Search This Blog

Tuesday, April 23, 2013

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Πώς το είπες το λειτούργημα;

“..η ουσία του λειτουργήματος που υπηρετούμε πιστά 4 δεκαετίες..”

Τό ‘γραψε μιά, το ‘γραψε δυό, κατάντησε σπαστικός. Επαναλαμβάνεται ο άνθρωπος, κάθε τρεις και λίγο, πιπιλίζοντας την καραμέλα του, που σημαίνει πλέον πως το πίστεψε.

Στην πατρίδα πίσω λένε, “Αυτός που “είναι”, δεν το διαλαλεί, ο “δήθεν” είναι που σκούζει”. Πιστεύει πράγματι ότι επιτελεί λειτούργημα κι ότι είναι δημοσιογράφος.

Πρώτα πρώτα, οι προτάσεις σου δεν βγάζουν νόημα. Ασυνάρτητα κρωξίματα, παραληρήματα και φράσεις κενές περιεχομένου, δίχως ίχνος σοβαρότητας.

Έλα να σου πω τώρα εγώ, τι θα πει δημοσιογραφικό λειτούργημα, και ποιος αξίζει να φέρει τον τίτλο. “Λειτουργός – δημοσιογράφος”, είναι εκείνος που βγαίνει έξω για να βρει μια είδηση. Αυτός που αψηφά το κρύο, το χιόνι, τη βροχή, τις βρισιές, τις κακεντρέχειες, τις ψεύτικες συκοφαντίες, και γυρίζει από εκδήλωση σε εκδήλωση, από συμβάν σε συμβάν. Για να πιάσει ψάρια, “βρέχει κώλο”. Δεν ανοίγει καμιά δεκαριά ξένες ιστοσελίδες, και αντιγράφει ξένα κείμενα, η να του δίνουν “πληροφορίες”. Κι αν το κάνει, τουλάχιστον δεν παριστάνει τον μεγαλοδημοσιογράφο.

Χλευάζεις τον Γουγά, τον λοιδορείς, τον βρίζεις, τον απειλής. Μάθε λοιπόν, πως ο Γουγάς, ΕΙΝΑΙ δημοσιογράφος, κι ας μην έχει πτυχίο, ούτε εφημερίδα δική του. Ότι κάνει, το κάνει από μεράκι, για τον εαυτό του πάνω απ’ όλα, μη δίνοντας δεκάρα αν τον διαβάζεις εσύ, κι όποιος άλλος. Δεν βγάζει χρήματα απο διαφημίσεις, και κακώς. Θα έπρεπε. Κι αν ποτέ αναδημοσιεύει κείμενα από αλλού, αναγράφει την πηγή, δεν τα οικειοποιείται. Βγαίνει όμως για να κάνει ρεπορτάζ. Το δικό του ρεπορτάζ. Με τον απλοϊκό τρόπο που μπορεί και ξέρει, χωρίς να διαλαλεί πουθενά πως είναι κάτι που “δεν είναι”, σε αντίθεση πάντα με σένα, που μας ζάλισες τα αφτιά με τους τίτλους σου, που μόνος εφηύρες, και θα εφεύρεις κι άλλους, όπως σε βλέπω και με βλέπεις.

Μάθε λοιπόν, πως για όλους εμάς, ο Γουγάς, και ο κάθε Γουγάς που κάνει το μεράκι του θυσιάζοντας το χρόνο του αφιλοκερδώς, είναι περισσότερο δημοσιογράφος από εσένα και την παρέα σου όλη, κι ας μην έχει πτυχία. (Σάμπως έχετε εσείς;).
Και αυτός ΝΑΙ! Επιτελεί λειτούργημα. Εσείς εκεί, ΟΧΙ!

Ειρωνεύεσαι επίσης και κάποιον Πήτερ, ονομάζοντάς τον “δισκοπώλη”, επειδή ενοχλήθηκες που έχει άποψη πάνω στα καλλιτεχνικά. Γιατί ενοχλήθηκες; Μήπως το επάγγελμα του δισκοπώλη, απέχει πολύ από τα καλλιτεχνικά; Με μουσική δεν ασχολείται; Η μήπως είναι πιο σχετικό το επάγγελμα του “κορνιζά”; Η μήπως το (ας το πάρει το ποτάμι) επάγγελμα του κάθε “αυτοανακυρηχθέντα” δημοσιογράφου, σχετίζεται υποχρεωτικά και με τα καλλιτεχνικά; Από πού κι ως πού; Ποιος σε διόρισε εσένα ειδήμονα; Από πού αντλείς τις γνώσεις σου;

Επειδή έφερες μερικούς καλλιτέχνες, έγινες και ειδικός; Ρώτησες ποτέ τους ίδιους τους καλλιτέχνες αν και πόσο σε υπολογίζουν ως καλλιτεχνικό ειδήμονα; Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Έρχονται, τραγουδάνε, παίρνουν τα λεφτουδάκια τους, και φεύγουν, αδιαφορώντας αν εσύ “μπήκες μέσα” η όχι. Καθ’ ένας μπορεί να κάνει αυτό που κάνεις, και μάλιστα καλύτερα από σένα, χωρίς όμως να σημαίνει υποχρεωτικά και πως είναι ειδήμονας.

