Με την ευκαιρία της
αναφοράς του «υποψήφιου» αρχιεπίσκοπου Σωτήριου (μόλις αποκτήσει Επισκοπές και
επισκόπους) στους ψεύτες και συκοφάντες δημοσιογράφους, ήρθε στο νου μας μια
παλιά αλλά παρόμοια ιστορία του ίδιου του Σωτήριου που αναφέρονταν στον,
θανόντα πλέον, εκδότη Κωνσταντίνο Κρανιά πριν από 4 περίπου χρόνια. Έγραφε τότε
ο Σωτήριος:
«Ας μιλήσουμε μόνο για ένα
τέτοιο «δημοσιογράφο» και ας
τον ονομάσουμε Φίλιππο. Δεν είναι αυτό το
πραγματικό του όνομα.
Ο Φίλιππος ξέρει ότι είναι ψεύτης και συκοφάντης. Λέτε
να μη θυμάται πόσα πλήρωσε όταν συκοφάντησε
κάποιο μεγαλοεπιχειρηματία κι εκείνος τον επήγε στο δικαστήριο;
Η Ι.Μ. Τορόντο ευχαριστεί τον Φίλιππο και τον κάθε
συκοφάντη, γιατί της έδωσε την ευκαιρία για μια φορά ακόμη να παρουσιάσει το πνευματικό της έργο.
Ο Φίλιππος είναι κι αυτός πνευματικό παιδί της Ι.Μ.
Τορόντο. Η Ι.Μ. Τορόντο έχει ως αρχή να μη παίρνει τα παιδιά της στο δικαστήριο.
Αν όμως ο Φίλιππος το παρακάνει και αναγκάσει την Ι.Μ.
Τορόντο να τον πάει στο δικαστήριο, δεν θα σωθεί με εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια που πλήρωσε στον
μεγαλοεπιχειρηματία. Θα χρειαστούν εκατομμύρια δολάρια.
Ας το σκεφθεί αυτό ο Φίλιππος και ο κάθε Φίλιππος και
καλά θα κάνει να ανακαλέσει όλες τις συκοφαντίες τις οποίες έγραψε»
Οι παραπάνω απειλές
και εκβιασμοί του μητροπολίτη απαντούσαν σε άρθρο – σχόλιο του εκδότη για μια
έρευνα που έκανε -και θα δημοσίευε στην εφημερίδα του-, για τα έργα και τις
ημέρες του, βασισμένα σε μαρτυρίες κάπιου νέου, ο οποίος τελικά και αυτοκτόνησε
εξ΄ αιτίας των σωτήριων επεμβάσεων επί αυτου… Μια ιστορία η οποία δεν είδε ποτέ
το φως της δημοσιότητας αφού οι σωτήριες απειλές και εκβιασμοί περί μηνύσεων
και αγωγών, σε συνδυασμό με την εκδηλωθήσα ασθένεια του εκδότη και τελικά τον
θάνατό του!!! Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για την γάγγραινα αυτή που
ξεφτιλίζει την Εκκλησία;
Η τότε επέμβαση του
Σωτηρίου δείχνει πόσο σοβαρό ήταν το θέμα και πως έπρεπε με κάθε τρόπο να
ανασταλεί η έρευνα ή το καλύτερο να
ακυρωθεί, κάτι που τελικά έγινε. Μήπως, λοιπόν, η τωρινή «επέμβαση» Σωτηρίου
έχει παρόμοια αξία και σοβαρότητα ώστε να αναγκαστεί ο «ποιμενάρχης» μας να
κάνει το ίδιο; Βέβαια εδώ υπάρχει μια διαφορά. Ζητάει από το λιγοστό έως
ανύπαρκτο ποίμνιό του να προσεύχεται για μας.! Τι θα ακούσουν ακόμα τα αυτιά μας
και τι θα δουν τα ματάκια μας ΔΕΝ λέγεται …
Τι πας και ανακατεύεις τώρα; Αυτά έγιναν τότε και μετά ο Σωτήριος έκανε κάτι σαν τον Μενούση! Ο οποίος αφού την έσφαξε το βράδυ πήγε το πρωϊ και την έκλαψε. Θυμάστε που έτρεχε χωρίς ντροπή πίσω από το σκήνωμα του μακαρίτη για να εξελεωθεί ο αθεόφοβος, ή μαλλον ο ξεδιάντροπος θα σας έλεγα!
ReplyDeleteΜε βαθιά θλίψη έλαβα και διάβασα το "Περί απειλών και εκβιασμών Σωτηρίου, συνέχεια..." δημοσίευμά σας - και διερωτήθηκα: Μα για τη θεραπεία (όχι καν τον περιορισμό) του καρκίνου έχουν ήδη γίνει και γίνονται τόσα, και επιτυχή, αλλά τόσες δεκαετίες για την κάθαρση της επισκοπής Τορόντο γιατί όχι;;; Τόσο δυνατός είναι ο Σωτήριος, στους εκβιασμούς και στις απειλές; Τόσο φοβικοί είναι όσοι καταγγέλλουν περί "κάποιου νέου που τελικά αυτοκτόνησε εξ αιτίας των έργων και των ημερών του Τορόντο Σωτηρίου" - και δεν είναι ο μόνος, αν λάβει κανείς υπόψιν την περιβόητη περίπτωση του π. Μαρτίνου Chartrey (+ 19 Οκτωβρίου 1991) 28 χρόνια και 2 μέρες πριν από σήμερα!!
