Search This Blog

Saturday, December 29, 2018

Απώλεια για την Ομογένεια ο θάνατος του Τάκη Μανιατάκου


Με αφορμή το θάνατο του ομογενή Τάκη Μανιατάκου, ο επι πολλά χρόνια συνεργάτης του Τάσος Μηλιώνης έγραψε το παρακάτω άρθρο με το οποίο  παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος…
Η παροικία θρηνεί για το θάνατο του Τάκη Μανιατάκου
  
Το άγγελμα του θανάτου του Παναγιώτη (Πήτερ) Μανιατάκου την π. Πέμπτη το μεσημέρι, σκόρπισε μεγάλη θλίψη, όχι μόνο στην οικογένειά του, τους στενούς του συνεργάτες, συγγενείς και φίλους, αλλά και σε ολόκληρη την Ομογένεια του Καναδά.
Τους τελευταίους δύο μήνες και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, η υγεία του γνωστού καναλάρχη επιδεινώθηκε και εν τέλει κατέληξε στο νοσοκομείο Sunnybrook όπου είχε μεταφερθεί.
H περιπέτειά του είχε αρχίσει από το Μπολάτι της Κορινθίας όπου βρισκόταν στο εξοχικό του περί τα τέλη Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν επιστρέψει στον Καναδά μετά από ένα μικροατύχημα στη
σκάλα του σπιτιού του. Στο νοσοκομείο Sunnybrook όπου νοσηλεύτηκε, λίγο μετά την επιστροφή του στον Καναδά, η κατάστασή του όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε λόγω επιπλοκών με αποτέλεσμα να  υποκύψει. 

