Search This Blog

Tuesday, April 28, 2015

Kirkland

H Costco Wholesale  αλλάζει  προμηθευτή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και πηγαίνει από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Η Ελιά τούτη είναι 120 χρονών και ανήκει του ομογενή
μας  Στράτο. Κλουτσουνιώτη

Η γνωστή σε όλους μας Costco Wholesale έχει αλλάξει την Ιταλία με την Ελλάδα ως πηγή προμήθειας του έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου, για την παραγωγή,με την υπογραφή της Kirkland, των μπουκαλιών 2 λίτρων, σε ό, τι θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ανάσα για το οικονομικά κακοποιημένο λίκνο του δυτικού
πολιτισμού και τη βιομηχανία ελαιολάδου της .

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω μιας "αποκαλυπτικής" εποχής για τους ελαιώνες της Ιταλίας. Μια ζεστή άνοιξη, ένα βροχερό καλοκαίρι και τα ενοχλητικά για την ελιά έντομα έχουν συνωμοτήσει για να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα, που η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ονομάζει "η μαύρη χρονιά του ιταλικού ελαιολάδου."

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία αναμένεται να μειωθεί 34 τοις εκατό αυτό το έτος, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Αλλά και οι τιμές έχουν αυξηθεί αναλόγως: το Ιταλικό έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο τον Μάρτιο πωλήθηκε από τους παραγωγούς για περίπου 2,97 δολάρια ανά pound, 84 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Συμβούλιο.

Αυτή η αύξηση των τιμών πρέπει να ήταν δύσκολο να τη χωνέψει η Costco, μια εταιρεία που πάντα ψάχνει για μια καλή συμφωνία.

Chief Financial Officer Richard Galanti είπε ότι η διαθεσιμότητα του έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου που η Costco συνήθως αγοράζει είναι κάτω κατά ένα δέκατο του φυσιολογικού επιπέδου.

"Θέλαμε να πάμε σε μια μοναδική πηγή καλής ποιότητας! γιαυτό φέτος πήγαμε στην Ελλάδα », είπε.

Ενώ η Ισπανία, κύριος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, υπέφερε από μερικά από τα ίδια καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ιταλία, ενώ Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει. Η παραγωγή της αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί το τρέχον έτος, και οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μόνο το 15 τοις εκατό παραπάνω από το προηγούμενο έτος, στη σχετικά καλή τιμή των 1,45 δολάρια το pound.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Το λάδι αυτό είναι ένας από τους πυλώνες της μεσογειακής κουζίνας, καθώς επίσης ένα στήριγμα της ελληνικής οικονομίας. Το 2013, η Ελλάδα εξήγαγε περίπου 602 εκατομμύρια δολαρίων αξίας του ελαιολάδου, η τρίτη πιο πολύτιμο εξαγωγή του μετά πετρελαιοειδών και της ιατρικής, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ποσότητα του ελαιολάδου αποστέλλεται χύμα στην Ιταλία. Μια έκθεση του 2012 από τον παγκόσμιο σύμβουλο McKinsey λέει ότι επιτρέπει τις ιταλικές εταιρείες για να κερδίσουν ένα επιπλέον  50 τοις εκατό επί της αξίας του τελικού προϊόντος.

Οι συσκευασίες και τα σήματα του ελαιόλαδου θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη και θα βοηθήσουν το ελληνικό όνομα, κατέληξε.

Επί του παρόντος, μόνο το 4 τοις εκατό του ελληνικού ελαιολάδου καταλήγει στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής ελαιολάδου στον κόσμο. Εδώ τα πλεονεκτήματά της είναι αφανή, λέει ο David Neuman, Διευθύνων Σύμβουλος της μονάδας των ΗΠΑ της ελληνικής εταιρείας ελαιολάδου Gaea.

Oi Αμερικανοί "ξέρoυμε για το ελληνικό γιαούρτι, γνωρίζουμε για την καλή φέτα, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για το καλό ελληνικό ελαιόλαδο," λέει ο Neuman.

Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με τη συμφωνία της Costco? Στα ράφια των αποθηκών της cornucopian, η πρώην πράσινη ετικέτα και το καπάκι του μπουκαλιού των 2 λίτρων του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι τώρα μπλε και περήφανα εμφανίζει την ελληνική καταγωγή του προϊόντος.

«Σίγουρα πρόκειται να βάλει την Ελλάδα στο χάρτη, γιατί οι άνθρωποι παρακολουθούν τι κάνει η Costco," λέει ο Neuman.


No comments:

Post a Comment