Search This Blog

Saturday, October 11, 2014

Ο Μέγας Αλέξανδρος στην πλατεία του...

Όταν θες να πετύχεις κάτι για την ...επιτυχία και όχι για την προβολή σου, εργάζεσαι συστηματικά και αθόρυβα και νάτη η επιτυχία σου έρχεται ήσυχα-ήσυχα χωρίς να την πάρει κανένας μυρωδιά.
Έτσι, κάπως, έκανε ο πρόεδρος του ΒΙΑ της Ντάνφορθ Ντίνος Βοϊδονικόλας και ο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στημένος και καμαρωτός, στην ...πλατεία του, στη γωνία των οδών Ντάνφορθ και Λόγκαν, στην καρδιά του ελληνισμού.
Ότι δεν κατάφερε ο δήμαρχος Αθηναίων το κατάφερε ο σύλλογος επιχειρηματιών της περιοχής με μπροστάρη τον πρόεδρό του Ντίνο Βοϊδονικόλα.
Ο κ. Βοϊδονικόλας καμαρώνει γεμάτος από χαρά μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου.
Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία αυτή.

1 comment:

  1. Τα έργα τέχνης κρίνονται από την Ιδέα που υπηρετούν . Ούτε από το μέγεθος , ούτε από το βάρος τους .
    Τον Μέγα Αλέξανδρο τον Φωτοδότη που κοσμεί την ομώνυμη πλατεία στο Τορόντο τον δημιούργησα σε φυσικό μέγεθος 180 cm ( μεγαλύτερο από το πραγματικό ύψος του Αλέξανδρου που ήταν 160 cm περίπου ) .
    Η κεφαλή του είναι ακριβές αντίγραφο της κεφαλής του Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως , έργο του Λύσιππου που ήταν και ο μοναδικός γλύπτης στον οποίο ο Αλέξανδρος επέτρεπε την κατασκευή προτομών και αγαλμάτων.
    Είμαι περήφανος Έλλην – Μακεδών . Μελέτησα και τιμώ τον Μέγα Αλέξανδρο τον μοναδικό στρατηλάτη που τον αγάπησαν οι λαοί που κατέκτησε. Κατακτητές υπήρξαν πολλοί. Αλέξανδρος όμως μόνο ένας !
    Γιατί εκτός από την γη τους , κατακτούσε και τις καρδιές τους. Στό πέρασμά του δημιουργούσε νέες πόλεις μετέφερε πολιτισμό , μεταλαμπάδευε τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού πνεύματος .
    Αυτή την πλευρά του Αλέξανδρου ήθελα να προβάλω . Τον Αλέξανδρο που φώτιζε στο πέρασμα του , τον Φωτοδότη Αλέξανδρο.
    Δεν έχει την άγρια μιλιταριστική όψη του Κόναν του Βάρβαρου , αλλά το πρόσωπο του νέου , έφηβου σχεδόν Αλέξανδρου , που στα είκοσι του χρόνια , αρχηγός όλων των Ελλήνων , κατέκτησε τον τότε γνωστό κόσμο. Δεν πρόλαβε να γεράσει , πέθανε το 323 π.Χ. και ήταν μόλις 33 ετών. Αυτό που βλέπει κανείς στο άγαλμα είναι το πραγματικό πρόσωπο του Αλέξανδρου φτιαγμένο από τον Λύσιππο . Θα ήταν ασέβεια να παραβλέψω την επιθυμία του Αλέξανδρου και να κατασκευάσω αυθαίρετα ένα άλλο πρόσωπο.
    Είμαι περήφανος για αυτό το έργο μου ( μελετημένο και στην παραμικρή του λεπτομέρεια ) και ευχαριστώ τoν Οργανισμό του Greek Town Toronto για την εμπιστοσύνη του να μου αναθέσει το εν λόγω έργο.

    ΗΛΙΑΣ ΣΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ
    ΓΛΥΠΤΗΣ

    ReplyDelete