Search This Blog

Sunday, November 1, 2015

ΣΑΡΑΤΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ...

Ξανά στη ζητιανιά, ο Σωτήριος, με πρόσχημα την "Ακαδημία" και αφορμή το σαρανταλείτουργο.! 


Καμιά χαμένη ευκαιρία  για τον πνευματικό μας πατέρα, όταν πρόκειται για δωρεές από τους ..κοιμισμένους ομογενείς, για τις ψυχές των κεκοιμιμένων συγγενών και ό,τι περισσέψει για την "Θεολογική  Ακαδημία".! 




Το όλο θέμα δεν είναι η τέλεση του 40λείτουργου, κάτι που είναι δικαίωμά του, αν όχι και υποχρέωση του κάθε κληρικού, αλλά η 4η παράγραφος της ανακοίνωσης του μητροπολήτη μας.! Εκεί εστιάζεται όλο το μεγαλείο της ψυχής του και η ό,ποια σχέση του με την Εκκλησία, που όπως όλα δείχνουν είναι ο
"μεζές" και μόνον.! "Να στείλετε το παραδάκι" είναι το ..σύνθημα του φετεινού 40λείτουργου της Μητρόπολης έτσι ώστε και οι προσευχές να εισακουστούν με περισσότερο ενδιαφέρον από τον Ύψιστο και οι κεκοιμημένοι αδελφοί μας να αναπαυθούν ..αναπαυτικώτερα σε κάποια ...χλοερότερη, υποθέτω, τοποθεσία...

Αλλά, όμως, ποια είναι αυτή η ..."Ακαδημία", για την οποία τόσος ντόρος γίνεται, σε μόνιμη βάση, από την Μητρόπολη και τον Σωτήριο; Διότι όπου βρεθεί κι' όπου σταθεί, για δωρεές στην "Ακαδημία" μιλάει.!!! Ακόμα και στην εφημερίδα του την "Ο. Πορεία.", έχει μόνιμο ..σλόγκαν προς τους ..μελλοθάνατους ομογενείς τους οποίους προτρέπει να βάλουν στη διαθήκη τους ΚΑΙ την "Ακαδημία" αν όχι ΜΟΝΟΝ αυτή.!!! (Τούτο όμως, είναι από μόνο του ολόκληρο ζήτημα για μια άλλη φορά). Και γνωρίζοντας, βέβαια, τον ...άγιο Τορόντο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη ... "Θεολογική Ακαδημία" θα πρέπει να έχει πολύ "χαρτζιλίκι" για τους περί αυτήν ... "περιπλανόμενους", έτσι δεν είναι;
Από πού κι' ως πού, αλήθεια, είναι "Θεολογική Ακαδημία"  και όχι Ιερατική Σχολή, όπως σωστότερα, 
έπρεπε να την ..βαφτίσει; Ποια είναι η Πανεπιστημιακή δομή της, ώστε να ονομάζεται έτσι; Επειδή κάποια παρόμοια καναδική πανεπιστημιακή Σχολή δέχτηκε τις, προφανώς ψεύτικες, αναφορές του για αδελφοποίηση μαζί της; Μήπως το γεγονός ότι ο πρώην πρέσβης Αγγελόπουλος, αγωνίστηκε μέσω των γνωριμιών του, καθ' όλη τη διάρκεια της εδώ θητείας του κατορθώνοντας  μια κάποια αναγνωρισούλα από κάποια αντίστοιχη Σχολή των Αθηνών; Στις Πανεπιστημιακού επιπέδου Θεολογικές Ακαδημίες κ. κ. Σωτήριε, υπάρχουν κανόνες λειτουργίας, η δική σας ποιους κανόνες τηρεί; Το γεγονός ότι διορίσατε κάποιον διευθυντή την αναβάθμισε σε "Ορθόδοξη Ακαδημία"; Γιατί δεν την ονομάζετε Εκκλησιαστική ή καλύτερα "Ιερατική Σχολή" ώστε να δείχνετε και λίγη σοβαρότητα μέσα στα τόσα ψέματα που κατά καιρούς λέτε; (σημ. το παραπάνω όνομα σας υπόσχομαι ότι το παραχωρώ άνευ όρων, χρησιμοποιήστε το ελεύθερα έστω και αργά...)
Πάμε παρακάτω; Πόσοι είναι οι μαθητές-σπουδαστές της Σχολής αυτής, τους οποίους ΔΕΝ είδαμε ΠΟΤΕ, έστω και σε φωτογραφία, σε κάποια από τις, χιλιάδων δολαρίων, εκδηλώσεις που οργανώνετε για να τιμήσετε τον "αριστεύσαντα" της χρονιάς; Είναι τόοοσο ντροπαλά τα παπαδάκια αυτά ή δεν υπάρχουν, όπως καλύτερα από μας γνωρίζετε; Προφανώς ο ..αριστούχος είναι και ο μοναδικός κάθε φορά, μαθητής της εκτός του ότι μπορεί να μην υπάρχει κάθε χρόνο, αλλά να μας παρουσιάζετε κάποιον ώστε να δικαιολογείται η εκδήλωση και τα σχετικά έσοδα της, έτσι δεν είναι;

