Search This Blog

Tuesday, January 2, 2024

Αρθρο του π. ομογενή, καθ. στο York, Γιώργου Στούμπου περί G7, G20 & G2...

 Η ανατομία της νέας ισορροπίας των G2


Του Γιώργου Στούμπου*


Η εποχή των G2, Αμερικής και Κίνας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, έχει τελεσίδικα και ανεπιστρεπτί ανατείλει. Οι ετήσιες συναντήσεις των μεγαλύτερων επτά (G7) και των μεγαλύτερων 20 (G20) οικονομιών του πλανήτη, όπως και των 21 χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC Summit), καθώς και των χωρών που απαρτίζουν το BRICS Summit (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), αποτελούν φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, ανανέωσης υποσχέσεων  συνεργασίας και αλληλεγγύης. Αντίθετα, οι συναντήσεις, η συνεργασία, η αντιπαράθεση, η ρήξη σχέσεων και οι αποκλίσεις θέσεων  μεταξύ Αμερικής και Κίνας προκαλούν  σεισμικές δονήσεις που διαπερνούν τον πλανήτη και, εν δυνάμει, διαμορφώνουν τη γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα για τις επόμενες  δεκαετίες. 

 


Πρώτα, η μισή αλήθεια των αριθμών, που δίνουν ένα σαφές περίγραμμα αλλά αποκρύπτουν σημαντικά ποιοτικά στοιχεία. Η συστηματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ελεύθερης αγοράς στη Κίνα μετά το  1979, ιδιαίτερα το άνοιγμα του εξωτερικού εμπορίου, η αποδοχή ξένων επενδύσεων και η μερική ιδιωτικοποίηση της  παραγωγής, απέφερε μέχρι το 2018 κατά μέσο όρο ετησίως μια αύξηση της τάξης του 9,5% του πραγματικού ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτό καταγράφεται ως η ταχύτερη διατηρούμενη επέκταση στη σύγχρονη ιστορία για μια μεγάλη οικονομία. Η περίοδος 2019-23 χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις, μεταξύ 2,2% το 2020 και 8,4% το 2021. Οι προβλέψεις για το 2023-4 κυμαίνονται στο 5% ετησίως. Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί, προβλέπεται βάσει σεναρίων υπό διαφορετικές  αιρέσεις ότι γύρω στο τέλος της επόμενης δεκαετίας η Κίνα θα μπορούσε να γίνει η  μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.  Στις ΗΠΑ, η εικόνα είναι διαφορετική. Την περίοδο από 1990 μέχρι 2022, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για 26 έτη κυμάνθηκε μεταξύ 2% με 4%. Την περίοδο αυτή έχουμε τρεις σημαντικές αποκλίσεις: 2009, -2,6%, 2020, -2,8% και 2021, +5,9%. Συγκριτικά, το 2022 το ΑΕΠ των ΗΠΑ έφτασε τα 25 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αντιστοιχεί σε περίπου 76 χιλιάδες  δολάρια. Το ΑΕΠ της Κίνας το 2022  ανήλθε σε περίπου 18 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αντιστοιχεί σε περίπου 12.500 δολάρια. 


Η άλλη μισή αλήθεια κρύβεται στην «πολιτική συμπεριφορά» των δύο χωρών.  Στα ετήσια φόρουμ που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και σε όλες τις διμερείς επαφές των δύο ηγετών, αναδεικνύεται η πρόθεση και προοπτική της Κίνας να διεκδικήσει πρωταρχικό ρόλο, και η επιμονή της Αμερικής να διασφαλίσει τα κεκτημένα. Τι ουσιαστικά επιδιώκει η Κίνα; Προσπαθεί να εμφανιστεί ως η νέα παγκόσμια δύναμη σε ένα νέο διπολικό κόσμο. Μια δύναμη που προσφέρει συνεργασία, ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, σεβασμό στις πολιτικές και ιδεολογικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Από την άλλη, οι επαφές του αμερικανού προέδρου  πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες και εθιμοτυπικές. Δύσκολα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελπίδες για αλλαγή στρατηγικής ή ανάπτυξη συνεργασιών πέρα από τις ήδη εμπεδωμένες. 

Η αναδιάταξη εκφράζεται και σε ιδεολογικό επίπεδο. Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος συχνά αναφέρεται στην αξιακή σύγκρουση της δημοκρατίας με τον αυταρχισμό ως την ειδοποιό διαφορά των  επόμενων δεκαετιών, ο κινέζος πρόεδρος επαναλαμβάνει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και οικονομική συνεργασία σε διακρατικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στάση αυτή, βέβαια, συγκαλύπτει και μια σημαντική φοβία του Πεκίνου. Σε αυτό το στάδιο, οποιαδήποτε μορφής οικονομικής αποσύνδεσης από τις δυτικές οικονομίες θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα του. Η αλληλεξάρτηση είναι τόσο συμφέρουσα όσο και επικίνδυνη, αν διαταραχθεί. 


Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι μια νέα πραγματικότητα ανατέλλει. Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές εντάσεις επέφεραν κρίσιμες και μη αναστρέψιμες αλλαγές. Η διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και πρώτων υλών σε παγκόσμια κλίμακα επιτάχυνε τη διαδικασία μετάβασης, αφήνοντας ένα μόνιμο αποτύπωμα στη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη πράγματων. Ήδη καταγράφονται τα σημάδια των αλλαγών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρωταθλητές του ελεύθερου εμπορίου, αποκτούν όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά «προστατευτισμού». Τα διαδοχικά μέτρα επιβολής δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ συμπληρώθηκαν με τη νομοθεσία για την απαγόρευση μεταφοράς τεχνολογίας προς τη Κίνα από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η πολιτική επαναπατρισμού παραγωγικών δραστηριοτήτων (onshoring) με ισχυρά κίνητρα για τη μεταφορά παραγωγικών μονάδων στην Αμερική. Η περίπτωση της εταιρείας TSMC, της μεγαλύτερης παραγωγού εξελιγμένων microchips από την Ταϊβάν, είναι μόνο ένα παράδειγμα. Η Κίνα ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Επιλέγει και προωθεί την οικονομία των ανοικτών οριζόντων. Προσβλέπει στον ελεύθερο ανταγωνισμό και ανασυγκροτεί την παραγωγή της με τεχνολογίες αιχμής και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. 


Μήπως λοιπόν καταρρέει ο δυτικός κόσμος και εμείς που ζούμε σε αυτόν είμαστε οι τελευταίοι που θα το αντιληφθούμε; Έχουν διατυπωθεί και τέτοιες απόψεις. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες – ιδιαίτερα η Αμερική – αντέχουν και θα αντέχουν για πολύ ακόμη. Το 80% των επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων στον κόσμο τηρείται είτε σε δολάριο είτε σε ευρώ. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι χρηματιστηριακές αγορές ελέγχονται από τις δυτικές οικονομίες. Τα καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια στον κόσμο και οι πιο καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται στην Αμερική. Τα πολιτιστικά προϊόντα της, από το διαδίκτυο και την Google μέχρι τον κινηματογράφο και τη μουσική, κυριαρχούν στον κόσμο. Η στρατιωτική ικανότητα της Αμερικής  παραμένει ανώτερη και απαράμιλλη. Η νέα πράσινη οικονομία, που θα επιφέρει κομβικές αλλαγές στη ζωή του πλανήτη, έχει ήδη αρχίσει να διεισδύει πρώτα στη δική μας καθημερινότητα. Και ένα άλλο απτό παράδειγμα, οι μεταναστευτικές ροές κατευθύνονται προς τις χώρες μας. Η Δύση εξακολουθεί να εκπέμπει δημοκρατία, ισότητα, ίσες ευκαιρίες και ασφάλεια. Εξακολουθεί να είναι ελκυστική. 

Όλα αυτά δεν ακυρώνουν την άποψη ότι η Κίνα «έρχεται». Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το επιβεβαιώνει με κάθε μεταρρύθμιση που εξαγγέλλει και υλοποιεί. Εισήγαγε ένα νέο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τη χρήση δεδομένων, την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ακόμη και για την ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση. Ανακοίνωσε την πρόθεση της κινεζικής ηγεσίας για επαναπροσανατολισμό της επενδυτικής δραστηριότητας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα 5G, την ηλεκτροκίνηση, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το νέο κανονιστικό καθεστώς που σταδιακά και συστηματικά υλοποιείται έχει πραγματικές οικονομικές συνέπειες. Στην Alibaba και σε άλλες «ιδιωτικοποιημένες εταιρείες» έχουν  επιβληθεί πρόστιμα  πολλών  δισεκατομμυρίων δολαρίων για μονοπωλιακές πρακτικές. Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν σε εταιρείες όπως η Tencent (τυχερά παιγνίδια) και η Pinduoduo (πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου). Βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγωγή και υλοποίηση νέων κανονισμών λειτουργίας για τις κατασκευαστικές εταιρείες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις καταναλωτικές υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και τη βιοτεχνολογία. 


