Search This Blog

Thursday, November 19, 2015

Dr. Δανιήλ Σαχάς - ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΝ «ΑΝΤΙΠΟΔΑ»

Από τον καθηγητή κ. Δανιήλ Σαχά, λάβαμε κάποια σχόλια τα οποία αναφέρονται στις τελευταίες δημοσιεύσεις μας και με χαρά μας τα παραδίδουμε στους αναγνώστες μας για τα όποια συμπεράσματα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΝ «ΑΝΤΙΠΟΔΑ»

18 Νοεμβρίου 2015

Αγαπητέ «ΑΝΤΙΠΟΔΑ»,

Διαβάζοντας μερικά από τα σχόλια σας, παίρνω το θάρρος να εκφράσω, λιτά και τηλεγραφικά, τις αντιδράσεις μου στα περισσότερα θέματα, και στην ίδια σειρά, από αυτά που θίγετε:
*Το blog ΜΑΚΕΔΝΟΣ πρέπει  να βελτιώσει κάπως το λεξιλόγιο

που χρησιμοποιεί, για μία όντως αξιοπρεπή υπόθεση.
*Η είδηση περί του μουσικού Χρήστου Χατζή περιποιεί
τιμή για τον απόδημο Ελληνισμό του Καναδά, και πέραν αυτού. Κρίμα που η Εκκλησία, ο κατ ́ εξοχήν θεσμός τελειότητας και αγιότητας, δεν παίρνει μυρωδιά απ ́ αυτό που λέγεται excellence!
*Σκληρά, αλλά τόσο αληθινά, τα σχόλιά σας σχετικά με το μέγα «μη-Θεολογικό Νηπιαγωγείο» της Μητρόπολης στη δήλωση Μαρκαντωνάτου!
Έχω συχνά επαναλάβει τις σοφές λέξεις του αειμνήστου πνευματικού Γέροντα, Επιφανίου Θεοδωροπούλου (1930-
1989) ότι, «η ηθική δεν βρίσκεται ανάμεσα στα σκέλια». Και προσθέτω: «Εφόσον πέρασε πρώτα από εκεί, πού αλλού δέν θα πάει...;».
*Για τα περί ημερομηνιών κατάσχεσης μυστηρίων γάμου καί βάφτισης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, 2016, και κηδειών από τις 15 Νοεμβρίου, 2015, πρέπει να σημειώσει κανείς ότι κάτι πρέπει να ξέρει ο Σωτήριος: του είναι πιό εύκολο να πεθαίνει κόσμο από άγχος, απαισιοδοξία, κατάθλιψη και αγανάκτηση, απ ́ ό,τι να τον φέρνει μέσα στην Εκκλησία με το βάπτισμα και να τον κάνει ευτυχισμένο και δημιουργικό με τον γάμο... !
Αν με το σχόλιό σας στο ίδιο αυτό σημείο, και αναφορικά προς τον αείμνηστο π. Μαρτίνο Chartray (+ 19 Ὀκτωβρίου, 1991), υπονοείτε ότι άνοιξε επί τέλους από τις Καναδικές αστυνομικές αρχές η υπόθεση «αυτοκτονίας» του, παρακαλώ πολύ ενημερώστε με. Από τον τρίτο τόμο των άρθρων μου ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, θα γνωρίζετε πόσο με απασχόλησε και πόσο συνεχίζει να με απασχολεί το θέμα
-όπως θα έπρεπε να έχει αποσχολήσει τις Καναδικές αρχές,
και το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
*Ενδιαφέρον το περί π. Κυριάκου σημείο και την έκβαση της υπόθεσής του, στον ι. Ναό του Peterborough.
Όλοι οι ιερείς του Καναδά θα έπρεπε να είναι fluent και στην Ελληνική και στην Αγγλική (ή και στη Γαλλική)– και, βεβαίως, να ξέρουν καλή Ελληνική και Καναδική γεωγραφία (για να αναφερθώ στο θέμα σας «Τί Λοζάνη, τί Κοζάνη...»). Στο κάτω-κάτω δεν είναι όλοι οι Ορθόδοξοι του Καναδά από την Ήπειρο... Ίσως να θυμάστε το άρθρο μου, «Κανένας ... λοχίας;» της 2/5/1990 στα «Ελληνο-Καναδικά ΧΡΟΝΙΚΑ» του Τορόντο. Αν δεν το θυμάστε, θα το βρήτε σε λίγες εβδομάδες επανεκδομένο στον τέταρτο τόμο των άρθρων μου, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
*Με λύπη πληροφορήθηκα την κοίμηση του Ανδριανού Μαρή. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην Κοινότητα του Μοντρεάλ. Υπηρέτησε (χωρίς να είναι ο ίδιος δεσπότης) πιστά και  αφιλόκερδα την Κοινότητα αυτή, με ό,τι ήξερε και με όσα μπορούσε!
*Το περί σχέσεων «Ρουμανορθοδόξου και Ελληνορθοδόξου ιερέα» περιέχει ανατριχιαστικούς υπαινιγμούς οι οποίοι αναπαράγουν παλαιές καταστάσεις μέσα στην επισκοπή και, εν συνεχεία, Μητρόπολη Καναδά. Η εκκλησιαστική αυτή αρχή έχει μακρά ζωή και φήμη τέτοιων .. σχέσεων και επαφών!
Με αυτή την αηδιαστική νότα, θέλω να συνοψίσω ότι, ο διοικητικά-Ελληνορδόδοξος  Καναδάς παραμένει «παράνομος», εκκλησιαστικά, πνευματικά και ποιμαντικά, εξαιτίας του επισκόπου του-σε μία βαθειά, μακρά καί επώδυνη Μ. Παρασκευή, χωρίς ακόμη ίχνη «βούλησης του συνιέναι»· μάλλον το αντίθετο. Έτσι, παραμένει έντονη η ευχή όλων μας, η τοπική αυτή Εκκλησία να φτάσει κάποτε και στην Ανάσταση. Με τα επερχόμενα Χριστούγεννα, η δική μου προσευχή γίνεται περισσότερο ένθερμη: ο Θεός να σας δίνει σύνεση, σοφία, ελπίδα και δύναμη.
Να θυμάστε πάντα ότι, η Εκκλησία δεν είναι ο επίσκοπος. Είναι  και ο επίσκοπος! Φτιάχτε, όλοι μαζί, ένα καλό, υγιή, εκκλησιαστικό οργανισμό στον Καναδά, προς δόξαν
Θεού, για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, των
παιδιών σας και της Ιστορίας!!

