NY Times: Οι Ελληνες δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη μεταστροφή της κυβέρνησης
ΙΣΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
Όλα ακολούθησαν τη λογική και προδιαγεγραμμένη οδό τους: η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την ενέκριναν, επεκτείνοντας το πρόγραμμα της Ελλάδας και συνάμα η Ελλάδα ανέλαβε δεσμεύσεις για πειθαρχημένο προϋπολογισμό, είσπραξη φόρων και ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση, ενώ οι Έλληνες κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση για την έκρηξη της λιτότητας, της ανεργίας και των στερήσεων.Κατά τους NY Times όλα αυτά εμπεριέχουν μια λεπτή ισορροπία την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην διαρρήξει, αν και δεν είναι εύκολο. Όπως αναφέρει:
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών για να έχει χρήματα, χωρίς όμως να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της – η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να βρει ένα δύσκολο δρόμο μπροστά της».
Ντράγκι και Λαγκάρντ
Ο σκεπτικισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό από το οποίο η Ελλάδα περιμένει τώρα θετικό τόνο. Μπορεί οι υπουργοί Οικονομικών να αποφάνθηκαν θετικά, δεν ισχύει το ίδιο για την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που εξέφρασαν αμφιβολίες. Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε για «καλή αφετηρία» και είπε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές σε σχέση με το πρόγραμμα του 2012, ζήτησε όμως περισσότερες λεπτομέρειες από την Αθήνα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για μέτρα ίσης η καλύτερης ποιότητας από τα υπάρχοντα.
Ωσαύτως, και η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ικανοποίηση, αλλά ζήτησε σαφείς διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα σοβαρά θέματα. Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο, ο Τσίπρας πέρασε τον πρώτο κάβο δίχως σοβαρές αναταράξεις. Στο κόμμα του δερν υπήρξαν αντιδράσεις, σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ το χρηματιστήριο δέχθηκε με ευχαρίστηση τα νέα.
Μεταξύ σφύρας και άκμονος
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως οι προσεχείς μήνες δεν θα είναι εύκολοι για τον Τσίπρα. Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στη Γερμανία, λέει: «Βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Θα είναι πολύ δύσκολο να ευχαριστήσει και τους δανειστές και τους ψηφοφόρους του. Υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορεί να πουλήσει στους ψηφοφόρους – όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και ο βραδύτερος ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία, να φύγει δηλαδή η Τρόικα, δεν συνέβη».
Η λίστα Βαρουφάκη
Η περιβόητη λίστα Βαρουφάκη, που πλέον πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια, περιλαμβάνει μέτρα που ακούστηκαν καλά στα αυτιά των πιστωτών, αλλά και δράσεις που έχουν στόχο στην ανακούφιση συγκεκριμένων κατηγοριών ανθρώπων στην Ελλάδα. Για το τελευταίο κομμάτι, όμως, το άρθρο αναφέρει πως υπάρχει ασάφεια. Όπως επί παραδείγματι το πιλοτικό πρόγραμμα για την εξασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος σε φτωχές οικογένειες, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η επέκτασή του σε εθνικό επίπεδο, δεν έχει αναπτυχθεί σαφώς από τη νέα κυβέρνηση.
Οι σκεπτικιστές εξακολουθούν να προβάλλουν αντιστάσεις. Ο Μουιτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής αναλυτής της Eurasia Group σημειώνει: «Ο κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει καταλάβει ακόμη το μέγεθος της μεταστροφής της κυβέρνησης. Θα πρέπει να κάνει το 95% των πραγμάτων που είχε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση».
Μάλιστα, ο Ράχμαν προέβλεψε πως ο Τσίπρας θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης, για να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε επιπλέον χρήματα και φυσικά να μείνει στην εξουσία. Για να καταλήξει: «Το εκλογικό σώμα θέλει διαφορετικά πράγματα. Θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τελειώσει η λιτότητα και σε κάποιο σημείο οι επιθυμίες αυτές είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους».
No comments:
Post a Comment