Κόψε λοιπόν τη χλεύη, γιατί το “κορνιζάς”, απέχει από τα καλλιτεχνικά, ακόμη περισσότερο από ότι το “δισκοπώλης”. Προσωπική μου γνώμη, και οι δύο άσχετοι είστε. Απλά, εσύ είσαι περισσότερο, και μοναδικά κι απόλυτα .. βαθιά νυχτωμένος. Και όλα αυτά τα γελοία, με τις ειρωνείες και τις επιθέσεις δεξιά κι αριστερά (σε δουλειά να βρισκόμαστε που λένε), τα θεωρείς εσύ τώρα, σοβαρή δημοσιογραφία και.. “λειτούργημα”, έτσι;

Πώς το είπες το λειτούργημα είπαμε; Δημοσιογραφία ; Κατακαημένε. Αυτά αποκλειστικέ και μοναδικέ μου εφημεριδοπώλη, είναι μαϊμουδιές. Όπως λέμε, “της μαϊμούς ο κώλος” ένα πράγμα. Για να καταλάβεις το λέω..!!
Toronto Greek Gloggs

8 comments:

  1. ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ <>
    ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ, ΚΙ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΠΙΠΕΡΑΤΑ.
    ΤΟ ΟΤΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΙΜΑ.

    ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ!!!
    Christos G.
    Pickering ON

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ ταπεινά για τα εύσημα.

      Delete
  2. Μια εφημερίδα, με...5 σελίδες, που θα διάβαζες μια συνέντευξη ενός επιστήμονα ή ενός ανθρώπου των τεχνών και των γραμμάτων υπάρχει?
    Μια εφημερίδα που θα φιλοξενούσε δυο, τρία ρεπορτάζ με νόημα για τη ζωή του Έλληνα στο Toronto,...υπάρχει?
    Μια εφημερίδα που δεν θα ασχολείται με τα αίσχη ή την ανεπάρκεια του ανταγωνιστή μας (που δεν ενδιαφέρουν στην τελική και τον αναγνώστη) υπάρχει?
    Απλά ρωτάω...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ας μου επιτραπεί να απαντήσω με όλο το θάρρος.
      Το να κυκλοφορήσει μια εφημερίδα με 5 σελίδες, και να ασχολείται με τα θέματα που αναφέρετε στο σχόλιό σας, το βλέπω κάπως δύσκολο. Μέσα σε 5 μόνο σελίδες, δεν θα υπήρχε χώρος για πολλά. Θέλω να πιστεύω πως το "5" ήταν σχήμα λόγου, και πως σας ενδιαφέρει το "περιεχόμενο" βασικά. Στην μικρή κοινωνία μας ως παροικία του Τορόντο, δεν είναι πολλές οι ειδήσεις που θα υποδαύλιζαν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δεν είναι τόσο μεγάλα τα τεκταινόμενα, ούτε τρομρές ειδήσεις υπάρχουν.
      Οπότε, ασχολούμαστε κάπου κάπου και με τους άλλους όταν μας δίνουν κάποιο ερέθισμα. Δεν τους θεωρούμε πάντως "ανταγωνιστές", δεν δηλώνουμε σε καμία περίπτωση (εκτός αστεϊσμού) δημοσιογράφοι.
      Καλή σας ημέρα
      TGB

      Delete
  3. Να είστε σίγουρος ότι επειδή ακριβώς ξέρει να γράφει, τον …τιμήσαμε με την αναδημοσίευση και δευτερευόντως για την υποστήριξη. Μη θεωρείτε δεδομένη κάποια φιλία μας καθ’ ότι δεν γνωρίζουμε, καν, τον συντάκτη.! Ανταποδίδουμε τα σέβη…

    ReplyDelete
  4. Πολλές μαζί οι ερωτήσεις σας αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω έστω κι’ αν δεν είναι δική μου δουλειά… Για επιστημονικές συνεντεύξεις ή συνεντεύξεις ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, απευθυνθείτε εκεί που συνεργάζεται ο πυρηνικός επιστήμονας . Όλα σχεδόν τα θέματά του στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα αναφέρονται. Ρεπορτάζ με …νόημα δημοσιεύονταν επί ένα και πάνω χρόνο στην ίδια εφημερίδα υπό τύπον …Γκάλοπ και ήταν μια …ολοκληρωμένη έρευνα με καυτές επίκαιρες ερωτήσεις. Ε, …κουράστηκαν οι ίδιοι άνθρωποι να «απαντούν» ξανά και ξανά σε ανούσιες ερωτήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσουν και τα …ρεπορτάζ και το …νόημα.! Όσο για τα αίσχη και την ανεπάρκειά του, δεν ασχολήθηκε ποτέ μια εβδομαδιαία και μια μηνιαία. (Αν χρειαστούν λεπτομέρειες στη διάθεσή σας). Τέλος, ας μην είστε τόσο σίγουρος για το τι (και γιατί) ενδιαφέρει τον κάθε αναγνώστη… Ελπίζω πως ήμουν κατατοπιστικός.!

    ReplyDelete
  5. Τα ερωτήματα είναι ρητορικά, δεν χρειάζεσαι και πολύ για να καταλάβεις ''τι παίζει''... Από την απάντησή σας (και σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου αφιερώσατε) βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την προτελευταία πρόταση. Το αναγνωστικό κοινό, λοιπόν, έχει χάσει τον προσανατολισμό του κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό...
    Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια συζήτηση σε βάθος μαζί σας γύρω από το θέμα ''ελληνικός τύπος'' στο Toronto.
    Με εκτίμηση.

    ReplyDelete
  6. Πιστεύετε δηλαδή, πως το αναγνωστικό κοινό του Τορόντο, στην πλειοψηφία του (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), είχε πολύ μεγάλο "προσανατολισμό" ως σήμερα του τι διαβάζει;

    ReplyDelete