Search This Blog

Tuesday, August 26, 2014

Φιλότιμο: Το ελληνικό μυστικό


Μια λέξη μοναδική όσο και διάσημη: Την λέξη «φιλότιμο» ερμηνεύουν σ' ένα διαφορετικό βίντεο η Αριάννα Χάφινγκτον, ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο Μπομπ Κάστας και όχι μόνο


Το «δεξί χέρι» του Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλος, η Αριάνα Χάφινγκτον, ο γνωστός παρουσιαστής Μπομπ Κόστας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μαζί με αρκετούς ομογενείς του επιχειρηματικού χώρου, μιλούν για το «φιλότιμο» σε ντοκιμαντέρ του «Washington Oxi Day Foundation».

Οπως εξηγούν, το «φιλότιμο», σημαίνει να ξεφεύγεις από την μικρότητα, να μην κοιτάς οικονομικά οφέλη, αλλά να φροντίζεις την τιμή σου. Παράλληλα, τονίζουν ότι είναι η θετική ματιά ενός ανθρώπου στις δύσκολες καταστάσεις, που του υπαγορεύει να ζει σύμφωνα με ένα δικό αξιακό σύστημα, στο οποίο περίοπτη θέση έχει το ηθικά σωστό και όχι το υλικό κέρδος.

Οπως τονίζουν οι επιφανείς ομογενείς, το φιλότιμο έχει άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα, τόσο ιστορικούς, όσο και πολιτισμικούς αλλά και κοινωνικούς.

Το ίδρυμα «Washington Oxi Day Foundation» ιδρύθηκε το 2011 με στόχο την πληροφόρηση των φορέων χάραξης πολιτικής και του κοινού της Αμερικής σχετικά με τη ζωτική συμβολή της Ελλάδας στην έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και στην προβολή σύγχρονων ηρώων που επιδεικνύουν το ίδιο θάρρος με τους Έλληνες και συνεχίζουν να μάχονται για την προστασία και την προαγωγή της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η λειτουργία του οργανισμού υποστηρίζεται και από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

No comments:

Post a Comment