Ποιός ήταν ο Παναγιώτης Μανιατάκος

Γεννήθηκε στην Παλαιόβρυση (Πρίτσα) της Λακωνίας το 1937. Τελείωσε τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και μετανάστευσε στον Καναδά το 1963. Τα πρώτα του βήματα στη νέα του θετή πατρίδα τα έκανε σε αεροναυπηγική εταιρία στο Μπράμπτον του Οντάριο και τρία χρόνια αργότερα (το 1966) ανοίγει τα φτερά του και μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Κική Μανιατάκου το γένος Δημάκη "εισβάλουν" δυναμικά μέσω ραδιοφώνου στα σπίτια της νεοφερμένης τότε ελληνικής παροικίας του Τορόντο που διψούσε για Ελλάδα, για μουσική, για ενημέρωση. Και το ζεύγος Μανιατάκου με σκληρή δουλειά  προσεγμένο πρόγραμμα, μεθοδικότητα και πάθος, δίνει μια νέα πνοή στα "ερτζιανά" δρώμενα του Τορόντο, μέσω 24ωρου προγράμματος κλειστού κυκλώματος (cable). Τέσσερα χρόνια αργότερα εισβάλει (1970) και στην τηλεόραση (Rogers-κλειστού κυκλώματος) και ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 1972 στον "αέρα" πιά μέσω του νέου τότε τηλεοπτικού σταθμού Channel 79 και αργότερα στον πολυεθνικό σταθμό 47. Με πολύωρα ποικίλα εβδομαδιαία προγράμματα, ειδήσεις, συνεντεύξεις, ντοκυμαντέρ, κινηματογραφικές ταινίες, ψυχαγωγεί και ενημερώνει την παροικία. Πλούσιο το ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τη "διψασμένη" τότε Ελληνική παροικία, που δεν είχε την πολυτέλεια του διαδικτύου, των δορυφορικών προγραμμάτων και τόσων άλλων μέσων ενημέρωσης που σήμερα προσφέρει πλουσιοπάροχα η σύγχρονη τεχνολογία.
Στις 4 Σεπτ/ρίου του 1996 ήρθε η μεγάλη στιγμή, όχι μόνο για το ζεύγος Μανιατάκου, αλλά για ολόκληρη την Ομογένεια. Χορηγείται από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο του Καναδά (C.R.T.C.) η πρώτη άδεια για τη λειτουργία 24ώρου τηλεοπτικού προγράμματος, πρώτα για το Οντάριο και στις 6 Ιουνίου του 1997 με Πανκαναδική εμβέλεια. Η "φωνή της Ελλάδας" μέσω συνεργασίας πολλών ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών (Antenna, Mega, ERT, ALPHA κ.ά.) μπαίνει δυναμικά σε χιλιάδες σπίτια και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της απέραντης και αχανούς επικράτειας του Καναδά. Η "Ελλάδα" ολόκληρη μπαίνει στα σαλόνια των ομογενών 24 ώρες το 24ωρο! Η Ομογένεια του Καναδά γίνεται μια "γειτονιά" και μαζί με τις μέχρι τότε απομονωμένες παροικίες του Μοντρεάλ, του Βανκούβερ, της Οττάβας ή του Χάλιφαξ μέσω του Odyssey TV, των συνεργατών της και των ανταποκρίσεων, αποκτούν "φωνή". Γίνονται μια "μεγάλη οικογένεια".
Δεν στάθηκε όμως εκεί το ανήσυχο και πάντα ατενίζοντας μπροστά, προοδευτικό ζεύγος Μανιατάκου. Το 2007 μετατρέπουν τον καλωδιακό σταθμό CHCR-FM σε πολυεθνικό με την ονομασία CHTO 1690 ΑΜ όπου εκπέμπει πλέον στον αέρα αλλά και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο!
Λίγα χρόνια νωρίτερα (1992) το ζεύγος Μανιατάκου εισέρχεται και στην έντυπη ενημέρωση μέσω των "Χρονικών", μιας ιστορικής εφημερίδας που είχε ήδη ξεκινήσει το 1981 ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Κωστής Χατζηκωστής, μαζί με τον Τάσο Μηλιώνη.
Όλα αυτά που υλοποίησε ο Τάκης και η Κική Μανιατάκου, δεν ήρθαν μόνα τους. Ο δρόμος τους δεν ήταν στρωμένος με λουλούδια και κόκκινα χαλιά. Σήκωσαν απο την αρχή της επαγγελματικής τους καριέρας τα μανίκια ψηλά, έσφιξαν τα δόντια, πάλεψαν γερά κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις και αντιξοότητες και ο στόχος τους επιτεύχθηκε με επιτυχία. Οι ίδιοι πέταξαν για τους ουρανούς, αλλά άφησαν πίσω τους τον αγαπημένο και μονάκριβο γιο τους τον Γιάννη, που τόσο αγαπούσαν και καμάρωναν και που από μικρό τον μάθαιναν να αγωνίζεται, να διεκδικεί το "αύριο" με τις δικές του δυνάμεις. Αυτός θα είναι και ο συνεχιστής από εδώ και πέρα του Odyssey TV & του CHTO 1690AM. Μεγάλο βέβαια φορτίο. Αλλά δεν είναι μόνος του. Έχει δίπλα του ικανότατους συνεργάτες με πρώτη τη δυναμική και ακούραστη Νατάσα Χαραλαμποπούλου και τόσους άλλους άξιους δημοσιογράφους. Προ πάντων όμως, έχει στο πλευρό του όλη την Ομογένεια του Καναδά, που ξέρει να τιμά και να ανταμείβει τη σωστή δουλειά.
Ο υπογράφων, που από το 1971 βρέθηκε πάντα δίπλα στο ζεύγος Μανιατάκου, ως στενός συνεργάτης, ως εκφωνητής ειδήσεων από ραδιόφωνο και τηλεόραση, ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, ως αντιπρόεδρος του Odyssey TV στο ξεκίνημά του, ως συνεκδότης στα "Χρονικά", αλλά πρό πάντων ως φίλος, θεωρεί το θάνατο του Τάκη Μανιατάκου σαν μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για την οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους του, αλλά και όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από πολύ κοντά και που τον αγαπήσαμε σαν φίλο και αδελφό.
Θα μας λείψεις αγαπητέ Τάκη. Θα μας λείψει το χαμόγελό σου, η καλοσύνη σου, το πείσμα σου για δημιουργία και προκοπή, η Μανιάτικη αρχοντιά και ντομπροσύνη σου. Ήσουν ένας άνθρωπος που άφησες πίσω σου ανεξίτηλο το αποτύπωμά σου.
Δεν σου άρεσαν τα μεγαλεία, η επίδειξη και ο πλούτος. Απέφευγες τους τίτλους και τα αξιώματα, ακόμη και αυτούς τους διορισμούς του Γερουσιαστή που κατά καιρούς  σου προτάθηκαν. Αναζητούσες τη σιωπή και τη σεμνότητα. Κι έτσι σεμνά και ταπεινά έφυγες από κοντά μας.
Αλλά αγαπητέ και αξέχαστε φίλε Τάκη, φεύγεις βέβαια για ένα μεγάλο "ταξίδι" και ξέρω ότι αφήνεις πίσω σου αγαπημένα και λατρευτά πρόσωπα. Την οικογένεια του λατρευτού σου Γιάννη
και την πολυαγαπημένη σου εγγονούλα.  Αφήνεις αδελφό, ανίψια, στενούς συγγενείς και φίλους,  εκλεκτούς συνεργάτες στο Odyssey TV & CHTO  και μια ολόκληρη ομογένεια, που τη θεωρούσες κι αυτή, δική σου μεγάλη οικογένεια. Αλλά, φίλε Τάκη, παρηγοριόμαστε γιατί εκεί που πας θα σε περιμένουν και να σε προϋπαντήσουν πολλοί περισσότεροι. Πρώτα απ΄όλα η αγαπημένη σου σύντροφος Κική, που τόσο σου έλειπε όλα αυτά τα χρόνια της μοναξιάς, όπως πολλές φορές μου είχες εξομολογηθεί. Θα συναντήσεις τους γονείς σου Γιάννη και Ελευθερία, την αδελφή σου Ιωάννα και πολλούς άλλους συναδέλφους από την παροικία του Τορόντο κι αυτοί με τη σειρά τους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ενημέρωση και ψυχαγωγία της παροικίας. Πρώτα απ΄όλους τον πρύτανη της ραδιοφωνίας και πρωτοπόρο Αριστείδη Μαραγγό,  τον αδελφικό μου φίλο Κώστα Κρανιά, τον Μάριο Γεωργιάδη, τον Κώστα Αγάθο, τον Αντώνη  Ζώγκο, τον Άγγελο Σταμπολή, το Δημήτρη Αϊβαλή,  το Νίκο Τερζή, το Δημήτρη Ζώτο και Δημήτρη Μανταλά, τον Πέτρο Κοϊδη, τον Αλέκο Κολόμβο και άλλους που ίσως αυτή τη στιγμή  ξεχνώ.  Θα τους βρεις όλους εκεί. Και σίγουρα, θα έχετε τόσα να πείτε!

Αυτά τα λίγα φτωχά λόγια, σαν ύστατο χαιρετισμό, σαν ένα λουλούδι στον υγρό σου τάφο, αφού βρίσκομαι μακριά τούτες τις μέρες στην πατρίδα τόσο εγώ όσο και η γυναίκα μου και δεν μπορούμε να το εναποθέσουμε από κοντά.
Θα μας μείνεις αξέχαστος. Καλό σου ταξίδι και καλή αντάμωση και πάλι.

Τάσος Μηλιώνης


No comments:

Post a Comment