Search This Blog

Thursday, March 5, 2020

Μάρτιος - Μήνας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς...


Ακυρώνονται οι δυο μεγάλες εκδηλώσεις λόγω της απεργίας των δασκάλων.!!!

Αγαπητοί συμπάροικοι, όπως ίσως γνωρίζετε ο Μάρτιος είναι Μήνας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα σχολεία του TDSB και της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Συγκεκριμένα, είναι το έκτο έτος συνεργασίας των δύο οργανισμών, οι οποίοι κάθε χρόνο διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να αναγνωριστούν τα πολλά επιτεύγματα και η συνεισφορά των Ελληνοκαναδών, αλλά και να προωθηθούν στον Καναδά οι ελληνορθόδοξες παραδόσεις, η ελληνική γλώσσα και η λαμπρή ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.

Δυστυχώς, οι φετινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο TDSB έχουν προκαλέσει την ακύρωση των δύο μεγάλων εκδηλώσεων του μήνα, δηλαδή της έναρξης στην Ελληνική Κοινότητα Τορόντο και της λήξης, η οποία συνήθως γίνεται στο Εast York CI. Παρ ́ όλα αυτά, οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία της Κοινότητας θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το θέμα της φετινής χρονιάς, και να λάβουν μέρος σε πολλές άλλες εκδηλώσεις, όπως οι σχολικές γιορτές για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η χοροεσπερίδα της Ελληνική Κοινότητα Τορόντο για την Εθνική Επέτειο (21 Μαρτίου στις 7:30 μμ στο Crystal Fountain), και η παρέλαση στην οδό Danforth (στις 29 Μαρτίου στις 1:00 μμ).
Το θέμα του Μήνα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2020 είναι το εξής:

«Ελληνική Νόηση: Σπουδή, Καινοτομία, Έμπνευση! - Greek Noesis: Inquire, Innovate, Inspire!»

Πρόκειται για αξίες, πάνω στις οποίες οι Έλληνες όλων των εποχών οικοδομούν τα αξιοθαύμαστα και μοναδικά επιτεύγματά τους. Η επιρροή που είχε και έχει ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική νόηση και η ελληνική γλώσσα στην παγκόσμια ιστορία είναι απαράμιλλης αξίας.

Νόηση - Η λέξη νόηση προέρχεται από τη λέξη νους, που σημαίνει μυαλό/σκέψη. Έτσι, όταν μιλάμε για τη νόηση συνήθως αναφερόμαστε σε ό,τι ανήκει ή σχετίζεται με τη γνώση, δηλαδή, ο πλούτος των πληροφοριών και των δεξιοτήτων που έχουμε αποκτήσει μέσω της μάθησης ή της εμπειρίας.

Σπουδή - Αρχικά, η λέξη σπουδή σήμαινε ταχύτητα ή βιασύνη. Αργότερα, στην εποχή του Ομήρου άρχισε να σημαίνει το ζήλο και και την προθυμία να ασχοληθεί κάποιος πολύ σοβαρά με ένα θέμα ή ένα έργο. Στον πληθυντικό οι σπουδές σημαίνουν τη συστηματική προσπάθεια για την απόκτηση γνώσεων.

Καινοτομία - Καινοτόμες είναι οι ενέργειες που είναι νέες, επαναστατικές και πρωτοποριακές. Οι καινοτομίες στην ανθρώπινη ιστορία βασίζονται στη νόηση, τη σπουδή και την έμπνευση, δηλαδή στη λογική και το συναίσθημα, στο νου και το πνεύμα.

Έμπνευση - Είναι η ικανότητα του νου να μπορεί να γεννά πρωτότυπες ιδέες. Συνήθως οι ιδέες αυτές γεννιούνται ξαφνικά στη συνείδησή μας, ως αποτέλεσμα μιας εντύπωσης ή συγκίνησης και όχι κάποιας διανοητικής προσπάθειας. Η έμπνευση συχνά ξεπερνά τη λογική μας. Η λέξη έμπνευση σημαίνει κάτι που πνέει/φυσάει μέσα μας.

Η οικογένεια της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο εύχεται σε όλη την παροικία και σε όλους τους συμπολίτες μας:
Καλή Σαρακοστή και ένα χαρούμενο Μάρτη γεμάτο Ελλάδα!

No comments:

Post a Comment