Σε τι αποβλέπει η Κίνα με αυτά τα μέτρα; Η ηγεσία της επιχειρεί να διορθώσει, πριν να είναι πολύ αργά, ανησυχητικά φαινόμενα όπως η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η εδραίωση των μονοπωλιακών πρακτικών, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των εργαζομένων και η καταστρατήγηση ενός συστήματος ίσων ευκαιριών. Η δυσφορία των εργαζομένων στα αστικά κέντρα αυξάνεται ανησυχητικά. Οι αντιδράσεις για τα διαδοχικά lockdown όπως και η απεργία στο εργοστάσιο της Apple ήταν ο προάγγελος. Δεν είναι καθόλου δύσκολο τέτοιου είδους αντιδράσεις να αποκτήσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στο μέλλον. Είναι σοβαρό αναλυτικό λάθος, όμως, να θεωρήσουμε ότι στόχος της νέας πολιτικής είναι ο τερματισμός του «σοσιαλ-καπιταλιστικού μορφώματος» στην Κίνα. Η λογική πίσω από τη νέα πολιτική είναι μια ισχυρή ώθηση για ανακατανομή του πλούτου και τη δημιουργία  μιας μεσαίας τάξης. Είναι μια πολιτική που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της οικονομίας αλλά, πιο σημαντικό, και τη βιωσιμότητα του συστήματος.


Αν η εμπειρία είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα λάθη μας, η ηγεσία της Κίνας το γνωρίζει πολύ καλά. Με στόχο να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, σχεδιάζει το δικό της αύριο σε ένα διπολικό κόσμο των G2.

* Ο Γιώργος Στούμπος διετέλεσε Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος.



8 comments:

  1. Γιατί, τόσο ...μεγάλη πέτρα στο Τορόντο κ. Γιώργο; Τι κακό σου κάναμε;

    ReplyDelete
  2. Το άρθρο είναι αδιάφορο διότι υπάρχουν δεκάδες αντιρρήσεις στα επιχειρήματα που ο συγγραφέας επικαλείται και δεν έχει νόημα να αντιδικήσει κάποιος. Ο κ. Στούμπος είναι συστημικό πιόνι και ο βαρύγδουπος τίτλος του καθηγητή και το παράσημο της Τράπεζας της Ελλάδος αφήνει αδιάφορο τους αναγνώστες που ξέρουν να ερμηνεύουν σωστά την διεθνή πραγματικότητα. Αξιέπαινη η ανάρτηση από τον Αντίποδα παρόλα αυτά. Να συνεχίσει παρομοίως και με τις υπόλοιπες μέσα στο 2024. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ (πάμε και όπου βγεί)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Από μόνες τους οι"δεκάδες αντιρρήσεις" μαρτυρούν, νομίζω, την σοβαρότητα του συγκεκριμένου άρθρου. Εξ' άλλου είναι και η οπτική γωνία από την οποία βλέπει κάποιος τα πράγματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να τα βλέπουν όλοι από το ίδιο σημείο. Όσο για το αν ο συγγραφέας του άρθρου είναι "συστιμικό πιόνι", ας το αφήσουμε να το κρίνουν κάποιοι που διαθέτουν ...ούμπαλα, ή έστω κάκαλα, και τολμούν να βάλουν το όνομά τους, ό πως ο κ. Στούμπος, και ΟΧΙ κοριτσάκια του δικού σας αναστήματος. Εχτός και αν η λεξη ΝΤΡΟΠΗ, είναι άγνωστη σε σας, όπως όλα δείχνουν !

      Delete
    2. Διαβάζοντας το σχόλιό σου φίλτατε κυρ-7:06 βλέπουμε ότι η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι άγνωστη και σε εσάς και μάλιστα πρώτος-πρώτος, επειδή δεν βάλατε εκείνο το έρμο το ονοματάκι σας να το δούμε και να καταλάβουμε ότι μόνο εσείς έχετε ούμπαλα και κάκαλα, τέτοια ώστε να παριστάνετε και τον δικηγόρο του αρθρογράφου. Και όπως όλα δείχνουν, έχουμε εμείς δίκιο. Για τον χαρακτηρισμό κοριτσάκι θα σου ομολογήσω ότι το ονοματάκι μου δεν περιλαμβάνεται στην λίστα ΕΠΣΤΑΙΝ που βγήκε σήμερα στην δημοσιότητα, επειδή όπως επαναλάμβανε έξυπνα και ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης στις συνεντεύξεις του, «είμαι άνδρας ομοφυλόφιλος και Λεσβία-πάω μόνο με γυναίκες». Χαιρετισμούς, ο 2:06

      Delete
    3. Πολύ σωτά τα λέτε κ. 9:20, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήταν ...ευγενικό εκ μέρους μου να ασχοληθώ επώνυμα με κάποιον ανώνυμο, έτσι δεν είναι; Και φυσικά η ΝΤΡΟΠΗ όλη είναι δική σας, αφού εσείν μόνάχα κατηγορείτε ανώνυμα ένας αρθρογράφο που βάζει φαρδιά - πλατιά το όνομά του στα όσα σωστά ή λάθος καταθέτει. Άντε, λοιπόν, τράβα και πνίξου αφού δεν ντρέπεσαι ούτε καν τον εαυτό σου, ...κύριε!