Δανιήλ Σαχάς
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου του
Waterloo

3 comments:

  1. Ευχαριστούμε τον κ. Σαχά που μας διαβάζει. Όσο γιά το λεξιλόγιο μας.. προσπαθούμε! Εξάλλου εμείς ουτε καν τελειώσαμε το Γυμνάσιο. Ας μας κρίνει όμως στην ουσία και όχι στα ορθογραφικά μας λάθη. Πολύ ευχαρίστως να φιλοξενήσουμε κι εμείς τις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του.

    ReplyDelete
  2. Επ, επ, επ, κόψτε κάτι... Όχι ζημιές. Αν θέλετε αναδημοσιεύστε από τον "Αντίποδα" τις "πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του", ακόμα και χωρίς αναφορά. Εντάξει;

    ReplyDelete
  3. Μα ήδη αυτό γίνεται αγαπητέ Αντίποδα. Είναι καλό που αναδημοσιεύονται αναρτήσεις μεταξύ των μπλογκς της παροικίας. Έστω και καθυστερημένα, καταλάβαμε πως δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι ανάμεσα μας γιατί κοινός μας σκοπός είναι η πιό σωστή ενημέρωση της παροικίας. Τουλάχιστον σ' αυτά που συμφωνούμε. Απο κει και πέρα ο καθένας σέβεται τις απόψεις του άλλου.

    ReplyDelete