Search This Blog

Thursday, July 27, 2017

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ



Ηλείοι Αμερικής και Καναδά συναντώνται στην οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα… 

Στην ιστορική οικία της οικογένειας Πέτρου Τατάνη, στην Αμαλιάδα, θα φιλοξενηθεί το προσεχές Σάββατο 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, το 2ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του δημάρχου Ήλιδος Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.
Ο Πέτρος Τατάνης, ιδρυτής (στις 2 Απριλίου 1915) και πρώτος εκδότης του «Εθνικού
Κήρυκα Νέας Υόρκης», ως γνωστόν καταγόταν από την Αμαλιάδα, διατηρώντας πάντα στενούς και ακέραιους δεσμούς με την γενέτειρα του και την ευρύτερη περιοχή.
Η επιλογή της οικίας του ως τόπος φιλοξενίας και του φετινού ανταμώματος των Ηλείων της διασποράς έχει, καταφανώς, συμβολική αξία. Κάτι που επισημαίνει και ο δήμαρχος Ήλιδος (Αμαλιάδας) στην επιστολή του προς τους προέδρους των ομογενειακών οργανώσεων, σωματείων και ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους Ηλείους της διασποράς.
«Ο χώρος που αποφασίστηκε να γίνεται η εκδήλωση είναι συμβολικός και δεν επιλέχθηκε τυχαία», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλόπουλος. Και προσθέτει: «Πρόκειται για τον κήπο της ιστορικής οικίας της οικογενείας του Πέτρου Τατάνη, του πρώτου εκδότη και ιδρυτή της μεγάλης ομογενειακής εφημερίδας των ΗΠΑ ‘Εθνικός Κήρυξ’».
Το φετινό αντάμωμα των ομογενών διοργανώνεται με την συνεργασία της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και τον πρόεδρο της Αντώνη Παπαδόπουλο. Μεταξύ άλλων, οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης Θεοδωράκης) από την Φιλαρμονική Λεχαινών «Ορφεύς» καθώς και τραγούδια της ξενιτιάς, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ευρυσθένη Χατζηγιάννη, με την σύμπραξη της Αλεξάνδρας Συλαϊδή (βιολί) και Στεφανίας Συλαϊδή (ερμηνεία).
Επίσης, τα μέλη της θεατρικής ομάδας Ήλιδος «Ερασιτέχνες» θα παρουσιάσουν μια αφηγηματική αναδρομή σε ζωντανές εικόνες από την μετανάστευση των Ελλήνων, σε σκηνοθεσία του Χάρη Κότσιφα. Η αναδρομή εκτείνεται σε όλο το ιστορικό βάθος των περιόδων μετανάστευσης, από τον 16ο αιώνα έως τους μετανάστες του σήμερα.
Να σημειωθεί ότι στον ίδιο τόπο, στην οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα, φιλοξενήθηκε πέρυσι -στα τέλη Ιουλίου- και το 1ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών, το οποίο ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του «Εθνικού Κήρυκα» στο οποίο καταγράφονται όλες οι ιστορικές περίοδοι της εφημερίδας, από την ίδρυση της έως σήμερα.
Η οικία Τατάνη από το 2012 έχει μετατραπεί σε Μουσείο Τύπου του Απόδημου Ελληνισμού, ύστερα από έργα συντήρησης και αναστήλωσης που προηγήθηκαν.

No comments:

Post a Comment