Search This Blog

Tuesday, October 23, 2012


Ελληνοκαναδική συμφωνία για την Κινητικότητα των Νέων 

Τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών
Κ. Τσιάρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή


Υπό το φως του εορτασμού των 70 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά συζητήθηκε σήμερα από την αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής η κύρωση της Συμφωνίας για την Κινητικότητα των Νέων των δύο χωρών, ενώ, την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στη βορειοαμερικανική χώρα προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του καναδικού κοινοβουλίου για τις ελληνοκαναδικές διπλωματικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Αβραμόπουλος.
Η "Συμφωνία για την Κινητικότητα των Νέων" υπεγράφη στις 28 Μαΐου 2011 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον Καναδό υπουργό, ελληνοκυπριακής καταγωγής, αρμόδιο για δημοσιονομικά θέματα
Tony Clement, και κυρώθηκε από καναδικής πλευράς τον Φεβρουάριο του 2012.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών της ελληνικής Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας τόνισε τις άριστες διμερείς σχέσεις και επαφές μεταξύ Ελλάδας και Καναδά, που έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, πάντα βέβαια και με κύριο συνεκτικό στοιχείο τη σημαντική ελληνικής καταγωγής ομογένεια που εκτείνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις του.
Η Συμφωνία για την Κινητικότητα των Νέων, που θα υλοποιηθεί σε ισότιμη και αμοιβαία βάση όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «είναι μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα Συμφωνία, που δίνει την ευκαιρία σε νέους Έλληνες και νέους Καναδούς πολίτες να γνωρίσουν αντίστοιχα τον πολιτισμό και την κοινωνία της άλλης χώρας, ενδυναμώνοντας με τις ανθρώπινες αυτές ανταλλαγές τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες». «Η φιλοδοξία είναι», πρόσθεσε, «αυτές οι εμπειρίες να συμβάλουν στην ενίσχυση της προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης των νέων που ωφελούνται από την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Ήδη ο Καναδάς έχει υπογράψει και εφαρμόζει αντίστοιχες Συμφωνίες με 30 περίπου άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Τσιάρας, ωστόσο, αποσαφήνισε ότι η αυτή «δεν αφορά και σε καμία περίπτωση δεν έχει ως στόχο τη μετανάστευση (με τη διαρροή εγκεφάλων (
brain drain) που πολλές φορές συνεπάγεται). Δεν αποσκοπεί στην εξεύρεση μόνιμης εργασίας στον Καναδά ή την Ελλάδα αντίστοιχα».
Αντιθέτως πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μοναδικό αλλά πολύπλευρο στόχο, την εξοικείωση με τον πολιτισμό και την κοινωνία της άλλης χώρας μέσω της εμπειρίας που θα αποκτήσουν από τα ταξίδια, τη διαβίωση και την εργασία σε αυτήν.
Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα προβλεφθεί η πιλοτική εφαρμογή συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό Ελλήνων και Καναδών με ένα μικρό αριθμό, της τάξης των 100 έως 200 νέων, με στόχο την διεύρυνσή του τα επόμενα χρόνια, παραθέτοντας και συγκριτικά στοιχεία ως προς τη συμμετοχή των νέων στο πλαίσιο των Συμφωνιών που έχει συνάψει ο Καναδάς με τη Γερμανία και τη Γαλλία, και ανέρχονται σε 5.000 και 14.000 νέους αντίστοιχα ετησίως.

Όπως αναφέρεται στη Συμφωνία, η οποία δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα μας, μέσω απλοποιημένων διαδικασιών, που έχουν ρητά προβλεφθεί σύμφωνα και με την εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας, οι Έλληνες και Καναδοί νέοι πολίτες, από 18 έως 35 ετών, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, να διαμείνουν και να απασχοληθούν προσωρινά, έως ένα χρόνο, στο έδαφος της άλλης χώρας, εφόσον εμπίπτουν σε μια από τις τρείς κατηγορίες που προβλέπονται.

Εάν δηλαδή:

1) είναι απόφοιτοι ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα τους, που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στην άλλη χώρα και έχουν προκαθορισμένο συμβόλαιο απασχόλησης, ή

2)είναι σπουδαστές ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θέλουν να κάνουν στην άλλη χώρα μια προκαθορισμένη πρακτική άσκηση, σχετική με τον τομέα των σπουδών τους και ως μέρος του ακαδημαϊκού προγράμματός τους και

3)θέλουν να ταξιδέψουν στην άλλη χώρα για διακοπές, με δυνατότητα να εργασθούν προσωρινά για να συμπληρώσουν τους οικονομικούς πόρους τους.

Σε κάθε νέο μπορεί να επιτραπεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα μόνον για άλλη μία φορά και σε διαφορετική από την πρώτη φορά κατηγορία.
«Πιστεύουμε ότι μια διευκόλυνση, μια προσφορά στη νεολαία της κάθε χώρας είναι μια προσφορά στο μέλλον όλων μας» κατέληξε ο κ. Τσιάρας τονίζοντας παράλληλα την μεγάλη σημασία που έχει η αναστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, μια δύσκολη μάχη που δίνει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών με στρατηγική, σχέδιο και συνέπεια.


No comments:

Post a Comment