Search This Blog

Saturday, May 4, 2019

Υπέβαλε την παραίτησή του ο Αμερικής Δημήτριος...

Την παραίτησή του υπέβαλε μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο 90χρονος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο αλλά και δυσφορία της ομογένειας στις ΗΠΑ για την παραμονή του Δημητρίου στο αξίωμά του. Ο Οικουμενικός
Πατριάρχης, σε κατ' ιδίαν συνάντηση στη Γενεύη, είχε ζητήσει προσωπικά την παραίτηση του Δημητρίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπηρέτησε την Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ για 20 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1999, όταν διαδέχθηκε τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.
Η παραίτηση του Δημητρίου θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει στο διάστημα 9-11 Μαΐου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι πρότινος, ως διάδοχοι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου φέροντο ο Γαλλίας Εμμανουήλ και ο Προύσης Ελπιδοφόρος, ενώ ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και ο …δικός μας Σωτήριος… Τελικά όπως όλα δείχνουν ο μόνος ενδιφερόμενος είνι ο Προύσης, καθότι ο μεν Εμμανουήλ απέσυρε το ενδιαφέρον του ενώ ο Σωτήριος δεν είναι δεκτός από την ομογένεια της Αμερικής…
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει:
«Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.
Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου


No comments:

Post a Comment