Search This Blog

Friday, April 24, 2020

Ο εκδότης Χρ. Μανίκης ρωτάει το Κογκρέσο: : Θα μαλώνουμε ή θα συμφιλιωθούμε;

Μετά το άρθρο του κ. Παγώνη, ένα ακόμα άρθρο από τον εκδότη της εφημερίδας «Ελληνοκαναδικό Βήμα» του Μόντρεαλ, κ. Χρήστο Μανίκη έπεσε στα χέρια μας και σας το μεταφέρουμε ώστε να έχετε μια ακόμα πληρέστερη ενημέρωση για την δικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου στο Οντάριο και να καταλάβετε καλύτερα γιατί γλεντάν και πανηγυρίζουν οι ηΓΕΤΕΣ του Εθνικού…

Γιατί όμως να σας κουράζω; Διαβάστε αμέσως το άρθρο του κ. Μανίκη και με τη …βοήθεια του Κορωνοϊού, εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε…

ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ή ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

Επί τέσσερα περίπου χρόνια περιμέναμε την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία θα έπρεπε να έλυνε τις μεταξύ των Διοικήσεων του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου και των Επαρχιακών Κογκρέσων, κυρίως εκείνων του Κεμπέκ και της Βρετανικής Κολομβίας (B. C.).
 Kαι επί τέλους εκδόθηκε η απόφαση, η οποία αν κρίνουμε από τους πανηγυρισμούς που εκφράζονται μέσω των ανακοινώσεων των δύο Κογκρέσων και οι δύο πλευρές …νίκησαν.
Την περασμένη εβδομάδα,  σχολίασε την απόφαση αυτή ο συνεργάτης μας κ. Γεώργιος Καρύδης, ο οποίος παρομοιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο Κογκρέσων με τον άκαρπο και καταστροφικό Πελοποννησιακό πόλεμο, ως υπότιτλο του κειμένου είχε βάλει το πολύ πετυχημένο «Αντάμα τα διαβάζουμε και διαφορετικά τ’ ακούμε» αφού μέσω των Δελτίων Τύπου που εξέδωσαν και τα δύο Κογκρέσα και οι δύο πλευρές πανηγύριζαν.
Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε δημοσιεύσει και τις δύο ανακοινώσεις, μέσω των οποίων, επαναλαμβάνω και οι δύο πλευρές πανηγύριζαν.
Προσωπικά το 2016, είχα ασχοληθεί επί μακρόν στα του Κογκρέσου  και είχα ασκήσει δριμύτατη κριτική κατά της Διοίκησης του Εθνικού, Πρόεδρος του οποίου τότε ήταν ο κ. Γεώργιος Μάνιος.
Τότε αφού υπενθύμιζα ότι στον πρόλογο του καταστατικού του το Εθνικό Κογκρέσο αυτοχαρακτηρίζεται, ως:
«τον πρώτο μη κομματικό, κοσμικό, εθνικό θεσμό των Ελλήνων, των κοινοτήτων και των οργανώσεών τους στον Καναδά» και εξακολουθούν να «είναι αφιερωμένοι και να εργάζονται από κοινού για να προωθούν την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ευθύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη πολιτιστική πολυμορφία και την οικονομική δικαιοσύνη για όλους τους Καναδούς,»
Συμπέραινα ότι  βρισκόταν σε κρίση και είχε προβεί σε απαράδεκτες πρωτοβουλίες. Θα υπενθυμίσω μερικές:
Ετσιθελική επιμήκυνση της διάρκειας της θητείας του Δ.Σ.
Αποφυγή, με παραπειστικές δικαιολογίες, την διεξαγωγή του Συνεδρίου του 2014
Ετσιθελική τροποποίηση βασικών άρθρων καταστατικού
Ετσιθελική τροποποίηση βασικών άρθρων των Εσωτερικών Κανονισμών
Αποφυγή έστω και τυπικής παρουσίασης οικονομικού Απολογισμού
Παρωδία εκλογικής διαδικασίας
Διορισμό «δοτού» Συμβουλίου στο Κεμπέκ
Πολλά από αυτά απασχόλησαν το Δικαστήριο, το οποίο, όπως είπαμε εξέδωσε την απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές.

