Search This Blog

Wednesday, January 30, 2013


ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Διάλεξη του καθ. Βασίλη Γούναρη
στην Παμμακεδονική Ένωση
Διάλεξη με θέμα «Ανασκοπώντας τη σχέση της Ελλάδας και των Βαλκανίων 100 χρόνια μετά τους πολέμους του 1912-1913», διοργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση, με ομιλητή τον καθ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. κ. Βασίλη Γούναρη. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο «Μακεδονικό Πολιτιστικό Κέντρο», 406 Danforth Av., στο Τορόντο. Με το πέρας της ομιλίας του ο καθηγητής θα απαντήσει σε ερωτήσεις και θα ακολουθήσει δεξίωση. Η είσοδος θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Βασίλης Κ. Γούναρης έλαβε πτυχίο με ειδίκευση στην Ιστορία (1983) και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (1985) στη Νεώτερη Ιστορία από το ΑΠΘ και διδακτορική διατριβή στη Νεώτερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (St. Antony’s College), όπου φοίτησε με υποτροφία του Ismene Fitch Charitable Trust (1985-88). Διετέλεσε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τομέα Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας (1985) του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 2001 διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΚΕΜΙΤ) στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2001-2005 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας των Χωρών της Χερσονήσου του Αίμου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, του οποίου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος καθώς και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το 2004 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας των Νεωτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και το 2009 Καθηγητής. Το 2009-2010 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στοKing’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 2011 είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και από το 2012 μέλος της ΜΟΔΙΠ του ΑΠΘ. Είναι επίσης μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Association for the Study of Ethnicity and Nationalism (Λονδίνο), της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών ΝΑ Ευρώπης, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικών Κλειώ και Journal of Byzantine and Modern Greek Studies.
Τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα: (α) Βρετανική πολιτική στην ΝΑ Μεσόγειο κατά το 17o και 18ο αιώνα (β) Ελληνική ιστοριογραφία και Ιστορία των Ιδεών (γ) Εθνικισμός, ζητήματα ταυτοτήτων & ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της Ιστορίας (δ) Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία των Βαλκανίων.

No comments:

Post a Comment