Search This Blog

Saturday, February 27, 2016

Tο Πατριαρχείο εθελοτυφλεί, ο Καναδάς υπομένει τη χλεύη και η Ορθοδοξία υφίσταται ταπείνωση...



Από τον καθηγητή Δανιήλ Σαχά λάβαμε ένα σχόλιο για τα καμώματα Σωτηρίου και σας το μεταφέρουμε αυτούσιο και χωρίς δικά μας σχόλια…


Διάβασα με "ενδιαφέρον", και όπως πάντα με πόνο, την αντίδραση του περιβόητου Μητροπολίτη Καναδά περί bloggers, ψεμάτων, απειλών κλπ κλπ. Έχω γράψει επανειλημμένα στο παρελθόν για το πόσο φοβάται τη δημοσιότητα μερίδα ανθρώπων, και ιδιαίτερα διοικητικών-εκκλησιαστικών τρίτης κατηγορίας, η οποία, ευτυχώς και κατά θεία προστασία, αποτελεί μεν συντριπτική μειονότητα, αλλά είναι θρασύς!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου προξένησε, στη ίδια στήλη σας, η περιβόητη φωτογραφία και η ακόμη πιο περιβόητη στιχομυθία μεταξύ του τότε νεαρού κληρικού Σωτηρίου Αθανασούλα με τον πολιό αείμνηστο Πατριάρχη Αθηναγόρα. Έχει εμφανιστεί αυτή η φωτογραφία και έχω διαβάσει αυτή την στιχομυθία αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την ιστορικότητά της. Κατά πάσαν πιθανότητα πρόκειται περί φαντασίωσης του ιδίου του Σωτηρίου: μόνιμο κουσούρι πώς να κολλήσει κάτι επάνω του έστω αν κι΄ αυτό είναι φτύσιμο! Τα τέτοια παραδείγματα της δημόσιας πορείας του είναι πολλά: η περίφημη φωτογραφία του με τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο που "τα λέει όλα", οι περίφημες ομιλίες του στο Πατριαρχείο, η φιλία του με τον ... Χρήστο Γιανναρά (!), η πιο πρόσφατη φωτογραφία του με την υψηλή συμπατριώτισσά του από την Άρτα κυρία ... Γεροβασίλη (!!)... και πού είσαι ακόμα! Όλα αυτά δείγματα μειονεξίας και ανασφάλειας. Ψυχολόγος δεν είμαι,αλλά δεν χρειάζεται Ph.D. στην Ψυχολογία για να συνδέσει κανείς αυτο-λιβανίσματα, φωτογραφίες, ψέματα, θράσος και απειλές με τα παραπάνω δύο.

Το Πατριαρχείο συνεχίζει να εθελοτυφλεί, και να εκτίθεται· ο Καναδάς να υπομένει τη χλεύη· και η Ορθοδοξία να υφίσταται την ταπείνωση.

Δανιήλ Σαχάς

Ομότιμος Καθηγητής

του Πανεπιστημίου του Waterloo.


No comments:

Post a Comment