Θα μαλώνουμε για το «Διά ταύτα…» ή θα συμφιλιωθούμε για τα του Συνεδρίου του Νοεμβρίου; 

Όπως είναι γνωστό κάθε δικαστική απόφαση, έχει και τα «Δια ταύτα», καθώς και την ερμηνεία αυτών.
Θα επιλέξω να εξετάσω την ερμηνεία των «Διά ταύτα..» όπως ακριβώς παρουσιάζεται  στην Ανακοίνωση Τύπου του Εθνικού, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Δρ. Θεόδωρο Χαλάτση και τον Δρ. Κώστα Πάπα που αυτήν την φορά υπογράφει ως «Αντιπρόεδρος – Διοίκησης και Γραμματέας.» 
Αναφέρεται λοιπόν ότι:
«Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο λειτουργεί με βάση του καταστατικού του 2016.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οκτώ άρθρα του Καταστατικού αυτού πρέπει να υποβληθούν για τροποποίηση σε Γενική Συνέλευση του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου (ΕΚΚ) και ως τότε τα άρθρα αυτά ισχύουν βάσει του Καταστατικού του 1999.
Η διαδικασία αυτή θα γίνει στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΕΚΚ που θα πραγματοποιηθεί στο συνέδριο του Μόντρεαλ το Νοέμβριο του 2020.»
Μα αυτή η παράγραφος τα λέει όλα, αφού αν διαβαστεί με λίγη προσοχή, ναι μεν αναγνωρίζεται ότι το ΕΚΚ υφίσταται και ως νομική οντότητα και ουδέποτε έπαψε να υφίσταται, αλλά οκτώ επίμαχα άρθρα του «πρέπει να υποβληθούν σε τροποποίηση.»
Ως εκ τούτου σαφέστατα τονίζεται ότι  αυτά ΔΕΝ τροποποιήθηκαν βάσει της νομίμου διαδικασίας, αλλά ετσιθελικά και με το «αποφασίζω και διατάσσω,» όπως έγραφα το 2016 και εγώ.
Επί πλέον σε αυτήν την παράγραφο αναφέρεται ότι επειδή αυτά τα άρθρα, δεν τροποποιήθηκαν το 2016, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δεν ισχύουν. Αντ΄αυτών ρητά αναφέρεται ότι ισχύουν τα αντίστοιχα του Καταστατικού του 1999.
Το σημαντικότερο είναι ότι βάσει της Δικαστικής απόφασης, προκηρύσσεται η Σύγκληση ενός Νέου Συνεδρίου (Γενικής Συνέλευσης) που εντέλλεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2020 στο Μοντρεάλ. Σε αυτήν τη Γ.Σ. εκτός των άλλων, θα αποφασιστεί αν και πως θα τροποποιηθούν και αυτά τα άρθρα.
Ευκαιρία λοιπόν και οι δύο πλευρές να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις, και να ετοιμαστούν για το προσεχές Συνέδριο που βάσει της Δικαστικής απόφασης θα γίνει τον Νοέμβριο του 2020 στο Μοντρεάλ.
Επομένως, έστω και τώρα, καιρός να προετοιμαζόμαστε για το Συνέδριο του προσεχούς Νοεμβρίου, που μπορεί να γίνει αιτία συμφιλίωσης, ή διάλυσης και νέων προσφυγών στα δικαστήρια.
Θα είναι κρίμα, αν οι εμπλεκόμενοι στα του Εθνικού Κογκρέσου που ας μην ξεχνάμε ότι αυτοχαρακτηρίζεται, ως:
«ο πρώτος  μη κομματικός, κοσμικός, εθνικός θεσμός των Ελλήνων, των κοινοτήτων και των οργανώσεών τους στον Καναδά» 
Και επομένως οι εκατέρωθεν ασχολούμενοι με αυτό εξακολουθούν να: 
«είναι αφιερωμένοι και να εργάζονται από κοινού για να προωθούν την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ευθύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη πολιτιστική πολυμορφία και την οικονομική δικαιοσύνη για όλους τους Καναδούς,»
Να μην σέβονται μια δικαστική απόφαση, και «Αντάμα τα την διαβάζουν και διαφορετικά να την ερμηνεύουν.» 


7 comments:

  1. Όσο υπάρχει ο γερό»επιστήμονας» μη φοβάστε.... Αυτός είναι ο εγγεφαλος που θα σώσει άλλη μια φορά το ΕΚΚ.......

    ReplyDelete
  2. Αφού οι αψίθυμοι(θερμοκέφαλοι) του Εθνικού άλλα διαβάζουν και άλλα καταλαβαίνουν, καλό θα είναι να πιάσουμε θέσεις από τώρα στη γενική συνέλευση, θέσεις ασφαλείς όμως, γιατί τα πυρά θα εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις(μη μας πάρουν τα σκάγια). Ένα καινούργιος εμφύλιος αρχίζει

    ReplyDelete
  3. Μην κοροϊδεύετε τον επιστήμονα, αυτός έχει Ζωή και δεν φοβάται τίποτα.....!!!!

