Search This Blog

Saturday, January 10, 2015

Παπανδρέου : Είχα ήδη ανατραπεί όταν πήγα στις Κάννες...



Στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο τρία χρόνια μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας, ο κ. Παπανδρέου μιλά για τις Κάννες, ενώ αποκρούει τις αιτιάσεις ότι η δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ βασίστηκε σε προσωπικά κίνητρα
σημειώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αν κοίταζα το προσωπικό μου συμφέρον, δεν θα διάλεγα τον δύσκολο δρόμο. Θα διάλεγα τη σιγουριά της επανεκλογής. Του εύκολου συμβιβασμού».

«Ουσιαστικά πήγα στις Κάννες μόνο με τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είχα ήδη ανατραπεί», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου. Κίνητρό του, όπως λέει, είναι να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην «πορεία μετάβασης στην Μεταπελατειακή Ελλάδα».
Ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί μάλιστα να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν κρίσιμες στιγμές της διακυβέρνησής του, μεταξύ αυτών και το παρασκήνιο της συνάντησης της των Ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες όπου ετέθη το θέμα τουδημοψηφίσματος.

Τι έγινε στις Κάννες;
«Σκεφτόμουνα από αρκετό καιρό πριν το δημοψήφισμα. Θα ήθελα να είχα το χρόνο και τον νόμο να το κάνω πριν το πρώτο Μνημόνιο. Στη συνέχεια αν θυμάστε δώσαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 χαρακτήρα δημοψηφίσματος και δικαιωθήκαμε. Όμως τον Οκτώβριο του 2011, με τη νέα Συμφωνία, χρειαζόταν νέα νομιμοποίηση. Είχα κοινοποιήσει την πρόθεσή μου σε ευρωπαίους ηγέτες όπως η Μέρκελ μερικούς μήνες πριν», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
Προσθέτει δε ότι ουσιαστικά είχε ήδη ανατραπεί πριν πάει στη Σύνοδο Κορυφής:
«Ουσιαστικά πήγα στις Κάννες μόνο με τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είχα ήδη ανατραπεί».
Αναφορικά με την περίφημη αντιδικία που είχε με τον Ν. Σαρκοζί για το ζήτημα του δημοψηφίσματος ο κ. Παπανδρέου ανέφερε:

«Ο Σαρκοζί δεν μπορούσε να καταλάβει ότι το δημοψήφισμα ήταν και ο μόνος δημοκρατικός τρόπος να εφαρμοστεί επιτυχώς η Συμφωνία των Βρυξελλών», σημείωσε. «Στις Κάννες είχα πολύ έντονη αντιδικία με τον Σαρκοζί - καμία σχέση όμως με τις υπερβολές που έχουν γραφτεί. Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι, το δημοψήφισμα ήταν και ο μόνος και ο δημοκρατικός τρόπος να εφαρμοστεί επιτυχώς η Συμφωνία των Βρυξελλών εφ' όσον τον προέκριναν οι πολίτες.
Θεωρώ ότι είναι και υποχρέωση κάθε δημοκράτη ηγέτη, τέτοιες αποφάσεις να γίνονται αντικείμενο διαβούλευσης και τελικά απόφασης, κτήμα του ίδιου του λαού. Έχουμε πικρή πείρα από συνεχείς εξαρτήσεις, έξωθεν επιβολές, είτε είναι καλοπροαίρετες είτε όχι.
Το δημοψήφισμα ήταν μια πρόταση για να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός. Χωρίς διαμεσολαβητές, καλούς ή κακούς προστάτες.
Ο Σαρκοζί ήθελε το ερώτημα να είναι ναι ή όχι στο ευρώ. Αντιστάθηκα», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.
Και προσθέτει:
«Και κάτι τελευταίο: κατηγορήθηκα ότι με την πρόταση για δημοψήφισμα έθεσα εμμέσως σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτοί που με κατηγόρησαν, θυμάστε με ποιο άμεσο και ξεκάθαρο δίλημμα πήγαν στις εθνικές εκλογές λίγους μήνες μετά; Θα σας το θυμίσω εγώ: «Ευρώ ή δραχμή». Υποκρισία;»

Για τη συνάντηση με τον Στρος Καν το καλοκαίρι του 2009 «Καμία απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ σε καμία συζήτηση με τον Στρος Καν προεκλογικά, καμία απόφαση σε καμία συζήτηση με τον Στρος Καν για ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μετεκλογικά», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ανρούμενος τις κατηγορίες ότι είχε συμφωνήσει για την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ ήδη από το καλοκαίρι του 2009.

Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ«Είναι πια πασίγνωστο ότι πολλές χώρες και ιδιαίτερα η Γερμανία, απαίτησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. “'Η θα συμμετέχει το ΔΝΤ ή δεν συμμετέχουμε»” είχαν πει τότε. Βλέπετε ακόμα και σήμερα - στην τελευταία φάση εξόδου μας από το πρόγραμμα προσαρμογής - την εμμονή κάποιων εταίρων στην εμπλοκή του ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Για τις δηλώσεις περί «τιτανικού» και «διεφθαρμένης χώρας» και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία.Όπως σημειώνει ο κ. Παπανδρέου, «η χώρα μας δεν βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας ούτε από μια δήλωση, ούτε από ένα νεύμα ή φτάρνισμά μου. Καταλαβαίνετε ποιοι τα λένε αυτά; Καταλαβαίνετε τι "πλυντήριο ευθυνών" είναι για αυτούς που πραγματικά κατέστρεψαν τη χώρα;»

Για τις δηλώσεις «λεφτά υπάρχουν»...Όπως σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός «όλη η φασαρία έγινε γιατί, το "λεφτά υπάρχουν" αναδείκνυε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αδήριτη ανάγκη μεγάλων αλλαγών, για να ανατραπούν τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους. Αυτό ήθελαν να αποφύγουν τότε, αυτό θέλουν να αποφύγουν και τώρα».

No comments:

Post a Comment