Search This Blog

Wednesday, January 29, 2020

Τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας γιόρτασαν τους Τρείς Ιεράρχες…


 Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, προστατών των ελληνικών γραμμάτων. Tην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Tμήμα Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Αντώνης. Αρτεμάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας κ. Β. Μαλιγκούδης,  ο Αντιπρόεδρος  Νίκωνας Γεωργακόπουλος και
 τα μέλη του Δ. Συμβουλίου Ερμής Ιορδάνου, και οι κυρίες Τσεκαρέα και
Σκουτάκη. Παραβρέθηκαν επίσης  οι εκπρόσωποι του Hellenic Canadian Educators Association κ. Α. Επιτρόπου και κ. Ό. Έλλης, η πρόεδρος της Πρόνοιας του Αγίου Δημητρίου κ. Θεοδώρα. Κουτσουμπού, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Οντάριο κ.  Ξενικάκη και πολλοί άλλοι. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε την παρουσία του ιερέα του Αγ. Δημητίου Κωνσταντίνο Παυλίδη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ΔΕΝ μας έχει συνηθίσει με παρουσίες του σε εκτός ναού εκδηλώσεις της Κοινότητας, ένεκα απαγορευτικής εντολης του μακαριότατου …αγίου Καναδά Σωτηρίου.!.


Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της ΕΚΤ κ. Κώστας Φλέγκας.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες αφορούν τα προγράμματα σπουδών της Κοινότητας, και γενικότερα το μέλλον της ελληνόγλωσσης παιδείας στην πόλη του Τορόντο. Προλογίζοντας την εκδήλωση ο γενικός πρόξενος κ. Μαλιγκούδης  συνεχάρη, μεταξύ άλλων,  την Κοινότητα για το αξιόλογο έργο που επιτελεί στο χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Στη συνέχεια o πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Αρτεμάκης μίλησε για το πρόγραμμα «Παιδεία», το πρόγραμμα σπουδών της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, το οποίο στηρίζεται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο ως την Γ’ Λυκείου.
Επιπρόσθετα, είναι το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικό πρόγραμμα με σαφώς διατυπωμένους μαθησιακούς στόχους για όλες τις τάξεις, νέα βιβλία για τους μαθητές, και αναλυτικούς οδηγούς με πορείες διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα Παιδεία αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Τμήματος Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο με αξιόλογους καθηγητές και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα. Τέλος, ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι κατά την πρόσφατη εξεταστική περίοδο των σχολείων της ΕΚΤ, οι μαθητές της ΕΚΤ σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν υποτροφίες, οι οποίες χορηγούνται σε μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Συγκεκριμένα, οι παρακάτω οικογένειες και φορείς σε συνεργασία με την ΕΚΤ χορήγησαν τις
εξής υποτροφίες:

A. “Louis Georgareas” Academic Award for Excellence in Greek Language Education. Χορηγοί: Γαρυφαλλιά Γεωργαρέα-Τσιμικάλη και ο σύζυγος της κύριος Σταύρος Τσιμικάλης, ιδιοκτήτες του ιδιωτικού σχολείου Toronto Prep School.
1.     Λιαντζίρης Βασίλειος
 Β. “Kostas Kranias” Academic Award for Excellence in Greek Language Education. Χορηγός: Δρ. Αναστασία Κρανιά και η οικογένειά της εις μνήμην του Κώστα Κρανιά.
1. Μήνος Χρήστος

C. “Michael Vitopoulos” Academic Award for Excellence in Greek Language Education. Χορηγός: Οικογένεια κ. Βιτόπουλου – κα. Αφροδίτη Ζέρβου
1.     Κιουσσούρης Ανέσσα

D. Hellenic Canadian Educators Association Academic Award for Excellence in
Greek Language Education. Χορηγός: Ο σύλλογος Ελλήνων εκπαιδευτικών
των δημόσιων καναδικών σχολείων στο Τορόντο.
1. Βαμβακίδης Ιάσονας-Στυλιανός
Το εορταστικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ποιήματα και ομιλίες μαθητών της ΕΚΤ. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν οι μαθητές της Β Γυμνασίου του σχολείου Αριστοτέλης, οι οποίοι μίλησαν για το σκοπό της Ελληνορθόδοξης Παιδείας σύμφωνα με τους Άγιους Τρεις Ιεράρχες. Η εκδήλωση άρχισε με την χορωδία του σχολείου Αριστοτέλης, που τραγούδησε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά και το Απολυτίκιο των τριών Ιεραρχών. Στη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν επίσης τα πιστοποιητικά Ελληνομάθειας, και τα αριστεία στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, οι οποίοι αρίστευσαν στη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς 2018 - 2019. Η γιορτή έκλεισε με την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας.
Μήνυμα από το Γραφείο Παιδείας
Το Γραφείο Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς του προγράμματος Παιδεία, Krinos και Greektown on the Danforth BIA, και όλους τους χορηγούς των υποτροφιών. Επίσης, προσκαλεί όλους ομογενείς τις πόλης μας να στηρίξουν τον ωφέλιμο θεσμό των υποτροφιών για την καθιέρωση νέων υποτροφιών. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Παιδείας της ΕΚΤ.
Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την Πρόνοια για την ευγενική προσφορά των κερασμάτων και την παρουσία τους σε όλες τις εκδηλώσεις του Γραφείου Παιδείας, το Serano Bakery για την πεντανόστιμη βασιλόπιτα, τους συλλόγους γονέων των σχολείων μας για την αδιάκοπη υποστήριξη των προγραμμάτων μας.
Ευχόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας καλή πρόοδο και στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στον αγώνα τους για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού της αγαπημένης πατρίδας μας.



1 comment:

  1. Η Πολιτεία στην Ελλάδα κατάλαβε μετά από 1500 χρόνια πως η γιορτή αυτή είναι καθαρά μια γιορτή της εκκλησίας και μόνο και εκεί θα πρέπει να παραμείνει. Αυτό το κατάλαβε και η εκκλησία και έκοψε το "ημέρα αργίας". Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν αυτές τις απερισκεψίες για τη γιορτή των γραμμάτων", πως η εκκλησία αγωνίστηκε σύσσωμη για τη διατήρηση των γραμμάτων και τις σχετικές παπαριές, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως οι ιεράρχες δεν σώσανε την ελληνική γραμματεία, Αντιθέτως οπωσδήποτε. Εδώ οπωσδήποτε μια τέτοια γιορτή και με τόσους επίσημους καλεσμένους (VIPS)και άλλους τόσους δωρητές(που βάλανε το χέρι στη τσέπη), αλλοίμονο αν δεν είχε επιτυχία. Τώρα αν ήτανε παρών και ο Αντιπρόσωπος, θα ήτανε το κάτι άλλο.

    ReplyDelete