    ReplyDelete
  4. Όσο επεμβαίνει στα παροικιακά ο κ. Χουσάκος για τα πολιτικά του συμφέροντα , βάζει μπουρλότο στην ενότητα της παροικίας. Διαλυθήκαμε!

    Ο κ. Χουσάκος έχει προηγούμενα και βεντέτα κατά των κ. κ. Θεοδοσόπουλου και Παγώνη ως υποστηρικτές των Liberals στις προηγούμενες εθνικές εκλογές

    Αντί να διαιρεί με τις μεροληπτικές και δημόσιες θέσεις του υπέρ του Εθνικού Κογκρέσου για πολιτικά συμφέροντα, θα έπρεπε να παίζει το ρόλο του ειρηνοποιού και να χρησιμοποιεί το θεσμικό ρόλο και κύρος του και να εργάζεται υπέρ της ενότητας του Ελληνισμού στον Καναδά Ο συμπαθείς γερουσιαστής συνδέει την προσωπικότητά του με σεσημασμένους ανακατωσούρες με συνηθισμένους υπόπτους της αρπαχτής. Κοντούς και ψηλούς οι οποίοι και πιάστηκαν με την γίδα στον ώμο.

    Αγαπητέ Γερουσιαστή, σεβάσου τον εαυτό σου και το θεσμό που εκπροσωπείς. Δεν είναι πότε αργά να κάνεις το αυτονόητο. ΝΑ ενεργείς με κίνητρο την ενότητα του Ελληνισμού και όχι να διχάσεις για μερικούς ψήφους υπέρ του κόμματος των Conservatives που σε έδωσαν το μεροκάματο. Νικητές και νικημένοι να απολαμβάνουν την ίδια μεταχείριση. Αυτό λέει και η δικαιοσύνη.

    Κρίμα που φέρετε το όνομα του βασιλιά πατριώτη σας Λεωνίδα , είναι βαριά κληρονομιά.

    Εάν ήμουν Λάκωνας, θα ντρεπόμουν.

    ReplyDelete
  5. Ωραία τα λέει και ο κ. Μανίκης, ο δικαστής όμως τα είπε πολύ καλύτερα. Άφησε τον οργανισμό του εθνικού κογκρέσου να υφίσταται, θα μπορούσε κάλλιστα να τον είχε σταματήσει να υπάρχει, ήταν όμως αρκετά γενναιόδωρος και ας μη κοκορεύονται μερικοί. Θα πρέπει να συμμορφωθούν τα παλικάρια του εθνικού, ας βάλουν την ουρά τους μέσα στα σκέλια, να ρίξουν πολύ νερό στο κρασί τους και να σταματήσουν να βρίζουν. ιδίως εκείνος ο φλύαρος και αυθάδης γραμματέας του. Εκτός φυσικά και αν επιθυμούν και είναι και ο σκοπός τους, να διαλύσουν τον ελληνισμό εις τα εξ ών συνετέθη. Τότε μπράβο σε όλους μας, σ' αυτούς που θα το κάνουν και σε εμάς που τους ανεχτήκαμε και τους ανεχόμαστε ακόμη.

    ReplyDelete
  6. Για ποια παλικάρια του Εθνικού ομιλείτε κύριε; Ένας απατεώνας μάζεψε 5-6 μωροφιλόδοξους με τις κυρίες τους, τους έβαλε μπροστά ή μάλλον πίσω από την άμαξα για να τη σπρώχνουν, ενώ αυτός τους δείχνει το δρόμο, μη και αρπάξουν κάποιο δημοτικό, επαρχιακό ή ομοσπονδιακό επίδομα για να βολέψουν τα έξοδα και ό,τι περισσέψει για κάποια αρπαχτή!! ότι γινόταν πάντα δηλαδή.....
    Όσο για τη διάλυση του ελληνισμού, μην ανησυχείτε αυτό το φρόντισε και το φροντίζει ο πατριάρχης με τα πουλημένα τουρκοτσιράκια του.

    ReplyDelete
  7. Τρόπος του λέγειν φίλε 5:41 PM. προσπάθησα να φανώ ευγενικός. παρότι από τη φύση μου δεν είμαι. Τώρα εγώ τι να πω, εσείς αποκαλέσατε κυρίες τις κυρίες των παλικαριών, καταλαβαίνω και εσείς ευγενικός. Από τον πατριάρχη φίλε μη φοβάσαι, πήρε και αυτός το μάθημά του από τον κορωνοϊό. Δεν μπόρεσε ποτέ αυτό το ιερατείο να βλάψει τον Μεγάλο Έλληνα.

    ReplyDelete