      Delete
    4. Σεβαστέ μου κυρ-7:06 & 5:20. Θα άξιζε ίσως να σου αφιερώσω το αξιόλογο βιβλίο-δοκίμιο του αείμνηστου Ευάγγελου Λεμπέση για να διαφωτιστείς και σήμερα των Θεοφανίων (με το νέο ημερολόγιο) αλλά από την οργίλη απάντησή σου αισθάνομαι ότι μάταιος θα είναι ο κόπος. Αφού βρε ξεφτέρι μου «δεν νομίζεις ότι θα ήταν ευγενικό να ασχολείσθε επώνυμα με κάποιον ανώνυμο», γιατί κατηγορείς την αφεντιά μου ότι έγραψα ανώνυμα, και επιπλέον μου απαντάς γραπτώς ανώνυμα; Στο προηγούμενο σχόλιό μου απάντησα σε εσάς οξυδερκέστατε συμπατριώτη μου της εν Τορόντο κοινότητας και ΟΧΙ στον αρθρογράφο κ. Στούμπο. Τώρα λοιπόν που σου εξήγησα ότι εσύ θα πρέπει να ντρέπεσαι τον εαυτόν σου, αντιλαμβάνεσαι τι σκέφτεσαι και τι γράφεις, ή πρέπει να σε στείλω στο σχολείο για επανεκπαίδευση στους στοιχειώδεις νόμους της ΛΟΓΙΚΗΣ; Αλλά με τέτοιας γνωστικής και νοητικής επάρκειας μελών και συμβούλων ήταν στελεχωμένες οι εν Καναδά Ελληνικές κοινότητες, δια τούτο και ο αξιότιμος κ. Σωτήριος σας έπαιζε μονότερμα και σας έπαιρνε τα σώβρακα επί πεντήκοντα έτη. Εν πάση περιπτώσει, σου εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ αύριο 7 Ιανουαρίου (με το παλαιό ημερολόγιο) και αυτό το ημερολόγιο θα έπρεπε να τηρείς για τις θρησκευτικές εορτές εάν είσαι ορθόδοξος χριστιανός, διότι οι πρόγονοί μας το διατήρησαν για 19 περίπου αιώνες, ώς που ήρθαν οι ελευθεροτέκτονες με τις ποδίτσες του φαναρίου και της Ελλάδας, αν θυμάσαι από την ιστορία, και το άλλαξαν πριν 100 χρόνια και μάλιστα το επέβαλαν ακόμα και με τον βούρδουλα στον δημόσιο βίο. Το ίδιο έκανε πρόσφατα και ο φίλος σου ο Ζελένσκυ στην Ουκρανία και για πρώτη φορά στην ιστορία επέβαλε τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην Ουκρανία που απέμεινε, την 25η Δεκεμβρίου, με τον βούρδουλα. Και πού είσαι, τα χρήματα που έδωσες στους δίσκους που έβγαζε ο Σωτήριος ανά την κοινοτική επικράτεια για να βοηθήσει την Ουκρανία, πήγαν χαμένα και στράφι, όσα τουλάχιστον δεν κατέληξαν στα πουγκιά των κκ. Βαρθολομαίου και Σωτηρίου. Μετα τιμής, ο 2:06 & 9:20

      Delete
    5. Άμα εγώ μπορούσα να διαβάσω και πολύ περισσότερο να καταννοήσω ένα τόσο επιστημονικό κείμενο, όπως το δικό σου κ. 1.08, μαζί σου θα ασχολούμαν;

      Delete
    6. Εσύ σπίρτο μου 6:18 διάβασες και κατανόησες το κείμενο του κ. Στούμπου με τους G7, G20 & G2 και μάλιστα έχεις και άποψη, πως και δεν κατανόησες το ταπεινό μου σχόλιο και γιατἰ ασχολήθηκες μαζί μου; Δες πας καλύτερα να παίξεις καμιά πρέφα στο καφενείο να ξελαμπικάρει το μυαλό, λέω εγώ;

      Delete