Δυο, τρεις, πέντε όλοι-όλοι μαθητές οι οποίοι όμως πληρώνουν 7-8.000 το χρόνο ενώ οι διδάσκοντες είναι ΟΛΟΙ τους άμισθοι, απ' ότι τουλάχιστον, λέγεται... Ποια είναι λοιπόν τα έξοδα της "Θεολογικής -α-θεολόγητης- Ακαδημίας" για την οποία κάθε χρόνο γίνονται γεύματα ανά την Καναδική επικράτεια, βγαίνουν δίσκοι και στις 76 ενορίες και τόσες άλλες εκδηλώσεις, μαζί με τα σαρανταλείτουργα; Μαζεύονται δηλαδή κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κι όλα αυτά για να καλυφθούν τα έξοδα των έστω 5 μαθητών για τα οποία όμως πληρώνουν και δίδακτρα; 
Και ποιες είναι οι πιθανότητες να χειροτονηθεί ένας απόφοιτος ως κληρικός, ύστερα από ένα τόσο  μεγάλο κόστος για την ομογένεια; Το παρελθόν, πάντως, δείχνει ότι λίγο λιγότερο από ένας στους δυο δέχεται να ακολουθήσει το δρόμο της ιεροσύνης.! Μήπως, λοιπόν, είναι λίγο μεγάλο για τον ελληνισμό του Καναδά το κόστος ενός Έλληνα, Ιταλού, Γερμανού, ή Πολωνού να αποκτήσει "πανεπιστημιακό" πτυχίο και να το χρησιμοποιήσει οπουδήποτε αλλού εκτός της Εκκλησίας για την υπηρέτηση της οποίας επιδοτήθηκαν οι σπουδές του; Ο Ελληνισμός αναρωτιέται: Μήπως και αυτή η σχολή, είναι ένας τρόπος να μαζεύεται παραδάκι στα ταμεία της Μητρόπολης ή ...ίσως στις τσέπες του μητροπολίτη; Λέμε μήπως.!!!

Greek Orthodox Metropolis of Toronto (Canada)

Under the Jurisdiction of the Ecumenical Patriarchate


Σ Α Ρ Α Ν Τ Α Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ο

Αγαπητοί μου χριστιανοί,

Πάλι εφέτος η Θεολογική μας Ακαδημία καλεί τους ευλαβείς χριστιανούς να συμμετάσχουν στο Σαρανταλείτουργο.

Σας καλούμε, όποιοι κι αν είστε, όπου κι αν είστε, να προσευχηθείτε μαζί μας. Σας καλούμε να θυμηθείτε τα αγαπημένα σας ζώντα πρόσωπα, αλλά και τους προσφιλείς σας κεκοιμημένους. Αυτό είναι το νόημα του Σαρανταλείτουργου.

Παρακαλούμε να αποστείλετε τα ονόματα των ζώντων συγγενών σας και φίλων σας, αλλά και των προσφιλών σας προσώπων, οι οποίοι έφυγαν από τον κόσμο αυτό, για να τα μνημονεύουμε καθημερινά στο Σαρανταλείτουργο της Θεολογικής μας Ακαδημίας. Το να στείλετε τα ονόματα δεν είναι αρκετό. Παρακαλούμε σεις οι ίδιοι, όταν γράφετε τα ονόματα να προσεύχεσθε για τους συγγενείς σας, τους φίλους σας και τους προσφιλείς σας κεκοιμημένους, αλλά και καθημερινά, που γνωρίζετε ότι γίνεται η Θεία Λειτουργία και σεις να αφιερώνετε μερικά λεπτά για να προσεύχεσθε για τους εαυτούς σας και για τους προσφιλείς σας, ζώντες και κεκοιμημένους. Οι κεκοιμημένοι προσεύχονται για μας, αλλά και μας περιμένουν εκεί, γιατί όλοι μας μια μέρα θα πάμε στον άλλο κόσμο. Η προσευχή και το Σαρανταλείτουργο είναι η επικοινωνία μας μαζί τους.

Μαζί με τα ονόματα παρακαλούμε να στείλετε και οποιαδήποτε δωρεά μπορείτε για την Θεολογική μας Ακαδημία, η οποία την έχει τόσο πολύ ανάγκη. Εάν δεν έχετε και δεν μπορείτε, ή κι αν ακόμη δεν θέλετε, στείλτε τα ονόματα κι εμείς θα τα μνημονεύουμε καθημερινά και παρακαλούμε να προσεύχεσθε κι εσείς καθημερινά.

Ελάτε όλοι μαζί για σαράντα ημέρες να προσευχόμαστε για τους προσφιλείς μας ζώντες και κεκοιμημένους, γνωρίζοντες ότι κι εκείνοι προσεύχονται για μας. Περιμένουμε το γράμμα σας με τα ονόματα των προσφιλών σας.

Προσευχόμαστε ο Τρισάγιος Θεός να τηρεί σε αδιάπτωτη υγεία τους συγγενείς σας και τους φίλους σας και όλο τον κόσμο και να αναπαύει τις ψυχές των προσφιλών σας μετά των Αγίων και των αγγέλων του ουρανού.


No comments:

Post a Comment