Search This Blog

Saturday, December 1, 2012


Επέστρεψαν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα οι μαθητές της Κοινότητας…
Αναμνηστική φωτογράφιση μαθητών και δασκάλων στη Ρόδο
 Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 25 Νοεμβρίου, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελλάδα, από τη 12η τάξη (Γ Λυκείου) του σχολείου «Αριστοτέλης- Credit» (Eastern Commerce site) της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Το ταξίδι οργανώθηκε από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (ΕΔΙΑΜΜΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συμμετείχαν 14 μαθητές του σχολείου με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Μάγδας Σιγάλα και Θέμη Αραβοσιτά, οι οποίοι εκπροσωπούν την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά/Κοινότητες Μάθησης» που εκπονείται από το ΕΔΙΑΜΜΕ.

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος συγκροτήθηκαν Κοινότητες Μάθησης και οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2011-2012, αδελφοποιήσεις τάξεων ανάμεσα σε σχολεία της ομογένειας και της Ελλάδας με σκοπό την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και την κοινωνική δικτύωση των ομογενών μαθητών και εκπαιδευτικών  με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Ο Λάζαρος Κασέκας παραδίδει τιμιτική πλακέτα εκ μέρους της Κοινότητας στην καθ.
κ. Βασιλεία Καζούλλη. Αριστερά ο εκ των δασκάλων-συνοδών κ. Θέμης Αραβοσιτάς


Από τις 25 συνολικά αδελφοποιήσεις που σχεδιάστηκαν από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κρήτης και Αιγαίου, επιλέχθηκε ως πλέον παραγωγική, η συνεργασία μεταξύ της 12ης τάξης του σχολείου μας με την αντίστοιχη τάξη του Κολλεγίου Άγιος Γεώργιος από την Αδελαΐδα της  Αυστραλίας και την 11η τάξη του σχολείου «Ροδίων Παιδεία» της Ρόδου. Με έξοδα του προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δόθηκε η δυνατότητα στις δύο τάξεις από τη διασπορά να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελλάδα (8 ημέρες στη Ρόδο, 1 ημέρα στην Αθήνα) ώστε πέρα από την γνωριμία των μαθητών, να γίνει δυνατή η ενίσχυση της διαπολιτισμικής τους ταυτότητας. και επαφής τους με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.
Ο κ. Λάζαρος Κασέκας σε μια αναμνηστική φωτογράφιση με τους εκπαιδευτικούς
από Τορόντο, Αδελαίδα και Ρόδο

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, οι μαθητές μας είχαν πολλαπλά οφέλη. Γνώρισαν από κοντά τη Ρόδο και τους ανθρώπους της, ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών για τη σύγχρονη εικόνα του νησιού, ξεναγήθηκαν σε σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα, επισκέφτηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, ήρθαν σε επαφή με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από τις επισκέψεις τους σε τοπικά σχολεία, καλλιέργησαν την ελληνική γλώσσα και ανέπτυξαν στενούς δεσμούς φιλίας με τους συμμαθητές τους.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, στα επιστημονικά στελέχη του ΕΔΙΑΜΜΕ (με επικεφαλής τη διευθύντρια  Άσπα Χατζηδάκη και τον προκάτοχό της Μιχάλη Δαμανάκη), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ιδιαίτερα την καθηγήτρια κα Βασιλεία Καζούλλη και τις συνεργάτιδές της) καθώς και τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των τριών συνεργαζόμενων  σχολείων ( Αριστοτέλης-Τορόντο, Άγιος Γεώργιος-Αδελαΐδα και Ροδίων Παιδεία-Ρόδος). Με τη μεθοδική και συνεργατική δράση όλων των παραπάνω φορέων, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα στο πέρασμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της διασποράς στη νέα εποχή και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια κοινή πορεία που εγγυάται την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στις νέες γενιές των εκπροσώπων του οικουμενικού ελληνισμού.

Οι μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας με τους συνοδούς τους εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, με το τέλος της οποίας η Ελληνική Κοινότητα βράβευσε το Πανεπιστήμιο με σχετική πλακέτα την οποία παρέδωσε ο ομογενής μας Λάζαρος Κασέκας στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κ. Βασιλεία Καζούλλη.

Κείμενο: Μάγδα Σιγάλα. Επιμέλεια: "Αντίποδας"



No comments:

Post a Comment