αθόρυβη - αν είναι δυνατόν - στην πλησιέστερη μάντρα με τους γενετήσιους αδένες και τα ξαναλέμε... Ανάγωγε κουκουλοφόρε, που θες να μας το παίξεις και μορφωμένος... Όξω απ'την καλύβα ρε πρόβατο, μαζί με τον ...ανδρισμό σου.! Άσε όμως λίγο και σε μας, αν περισσεύει...

    ReplyDelete
  8. ......δἀσκαλε που δἰδασκες και νὀμο δεν εκρἀτεις.......

    ReplyDelete