Search This Blog

Monday, October 31, 2016

Υπεγράφη, τελικά, η συμφωνία ελ. εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά


Η Ε.Ε. και ο Καναδάς υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών (CETA), η οποία είχε καθυστερήσει λόγω εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο, κάτι που καθιστά αβέβαιο το επόμενο στάδιο: την υποχρεωτική επικύρωσή της από καθένα από τα κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης...
«Τι υπομονή!» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό κατά την άφιξή του στην έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε..
«Τα δύσκολα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά τα καταφέραμε», του απάντησε ο Τριντό. «Παίξατε
καλά!» είπε επίσης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ο καναδός πρωθυπουργός –η άφιξη του οποίου καθυστέρησε κατά μιάμιση ώρα λόγω ενός τεχνικού προβλήματος κατά την αναχώρηση του αεροπλάνου του από την Οτάβα– περίμενε μερικές ημέρες προκειμένου οι Ευρωπαίοι να διευθετήσουν τις διαφορές τους ώστε η συμφωνία να μπορέσει να υπογραφεί.
Κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων αλλά και αφόρητων πιέσεων, τελικώς επήλθε η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα την χθεσινή έγκριση του συμφώνου από το τοπικό Κοινοβούλιο.
Ελλείψει βελγικής ομοφωνίας ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί η συμφωνία της Ε.Ε., η οποία είδε την αξιοπιστία της να κλονίζεται. Αν «η Ευρώπη είναι ανίκανη να υπογράψει μια προοδευτική εμπορική συμφωνία με μια χώρα όπως ο Καναδάς, με ποιον σκέπτεται η Ευρώπη να έχει συναλλαγές στα χρόνια που έρχονται;» δήλωσε ο Τζάστιν Τρουντό.
Μετά την επίτευξη της «διαβελγικής» συμφωνίας, αρκούσαν μερικές ώρες την Παρασκευή προκειμένου η Ε.Ε. να πάρει το πράσινο φως των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών και στη συνέχεια να διοργανώσει τη σημερινή, νέα σύνοδο κορυφής.
Η συνθήκη θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό και το καναδικό κοινοβούλιο προτού τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή.
Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η CETA θα καταργήσει το 99% των εμπορικών δασμών και θα συμβάλλει στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων με τον Καναδά κατά 12 δισ. ευρώ ετησίως, συντελώντας στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας.
Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι η CETA παραχωρεί σημαντικά προνόμια στις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα δύνανται να ανατρέπουν νομικές αποφάσεις των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. Ειδική μνεία γίνεται και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και στην ποιότητα των τροφίμων.
Οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον επτά χρόνια, έως ότου καταλήξουν στο τελικό κείμενο.
 

No comments:

Post a Comment