Search This Blog

Friday, September 27, 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ 
''ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΦΕΤΑ''...
H Ελλάδα είναι έτοιμη να εξαντλήσει τις νομικές δυνατότητες που έχει, φθάνοντας μέχρι και στην άσκηση βέτο, προκειμένου να αποτρέψει την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση λευκού τυριού με την ονομασία «φέτα» από τον Καναδά, τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και διεθνών σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά και το οποίο έχει παρουσιάσει διεξοδικά με προηγούμενα δημοσιεύματά της η «Ν», ο κ. Μελάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς από τη ρητορική του οποιουδήποτε εκφράζει δημόσιο λόγο σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα φέτα παραγόμενη στον Καναδά να έρθει στην Ε.Ε.».
Με δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας ότι είναι «αφελές» η χώρα μας να φοβάται μια τέτοια εξέλιξη, καθώς, όπως είπε, δεν είναι λογικό η Κοινότητα, που έχει η ίδια έχει δώσει σήμα ΠΟΠ σε προϊόν χώρας-μέλους της, να επιτρέψει να χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του σήματος ποιότητας, «γεμίζοντας» την αγορά της με αντίστοιχο προϊόν τρίτης χώρας. «Αν χάσει η Ε.Ε. τη φέτα, τότε θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα», συμπλήρωσε.
Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Μελάς, το θέμα χειρίζεται εντατικά το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ εκτίμησε ότι θα κλείσει πιθανώς σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης το Νοέμβριο. Σημείωσε, δε, ότι έχει ενημερωθεί σχετικά με επιστολή και ο πρωθυπουργός του Καναδά.

No comments:

Post a Comment