ReplyDeleteΑλλά και τόσο "ακατάδεκτοι" προς το κοινό αίσθημα είναι οι Πατέρες εκείνοι οι οποίοι έχουν Κανονική ευθύνη για την Εκκλησία να κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια, επί τόσες δεκαετίες, χωρίς να θέλουν καν να κάνουν μία δική τους, ενδο-εκκλησιαστική, διακριτική,εξομολογητική, ποιμαντική, νηπτική έρευνα γι' αυτό που χαρακτηρίζετε εσείς ως "γάγγραινα που ξεφτιλίζει την Εκκλησία" - μία έκφραση φαινομενικά μεν υπερβολική, αλλά πιθανώς απόλυτα ακριβή; Μόνο κούφιους τίτλους, και στον υπερθετικό βαθμό, παράγει η Εκκλησία;; Καμία ίαση, ή τουλάχιστον ανάπαυση, προς χάριν του Σώματος του Χριστού;;
Δανιήλ Σαχᾶς
Ομότιμος Καθηγητής
Πανεπιστημίου του Waterloo, Ontario
Αγαπητέ Αντίποδα,
ReplyDeleteθα ζητούσα συγνώμη από τον κ. Σαχά και εσάς φυσικά. Αν θυμούμαι καλά, πολύ παλιότερα ο κ. Σαχάς είχε συγγράψει ένα βιβλίο σχετικά για το Σωτήριο. Δεν γνωρίζω αν ήταν βιογραφικό ή οτιδήποτε άλλο. Θα ήθελα να γνωρίζω, αν υπάρχει τέτοιο βιβλίο και που μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος ενδιαφερόμενος.
Μακάρι να είχα τα κότσια του κ. Σαχά να βάλλω και εγώ το όνομά κάτω από αυτό το σχόλιο. Βλέπω όμως πως ο κ. Σαχάς είναι πλήρης ενημερωμένος για ορισμένα θέματα, όπως στις ημερομηνίες που αναφέρεται και φαίνεται να γνωρίζει πολύ περισσότερα από εμένα, για αυτό και αποφεύγω να βάλλω την υπογραφή μου. Πάντως έχει απόλυτο δίκαιο
ReplyDeleteΠαρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και πάντα με δημιουργικό πόνο, άσβεστη πίστη και αισιοδοξία, τη ζωή της Ορθοδοξίας και ιδιαίτερα της Ελληνικής παροικίας στην Καναδική διασπορά την οποία έζησα εις βάθος επί 33 και πλέον χρόνια. Προς χάριν, λοιπόν, της υγείας, της ωρίμανσης και της αυθεντικής ταυτότητας αυτής της παροικίας και με αφορμή την επικοινωνία του Ανωνύμου της ιστοσελίδας σας της 23ης Οκτωβρίου (3:08ΡΜ), για κανένα προσωπικό λόγο, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής προς πληροφορία όποιουδήποτε:
ReplyDelete-Επί μία εξαετία (31 Αυγούστου 1988-27 Αυγούστου 1994) έγραφα μία επιφυλλίδα στις εφημερίδες του Τορόντο "Ελληνο-Καναδικά ΧΡΟΝΙΚΑ" και "ΕΒΔΟΜΑΔΑ", υπο τον γενικό τίτλο "Επικαιρότης και Ορθοδοξία", συνολικά 165 άρθρα τον αριθμό.
- Κατ' επιμονή πολλών τακτικών αναγνωστών, τα άρθρα αυτά επανεκδόθηκαν (με δικά μου έξοδα και σε πολύ περιορισμένο αριθμό) σε 4 τόμους και σε θεματικές ενότητες, υπό τους εξής τίτλους: Ι. "Νύξεις Ορθοδοξίας" (1994), αυτά του θεολογικού-πνευματικού περιεχομένου. ΙΙ. "Ορθοδοξία και ζωή" (1995), αυτά της κοινωνικης θέσης και του χαρακτήρα της Ορθοδοξίας. ΙΙΙ. "Καναδικές εμπειρίες" (2002), αυτά της προσωπικής μου εμπειρίας ως Πρόεδρος Κοινότητας επί δεκαετία και πλέον, αντιπρόεδρος του Επισκοπικού Συμβουλίου της επισκοπής Καναδά,εκπρόσωπος της Επισκοπής στο Καναδικό Συμβούλιο Εκκλησιών, μέλος της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού (Βοστώνη) Ο επίσκοπος Σωτήριος είναι η αφορμή των περισσοτέρων αυτών άρθρων. IV."Βόρειος Αμερική και Ελληνική Ορθοδοξία" (2016), αυτά της προβληματολογίας και του γεκότερου προφίλ της Ορθοδοξίας στην εν γένει Β. Αμερική.
-Οι τόμοι αυτοί (προερχόμενοι όχι από εκδοτικό οίκο αλλά απο ιδιωτική πρωτοβουλία) έχουν εξαντληθεί. Πολλοί ιδιώτες όμως και αρκετές Πανεπιστημιακές και Δημοτικές Βιβλιοθήκες (όπως αυτή του Τορόντο και άλλων μεγαλουπόλεων), τους έχουν.
Ζητώ συγγνώμη για το μήκος αυτού του μηνύματος μου. Ελπίζω να μην εκλειφθεί από κανέναν ως περιαυτολογία.
Δανιήλ Σαχάς (Ναυαρίνου 33, 15122 Μαρούσι, Αθήνα).