Search This Blog

Wednesday, February 22, 2017

Η καναδέζικη φέτα κι ο σανός του ΣΥΡΙΖΑ



Η κυβέρνηση ενέκρινε την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης- Καναδά. Ομως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν. Και το κομματικό όργανο κατηγορεί τους άλλους έλληνες ευρωβουλευτές, που τη ψήφισαν, για... ενδοτισμό στο θέμα της φέτας!
Χρ. Ταχιάους
Θα το πήρε κάπου το μάτι σας, δεν μπορεί: οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος του Καναδά να παράγει προϊόν με το όνομα φέτα! Αν δεν το είδατε, ορίστε το δημοσίευμα της «Αυγής», επίσημου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά ακολούθησαν οι γνωστές στα social media και τα αναξιόπιστα site κραυγές για τους προδότες ευρωβουλευτές, τους ανθέλληνες, τους προσκυνημένους κλπ. Στην πραγματικότητα, όμως, για μια ακόμη φορά έγινε μια απίστευτη εκστρατεία λάσπης και μια προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Η ψήφος των οκτώ ευρωβουλευτών αφορούσε την εμπορική
συμφωνία Ευρωπαϊκής Eνωσης – Καναδά (CETA), κατόπιν διαπραγματεύσεων επτά ετών. Η CETA, που αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας για ρύθμιση των κανόνων της άναρχης παγκοσμιοποίησης, αφαιρεί δασμολογικά και άλλα εμπόδια από τις εμπορικές συναλλαγές, ανοίγει τις υπηρεσίες και, κατά το μέτρο του δυνατού, προστατεύει πολλά από τα προϊόντα μας. Πριν, όμως, φτάσουμε στο ζήτημα της φέτας που είναι και πιασάρικο, ας δούμε ποια είναι η επίσημη θέση για τη CETA της ελληνικής κυβέρνησης που, αν δεν κάνω λάθος, απαρτίζεται και στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμφωνίας, όπως τελικά διαμορφώθηκε, αποδέχτηκε την υπογραφή και προσωρινή εφαρμογή της CETA κατά τα προβλεπόμενα, καθώς και το αίτημα για έγκριση της απόφασης για σύναψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, αναγνώρισε την καλή διμερή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιροπή και την ικανοποιητική αντιμετώπιση των ελληνικών επιφυλάξεων. Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Σταθάκη και της Επιτρόπου Εμπορίου κυρίας Μάλστρομ, συμφωνήθηκε κείμενο δήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των ΓΕ (προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης) και δέσμευσής για προσπάθεια επίτευξης εντός 5ετίας του ίδιου επιπέδου προστασίας για όλες τις ΓΕ που περιελήφθησαν στη Συμφωνία.
Αυτό έγινε στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου της 22ης και 23ης Σεπτεμβρίου 2016. Ολα αυτά αναφέρονται σε επίσημο έγγραφο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την 1η Νοεμβρίου 2016 κι απέστειλε –μεταξύ άλλων- στους Έλληνες ευρωβουλευτές, ώστε να γνωρίζουν τη θέση της Ελλάδας για τη CETA.
Με βάση, λοιπόν, αυτά που συμφώνησε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αν δεν κάνω λάθος είναι ΣΥΡΙΖΑ, οι οκτώ έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν τη συμφωνία. Οι 8 είναι: Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης, από την ΝΔ, Γιώργος Γραμματικάκης, Μίλτος Κύρκος από το Ποτάμι και Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) απουσίαζε, όπως και ο Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι δε θα τη ψήφιζε). Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, καθώς και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήκωσε επάξια τη σκυτάλη της αντίστασης και καταψήφισε τη συμφωνία, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο την ψήφισε στο Συμβούλιο, αλλά (για να μην υπάρχουν παρερμηνείες εδώ περί δήθεν πιέσεών της), παρέθεσε και τους σωστούς λόγους, δηλαδή τη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας. «Θα διευκολυνθούν οι εξαγωγές και οι προμήθειες, θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, θα δοθεί ώθηση στην ελληνική ναυτιλία», ήταν ορισμένα από τα επιχειρήματα, ενώ όπως επιπλέον τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, «η CETA θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων».
Η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί, λοιπόν. Η κυβέρνηση συμφωνεί, οι ευρωβουλευτές κάνουν αντίσταση και η κομματική εφημερίδα «Αυγή» αποσιωπά το πρώτο και τονίζει το δεύτερο. Ταΐστε σανό το πόπολο!
Ας δούμε, τώρα, τι σημαίνει αυτό για τη φέτα, για την οποία έγινε τόση φασαρία. Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος εξηγεί: «Σήμερα κυκλοφορεί στον Καναδά νόμιμα “φέτα”, φτιαγμένη εκεί από αγελαδινό γάλα, σε συσκευασίες με το όνομα “φέτα” μαζί με εικόνες από την Ακρόπολη και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, όπως επίσης και η ονομαζόμενη «Makedonski» feta, βουλγάρικη “φέτα” κλπ. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό ήταν η CETA, η ευρωπαϊκή παρέμβαση. Η CETA ορίζει ότι πλέον απαγορεύονται οι τσολιάδες, τα εθνόσημα και τα νησιά, ενώ η εικόνα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνοδεύει άσχετες συσκευασίες. Για τους ήδη τοποθετημένους παραγωγούς επιτρέπεται προς το παρόν η χρήση της λέξης «φέτα» συνοδευόμενη υποχρεωτικά από το Made in Canada και χωρίς ελληνικά σύμβολα. Στο εξής, κανείς νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνη της τη λέξη φέτα, παρά “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada
Και η Μαρία Σπυράκη, από τη Νέα Δημοκρατία: «Η συζήτηση για τη CETA και τη φέτα είναι το κορυφαίο παράδειγμα των ψεύτικων ειδήσεων στις οποίες ο λαϊκισμός δίνει ρεσιτάλ και βρίσκει πρόθυμο και πολυπληθές  ακροατήριο. Δεν θα μείνω καθόλου στο όφελος για τις 14.000 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην Ευρώπη για κάθε 1 δισ. αύξησης των συναλλαγών με τον Καναδά. Ούτε θα θυμίσω στους …έξαλλους ότι η Ελλάδα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο μόνο με τον Καναδά, δηλαδή  εξάγει περισσότερα από αυτά που εισάγει στον Καναδά, με αποτέλεσμα να ωφελείται άμεσα. Θα πάω κατευθείαν στη φέτα:   Η φέτα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης στο annex 20-A ,  και μάλιστα σε ειδική κατηγορία προστασίας. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται άλλα τέσσερα τυριά   ( Ο κατάλογος σύμφωνα με την Κομισιόν είναι Asiago,Gorgonzola, Feta, Fontina, and Munster).  Στο  Άρθρο 20.21 της συμφωνίας παράγραφοι 1 και 2  εξηγείται ότι οι παραγωγοί του Καναδά που έφτιαχναν τυρί  φέτα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2013 μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν αλλά μόνο αυτοί . Δεν δίνεται δηλαδή καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου  είδους τυριού  είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση  φέτας και υπό την προϋπόθεση σε τέτοιου είδους προϊόντα να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους.»
Να σημειωθεί ότι αν και έως τώρα ο Καναδάς δεν δεχόταν τις ΠΟΠ, με την CETA δέχθηκε 145 τέτοιες! Και ανάμεσά τους, 16 από την Ελλάδα (ελιές και λάδι Καλαμάτας, κεφαλογραβιέρα, μανούρι, γραβιέρες Νάξου και Κρήτης, κασέρι κλπ).
Είναι η συμφωνία CETA κάτι τόσο αποτρόπαιο όσο αφήνουν οι πολέμιοί της να εννοηθεί; Ο κ. Κύρκος έχει τεκμηριωμένη άποψη: «Η συμφωνία θεωρείται ορόσημο, καθώς όχι μόνο αποτελεί την πρώτη συνολική οικονομική συμφωνία της ΕΕ με μια χώρα υψηλής βιομηχανικής ανάπτυξης, αλλά στέλνει και ένα μήνυμα κατά της φοβικής απομόνωσης που επιδεικνύει ο Τραμπ.» Γιατί πολεμήθηκε, όμως, με τόσο πάθος; «Η ψήφιση της CETA φορτώθηκε με ένα συμβολισμό που ξεπερνούσε κατά πολύ τις διατάξεις της.
» Για πολλά χρόνια η CETA λειτούργησε ως συμπληρωματική του “υπέρτατου κακού” (TTIP) και όταν η ΤΤΙP απεβίωσε από μόνη της (πριν προλάβει ο Τραμπ να τη σκοτώσει), πήρε τη θέση της και προσέφερε ένα γήπεδο για τον αγώνα εναντίον της παγκοσμιοποίησης σοβαρών, ασόβαρων, αλλά και συνωμοσιολόγων. Η ενασχόληση των πολιτών ήταν πολύτιμη καθώς οδήγησε σε έναν διάλογο πάνω σε σημαντικά σημεία της συμφωνίας και σε αλλαγές σε πολλές διατάξεις. Το ότι ο διάλογος αυτός διανθιζόταν από τις αναμενόμενες υπερβολές των κατ’ επάγγελμα λαϊκιστών ήταν απλά ένα επιπλέον φορτίο».

No comments:

Post a Comment